A A
RSS

Projekat “White Roofs” (beli krovovi)

Mon, Jun 17, 2013

Energija, Vesti

Podaci dati u projektu White Roofs (beli krovovi) pokazali su praktičnu primenu i prednosti jednostavnog farbanja krovnih povšina belom bojom.

Porast temperature vazduha i veći broj toplijih dana uslovljava dodatno povećanje temperature u gradovima.

Zahvaljujući dobrim rezultatima ostvarenim jednostavnom akcijom projekat je prerastao u globalnu inicijativu, koja ne zahteva velika ulaganja, već najednostavnije farbanje postojećih, ali i novih krovnih površina belom bojom.

Smanjeno zagrevanje krovnih površina utiče da se troši manje energije za hlađenje prostora što dalje utiče i na smanjenje temperature u gradskim sredinama.

Ovo je vrlo jednostavna inicijativa a prema navedenim podacima u projektu dovoljno je da svake godine 5 procenata novih krovova bude prekriveno belom bojom.

Ovim tempom u narednih 10 do 15 godina ostvarili bi se rezultati od 50 do 80 procenata pokrivenosti krovnih površina.

Prvi prioritet su velike krovne površine i ravne površine velikih zgrada.

Beli krovovi reflektuju 85 procenata sunčeve svetlosti.

Prilikom izrade studije urađeni su uporedni proračuni na primeru potpune kontrasti – potpuno belih i potpuno crnih krovova. Naravno, što je boja krova tamnija veće je zagrevanje. Primer na slici je kod temperature vazduha od 37 c°. (*klikom na fotografiju za uvećanje)

Pored gotovo duplo veće temperature tamnog krova, vidi se da tamniji krovovi dodatno utiču na povećanje toplote vazduha u neposrednom okruženju, dok beli odlično reflektuju svetlost i ne utiču na povećanje temperature u okruženju. (*jedan od primera: video link)

ekospark.com\portal

.

Tags: , ,

Leave a Reply


+ 4 = 13

Oblasti

Arhiva

Pišite nam: ekospark@gmail.com
Žao nam je, vremenski podaci nisu dostupni!


Prijavite se za vesti:

Oficijalna strana:
www.ekospark.com