EkoSpark.com

 
  Otkrivena nova vrsta gljiva koja može da razlaže plastiku  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» 2011 i 2012 GODINE SOLARNE MOBILNOSTI

Kraj godine je vreme kada se objavljuju završne, konačne analize i rezultati vezani za proizvodnju, prodaju i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Dok mnogi čekaju prve zvanične izveštaje vezane za poslovanje u ovoj godini treba podsetiti da je protekla godina bila u znaku solarne tehnologije i električnih automobila.

Od malih gedžet uređaja preko izrađenih velikih energetskih solarnih sistema nije bilo meseca u kome se na tržištu nije pojavio neki novi proizvod baziran na solarnom konceptu.

Brojni projekti i studije koje su u trenutnoj fazi izrade i ove godine obezbedili su priličnu ekonomsku stablnost akcija na berzi u ovoj oblasti poslovanja.

U mnogim zemljama došlo je do rasta i povećanog broja investicija u ovoj oblasti.

U odnosu na predhodnu godinu ostvaren je drastičan pomak u razvoju i efikasnosti sistema solarnih panela.

Retrospektiva najznačajnijih događaja koji su obeležili 2011 i 2012 godinu:

Prva trka ekoloških vozila (ZERO EMISSIONS RACE)

Prva trka vozila sa nultom emisijom gasova, za čije kretanje se koristi energija iz obnovljivih izvora održana je u početkom leta u Švajcarskoj.

Solarno napajanje Chevy Volt-a i Nissan LEAF-a

George Parrott stanovnik kalifornije ceo krov svoje kuće pokrio je solarnim panelima iz kojih je obezbedio energiju za napajanje svoja dva električna automobila Chevy Volt-a i Nissan LEAF-a

Pošto solarni paneli proizvode dovoljno energije za punjenje njegovih električnih automobila postao je prvi amerikanac koji se vozi potpuno besplatno jer ne troši novac za benzin ili električnu energiju.

Solarni paneli u fabrikama automobila

Ove godine su gotovo sve kompanije automobila počele realizaciju projekata postavljanja solarnih panela na krovovima ili parking mestima svojih fabrika.

Zahvaljujući besplatnoj energiji javile su se i prve uštede.

Prošle godine kompanija Ford bila je među prvima koje su postavile solarne panele.  Kompanija je to prvo učinila u svojoj fabrici u Mičigenu.

Testiranje prvog solarnog aviona

Prvi avion koji se kreće isključivo pomoću solarne energije prošle godine imao je nekoliko probnih letova.

Avion Solar Impulse je 2011 godine imao i svoje prve duže kontinetalne letove u Evropi.

Svi testovi su bili uspešni a prvi višečasovni letovi postali su sigurno istorijski. Konstruktori najavljuju dalja testiranja.

UK GOES EV + PV

Početkom leta Alan Weks iz Engleske je postao prvi evropljanin koji je energiju potrebnu za napajanje svog električnog automobila obezbedio zahvaljujući solarnim panelima.

Solarni paneli instalirani u njegovom domu obezbeđuju dovoljno energije za svakodnevno punjenje njegovog električnog automobila Nissan Leaf.

On je tako postao prvi evropljanin koji je potpuno uspeo da eliminiše sve troškove za benzin.

Solarne stanice za punjenje električnih automobila

Solarne kompanije krenule su u zajedničku kampanju promovisanja i izgradnje prvih solarnih stanica za punjenje vozila.

Stellar Solar kompanija iz Kalifornije izgradila je nekoliko ovakvih stanica a za kompletnu promociju ovog projekta isključivo se koriste električni automobili.

Mitsubishi izgradnja prve solarne stanice za punjenje

U svom glavnom predstavništvu u Severnoj Americi Mitsubishi je među prvima izgradio solarnu stanicu za punjenje svojih električnih vozila

Saradnja kompanija SunPower i Ford

Ford je objavio da je sklopio ugovor o saradnji i partnerstvu sa jednom od najprestižnijih kompanija u oblasti obnovljivih izvora energije SunPower.

Cilj saradnje je pomoć i promovisanje projekata u oblasti solarnog punjenja električnih automobila kao i pomoć u daljem razvoj solarne tehnologije.

BRITISH GAS

Korišćenje solarnih panela za punjenje električnih automobila ( EV + SP)

Razvoj Solarnih stanica u Teksasu

Kompanije Chevrolet, Best Buy, i SunEdison uključile su se u projekat za izgradnju ’’smart’’ – pametne energetske mreže u gradu Austin.

Projekat podrazumeva punu integraciju solarne energije za napajanje domova i napajanje

električnih automobila.

Cilj ovog projekta je da se ostvari maksimalna ušteda energije, kao i razvoj maksimalno efikasnih panela koji će biti dovoljni za potpuno snabdevanje domova i automobila energijom.

