A A
RSS

Gde god nađeš dobro mesto ti drvo posadi…

Tue, Apr 5, 2011

Vesti, Zanimljivosti

Pakistanski vojnik postavio je novi Ginisov rekord zasadivši 20.101 sadnicu u toku samo jednog dana.

ekospark.com

Nekada davno važilo je nepisano pravilo da svaki čovek u toku svog životnog veka posadi makar jedno stablo. Po starom narodnom predanju svako novo stablo predstavlja i jedan novi život.

Vremena su se promenila, razmišljanja ali i običaji. Živimo u eri kada nemamo puno vremena da se posvetimo ni sebi, ni prirodi.

O jednostavnoj plemenitoj stvari kao što je sadnja stabala danas sve ređe čujemo i još ređe vidimo. Zato je podvig pakistanskog vojnika još veći od njegovog čina.

Najlakši i najbolji način da damo svoj lični doprinos životnoj sredini i pomognemo u očuvanju šumskog fonda je da posadimo makar jedno stablo.

Jamil Lens Naik razvodnik u vojsci Pakistana postavio je novi Ginisov rekord sadnjom 20.101 sadnice drveća za samo 18 sati i 40 minuta.

Broj pravilno posađenih stabala mogao je da bude još veći, međutim komisija koja je pratila njegov rad diskvalifikovala je 400 sadnica, jer su bile loše ili nepropisno posađene.

On je tako oborio predhodni rekord Ken Čaplina iz Kanade koji je 2001. godine posadio 15.170 sadnica.

Za ovakav podvig Jamil je dobio 7.000 američkih dolara, kao i priznanje njegovog komandanta i vojne jedinice za ekološku inicijativu.

Mnoge ekološke organizacije izvestile su o ovom događaju i dale veliku podršku ovom vojniku i ovakvoj ideji. Ako se samo 90 procenata stabala održi i pravilno razvije biće ovo veliki dana za našu Planetu i za ekologiju, moglo se čuti na konferenciji za štampu.

Ovo međutim nije prvi put da ovakva akcija dolazi iz Pakistana, 2009. godine Pakistanski tim od 300 članova postavio je svetski rekord posadivši 541.176 sadnica za samo 24 časa na lokaciji duž reke Ind.

U svakom slučaju ljudi ne moraju da obaraju Ginisove rekorde, dovoljno je samo da svako od nas posadi makar jedno stablo i tako utiče na održavanje prirodnog balansa.

ekospark.com

.

Tags: , , , , , , , , , ,

One Response to “Gde god nađeš dobro mesto ti drvo posadi…”

  1. markonelius says:

    Svaka čast, lep tekst!

Leave a Reply


6 + = 10

Oblasti

Arhiva

Pišite nam: ekospark@gmail.com
Žao nam je, vremenski podaci nisu dostupni!


Prijavite se za vesti:

Oficijalna strana:
www.ekospark.com