A A
RSS

Prvi let gorivom dobijenim od reciklirane plastike

U želji da pokaže šta sve možemo da uradimo ako recikliramo otpad, u ovom slučaju plastiku, australijski pilot Jeremy Rowsel se odlučio da leti na relaciji od Sidneja do Londona pomoću goriva dobijenog recikliranjem plastičnog otpada.

Za proizvodnju goriva koristiće se plastične kese i razni komadi plastike koji bi inače završili na deponijama kao otpad.

Pre dve godine pisali smo o prvoj mašini koja se pojavila na tržištu a koja plastične kese reciklira u gorivo. (*link ka tekstu)

Let na destinaciji dugoj 19.320 km pomoću goriva dobijenog alternativnim putem, moći će da se prati i na sajtu pilota.

On će leteti na avionu Cessna 182 a let je simbolično nazvan “On Wings Of Waste’’ (na krilima otpada), leteće preko Azije, Bliskog istoka i Evrope.

Takođe, Jeremy Rowsell ovim letom namerava da obori i dva svetska rekorda:

1. da to bude prvi uspešan let pomću goriva dobijenog 100 procentnom reciklažom plastičnog otpada

2. da obori vremenski rekord od Sidneja do Londona na avionu ovakvog tipa (single engine piston plane)

Avion će leteti na dizel gorivu rafinisanom od recikliranih materijala.

Plastičan otpad biće isporučen kompaniji CynarPlc, koja plastičan otpad prerađuje u tečno gorivo.

Gorivo nastaje procesima pirolize. Ono nastaje procesima zagrevanja plastičnog otpada bez prisustva kiseonika. Posle toga procesom destilacije dobija se sintetičko gorivo koje je čistije od dizel goriva koje se koristi za transport (detaljanije informacije o procesu prerade na sajtu kompanije – CynarPlc).

Prvim ovakvim letom pilot planira da ličnim primerom pokaže kako naizgled beskorisan otpad možemo pretvoriti u nešto izuzetno vredno i koristno. Ukoliko efikasno sakupljamo plastiku kao osnovnu sirovinu za proizvodnju goriva vrlo lako možemo rešti problem plastičnog otpada a ovim procesom bio bi omogućen još jeftiniji i čistiji način transporta.

“Plastika koja zagađuje reke, jezera i mora, plastičan otpad koji zagađuje prirodu ili beskorisno leži na deponijama mogao bi da postane stvar prošlosti jer bi ljudi počeli da je još više recikliraju.”

Pored sajta Rovsellov let pratiće i nekoliko medijskih kuća i internet portala, što će biti sigurno odličan način da se podigne svest o važnosti procesa reciklaže. (*sajt leta)

Do sada smo imali prilike da vidimo više ideja i načina kako možemo podići efikasnost reciklaže na viši nivo, generalno svi primeri su odlični jer u suštini pokazuju da: on što nekome predstavlja otpad, nekome može predstavljati izuzetno vredan i koristan resurs.

ekospark.com\portal

.

Tags: , , , ,

One Response to “Prvi let gorivom dobijenim od reciklirane plastike”

  1. @flyingbroad says:

    I simbolicno 110 god posle prvog uspesnog leta brace Rajt 1903 god

Leave a Reply


8 − = 6

Twitter

Oblasti

Arhiva

Pišite nam: ekospark@gmail.com
Žao nam je, vremenski podaci nisu dostupni!


Prijavite se za vesti:

Oficijalna strana:
www.ekospark.com