A A
RSS

Ginkgo – Ukras parkova i drvoreda

Tue, Apr 23, 2013

Biodiverzitet, Vesti

Ginkgo biloba je jedna od najstarijih vrsta drveća na Zemlji. Jedna od petnaest ginkgo vrsta koja je preživela ledeno doba, a na Zemlji postoji već 270 miliona godina. Otporna je na razne bolesti, napade štetočina, aerozagađenje…

Smatra se najstarijom i najotpornijom biljkom na planeti, često se označava kao „živi fosil’’. Postoje stabla koja dostižu i do 40 metara visine i prečnika do dva metra.

Ginkgo je listopadno drvo, na biološkoj lestvici nalazi se između paprati i četinara. Poreklom je iz Kine, gde ga smatraju svetim drvetom, a u Evropi se pojavio 1730. godine u Holandiji, gde i danas raste najstariji primerak ove vrste na našem kontinentu. Neka stabla u Aziji stara su čak i više od 1.500 godina.

Ginkgo se već vekovima u Kini upotrebljava kao lek. Zabeleženo je da su lišće koristili 2.800 godina pre nove ere za lečenje raznih bolesti, kao što su astma, plućne bolesti a posebno za podsticanje periferne i moždane cirkulacije krvi.

Ova biljka u sebi sadrži visok nivo flavonoida pa zahvaljijući tome ima jako antioksidativno dejstvo.

Lekovita svojstva koja ima Ginkgo biloba ublažavaju vrtoglavicu, glavobolju, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Ublažavaju tegobe astme, Alzheimerove bolesti, visok ili nizak krvni pritisak, zarastanje rana, upale vena. Koristi se i kao prirodni lek protiv migrene. Korišćenje i upotreba raznih preparata preporučuje se isključivo prema savetu lekara.

Seme Ginka se još od 206 godine pre nove ere koristilo u ishrani, uz dobru pripremu odilčnog je ukusa. Iako se list Ginka u tradicionalnoj medicini dalekog istoka primenjuje od davnina, prvi ekstrakt dobijen je tek 1965 godine.

U nekim zemljama pretežno se gaji na plantažama za proizvodnju listne mase, odnosno sirovine za farmaceutsku industriju.

Plantaže dostižu od 400 do više hiljada hektara. Najveće plantaže u Evropi nalaze se u Francuskoj.

Pokazalo se da je plantažna proizvodnja ove vrste ekonomski isplativa jer potražnja znatno nadmašuje proizvodnju.

Ginkgo i kod nas dobro uspeva jer su klimatski uslovi povoljni. Veoma se uspešno gaji u parkovima i botaničkim baštama.

Ginkgo je mnogim zemljama postao jedna od omiljenih vrsta za ukras parkova i drvoreda. Pored lekovitih svojstava, utvrđeno je da efikasno prečišćava i dobro podnosi zagađeni vazduh u gradovima.

  ..

EkoSpark.com

..

.

Tags: ,

Leave a Reply


3 + = 12

Twitter

Oblasti

Arhiva

Pišite nam: ekospark@gmail.com
Žao nam je, vremenski podaci nisu dostupni!


Prijavite se za vesti:

Oficijalna strana:
www.ekospark.com