Prva plovidba solarnim brodom oko sveta

Najveći solarni brod na svetu PlanetSolar, krenuo je na svoje prvo i istorijsko putovanje oko sveta. Ovaj brod kreće se isključivo zahvaljujući solarnoj energiji. Početkom godine uspešno je stigao na cilj, u luku sa koje je krenuo na svoje prvo putovanje.

Nissan Leaf kao nagrada

Protekle godine prvi put se zvanično u jednoj nagradnoj igri jedan električni automobil našao kao premija.

Srećan par iz Engleske osvojio je prvu nagradu Nissan Leaf, koju je solarna kompanija poklonila kupcima koji su u svojim domovima instalirali solarne panele.

Ovaj par instalirane solarne panele na svom krovu sada koristi upravo za napajanje svog novog električnog automobila.

Solarna stanica za punjenje električnih vozila

Sredinom godine u Švajcarskoj je instalirana prva solarna stanica za punjenje električnih automobila.

Instaliranje ove stanice označio je početak razvoja ovakvog načina punjenja automobila i u Švajcarskoj. Oni planiraju da prošire i izgrade na desetine sličnih u svim većim mestima.

Inače do sada je samo u Evropi izgrađeno više stotina sličnih.

Nemačka – Lider po broju električnih automobila i solarnih panela

Nemci su se među prvima uključili u razvoj projekta solarnih stanica. Tokom leta oni su instalirali nekoliko solarnih stanica za punjenje automobila.

Početkom jeseni i oblast Hanovera dobila je svoju prvu stanicu.

Neprekidnim instaliranjem solarnih stanica za punjenje električnih automobilima i mnogobrojnim projektima u ovoj oblasti tokom čitave godine Nemci su postali lider u Evropi i treća zemlja na svetu u ovoj oblasti.

iMIEV i LEAFs zajednički prelazak na solarne stanice

Ubrzo posle otvaranja prvih solarnih stanica za punjenje u Severnoj Americi, kompanije Nissan i Mitsubishi počele su zajedničku saradnju na daljim projektima. Kupcima električnih modela omogućeno je zajedničko korišćenje novih stanica.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

Saradnja kompanija SunPower i Nissan

Posle uspešne saradnje sa Fordom, kompanija SunPower ostavarila je saradnju i sa kompanijom Nissan. Početak svog partnerstva promovisali su na kanalu Youtube, predstavivši svima način na koji će električni automobili preko ugrađenih solarnih panela na krovovima moći da potpuno zadovolje potrebe punjenja automobila.

‘‘Osveta električnih automobila’’

Krajem godine pojavio se novi nastavak ‘Who Killed the Electric Car’. Film Chris Paina koji je i ovog puta doneo puno novih informacija ali i nekoliko interesantnih priča i intervjua.

GENERAL MOTORS instaliranje prvih solarnih nadstrešnica

GM je u toku 2011 i 2012 godine uspešno realizovao projekat postavljanja nadstrešnica na svojim parking mestima. Na krovovima izgrađenih nadstrešnica postavio je solarne panele koji proizvode energiju pomoću koje je moguće napajati električne automobile.

Realizacija ovog projekta bila je više nego uspešna i u kompaniji po istom projektu najavljuju postavljanje i izgradnju novih parking mesta.

Rekordna prodaja Nissan Leaf i Chevy Volta u Americi

Prema izveštajima mnogih dilera automobila ostvarena je odlična prodaja.

Kod većine prodavaca na isporuku električnih modela se čeka i nekoliko meseci. U toku godine nije došlo do pada prodaje.

Solarne stanice za punjenje na NFL stadionima

Menadžeri NFL tima ’’The Washington Redskins’’ početkom septembra na svom stadionu instalirali su 8.000 solarnih panela i nekoliko stanica za punjenje električnih automobila.

Energija koju dobijaju iz instaliranih panela koristiće se za potrebe administracije i punjenje vozila na parkinzima.

Menadžeri najavljuju da nameravaju da ceo parking za nekoliko godina pokriju solarnim panelima. U vreme kada na stadionu ne bude utakmica, parking će moći da koriste svi, kao stanicu na kojoj će moći da napune svoj automobil.

 

 

 

» POVEZANI TEKSTOVI :

  Ink-Štampač Uklanja Mastilo Sa Starih Papira

  Najbolji Koncept Solarnog Laptop Računara

  Fleksibilni Displeji, Mogu Potisnuti Upotrebu Papira

  Ranci I Putne Torbe Sa Ugrađenim Solarnim Panelima

  Solarni Punjači Za Mobilne Telefone

  Radio Uređaji Sa Više Načina Napajanja Energijom

  Elektronski Otpad ‘‘E-otpad’’

  Primer Saradnje U Recikliranju Računara

EkoSpark.com

 
 

Idi na vrh Up

 

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |