A A
RSS

Jastreb (Accipiter gentilis)

Thu, Apr 11, 2013

Biodiverzitet, Multimedija, Vesti

Postoji više od 70 vrsta jastreba. Jastreb spada u porodicu orlova. Spada u životinje sa najboljim čulom vida. Kljun je kratak, jak i pri vrhu povijen na dole. Ima veoma oštre kandže.

Boje jastrebovog perja zavise od vrste, ali uglavnom dominira bela, različite nijanse braon boje i crna. Na kljunu se pojavljuju plava i žuta boja. Ženke imaju veću dužinu, veći raspon krila i veću težinu od mužjaka.

Ove ptice su aktivne preko dana. Jastreb se hrani insektima, krticama, miševima i pacovima. Najveći neprijatelji jasteba su velike zmije i ljudi, koji im uništavaju staništa.

Uprkos svojim ne velikim dimenzijama Jastreb je jedna od najmoćnijih evropskih grabljivica. Karakterističan je po svom letu, posle nekoliko zamaha krilima on ‘’jedri’’ vazduhom…

Jastreb često leti izuzetno nisko tik iznad tla, a odlično se snalazi i u gustoj šumi, zahvaljujući svojoj izuzetnoj spretnosti vrlo lako iznenadi svoj plen. Prilikom leta ima veliku sposobnost ubrzanja. Ima srednji raspon krila i dugačak, zaobljen rep.

Zbog svega navedenog ljudi su ga dugo smatrali nepoželjnim ali se vremenom pokazalo da nije tako, zapravo je suprotno, prisustvo ove grabljivice garantuje da je fauna bogata i raznovrsna.

Svaki par jastreba ima svoju teritoriju koja obuhvata od 1500 do 5000 hektara zemlje, tako da ni na taj način ne predstavlja opasnost, jer ne može da bude više ptica na malom prostoru.

video: Vrhunska spretnost, pogledajte odličan test spretnosti ove ptice.

Jastreb koji predstavlja retkost u mnogim krajevima, bio je godinama proganjan i lovljen. Zahvaljujući strogoj zabrani lova, danas se više ne nalazi na listi kritično ugroženih vrsta.

Ove vrste ptica mogu se naći u četinarskim šumama i u šumskom području blizu reka.

U zimsko doba dolaze u naše krajeve sa severa prateći jata ptica selica.

Problem njegovog opstanka danas više ne predstavlja lov, već smanjenje šumskih površina, čime je njegovo stanište ugroženo.

Tekst: ekospark.com\portal | Izvor fotografija:  foto 1, foto 2;

.

Tags:

Leave a Reply


− 1 = 8

Twitter

Oblasti

Arhiva

Pišite nam: ekospark@gmail.com
Žao nam je, vremenski podaci nisu dostupni!


Prijavite se za vesti:

Oficijalna strana:
www.ekospark.com