A A
RSS

Vožnja bicikla

Wed, Apr 24, 2013

Multimedija, Vesti

Pozitivan efekat vožnje bicikla na naše zdravlje, održavanje kondicije i ekološka opravdanost bicikla kao prevoznog sredstva poznata je svima. Stručnjaci često ističu da se redovnom vožnjom bicikla smanjuje rizik od raznih bolesti, povećava vitalnost organizma, utiče na oblikovanje mišića, smanjuje stres…

Proleće, topli i sunčani dani su upravo idealni za češći boravak u prirodi, za vožnju bicikla i druge aktivnosti.

Bicikl je kao prevozno sredstvo široko rasprostranjen, bez obzira da li su u pitanju gradovi, mala ili veća mesta. Naravno, nemoguće je izračunati ukupan broj bicikla na planeti, ali je sigurno veći od jedne milijarde.

Prodaja bicikla u mnogim državam godinama unazad je konstantna, dok je u nekim državama zabeleženo i povećanje prodaje.

Prema nekim podacima, prvi bicikl konstruisao je Mikelanđelo i bicikl je bio bez pedala. Pravi razvoj bicikla počinje u osamnaestom veku ali prošlo je dosta godina dok bicikl nije postao široko prihvaćeno prevozno sredstvo. U Evropi je bicikl počeo da se vozi tek početkom 19. veka. (na slici: bicikl za gašenje požara iz 1905 godine)

U zavisnosti od potrebe manjih mesta ili većih gradova, koristio se u različite svrhe: za prevoz pošte, dnevne štampe, za rekreaciju, sport, transport…

Danas se u mnogim mestima bicikl svakodnevno koristi i broj biciklista povećava. Vožnja bicikla ne predstavlja trend, već je simbol zdravog načina života i brige o životnoj sredini.

Na biciklu se često mogu videti i poznate ličnosti. To nije nikakva novost jer su mnoge poznate ličnosti često fotografisane na biciklu. To je prilično doprinelo popularnosti ovog prevoznog sredstva.

Bicikl ne mora da se vozi svakodnevno, za početak dovoljno je 2 puta nedeljno. Strogih pravlia nema, ovaj vid rekreacije može svako sebi da priušti i u njemu uživa.

(foto galerija: Vlada Pejčić)

Na kraju, treba podsetiti da poznati biciklisti često ističu, da pored svih pomenutih korisnih stvari, ne treba zaboraviti da je vožnja bicikla pre svega stvar opuštanja i uživanja.

Lepo vreme je idealno za vožnju bicikla… a ukoliko se odlučite da posetite i neko obližnje izletište, ne zaboravite fotoaparat…

ekospark.com\portal  |  fotografije: Vlada Pejčić; wwf – earth hour; ekospark.com;

.

Tags: , ,

Leave a Reply


− 2 = 3

Twitter

Oblasti

Arhiva

Pišite nam: ekospark@gmail.com
Žao nam je, vremenski podaci nisu dostupni!


Prijavite se za vesti:

Oficijalna strana:
www.ekospark.com