EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Najbolji Koncept Solarnog Laptop Računara

Prodaja solarnih punjača za mobilne telefone i ostale gedžete se svakodnevno povećava. Međutim i pored velikog uspeha ovih proizvoda, mnoge kompanije žele da se oslobode i svih tih perifernih i dodatnih uređaja. Da bi se ovakve ideje ostvarile neophodna je implementacija periferne opreme u sklopu samog uređaja.

Tako su se na tržištu pojavili prvi mobilni telefoni sa ugrađenim solarnim punjačem, tačnije solarni panel je ugrađen u samom telefonu. Sličan princip ali mnogo veći izazov predstavlja ugradnja solarnih panela u lap-top računare.

Andrea Pontija, industrijski dizajner iz Italije dao je odlično rešenje za novu platformu laptop računara sa ugrađenim solarnim panelima.

Koncept solarnog lap-topa zasnovao je na ugradnji dva solarna panela. Jedan na zadnjoj strani monitora a drugi ispod tastature osetljive na dodir.

Treba naglasiti da je klasičan displej kod lap-topa najveći potrošač energije. Razvojem i primenom nove tehnologije smanjuje se potrošnja energije displeja, što bi svim laptop računarima dodatno povećalo autonomiju baterije. Jedno od rešenja je i zamena kompletne tehologije. Trenutno jedino prihvatljivo rešenje je novi elektronski ’’ink’’ displej koji radi na principu mastila - prelivanju boja. On bi mogao da zameni staru tehnologiju sa uobičajenim pozadinskim osvetljenjem.

Po rečima proizvođača i nekih inžinjera nova tehnologija je više puta ekonomičnija i štedljivija. Razvojem, primenom i korišćenjem ove tehnologije autonomija lap top računara može da se poveća, na nekoliko dana.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

Ono po čemu će se ovaj lap top računar razlikovati od ostalih je mogućnost da se ugrađeni solarni panel ispod tastature napaja iz svetla koje se emituje sa displeja. Konstruktor je tako pokušao da napravi uređaj koji se puni i u potpunom mraku zahvaljujući emitovanom svetlu sa displeja.

Testiranje ovog lap topa je u početnoj fazi. Sve ugrađene komponente imaju karakteristiku štedljivih a ukupna težina iznosi nešto više od jednog kilograma.

   

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Fleksibilni Displeji, Mogu Potisnuti Upotrebu Papira

      ‘‘LifeBook’’ - Solarni Laptop

      Ranci I Putne Torbe Sa Ugrađenim Solarnim Panelima

      Solarni Punjači Za Mobilne Telefone

      Radio Uređaji Sa Više Načina Napajanja Energijom

      Prvi Solarni Mobilni Telefon, Čang

      Elektronski Otpad ‘‘E-otpad’’

      Primer Saradnje U Recikliranju Računara

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |