EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» INK-ŠTAMPAČ UKLANJA MASTILO SA STARIH PAPIRA

Prvi štampač konstruisan je 1953 godine. Na tržištu su se pojavili 1976 godine, kada ih je kompanija IBM uvrstila kao sastavni deo kancelarijske opreme.

Neverovatno je koliko u današnje vreme zavisimo od štampača. Gotovo je nemoguće pokrenuti bilo kakav biznis ili otvoriti neku firmu a da nam štampači nisu neophodni.

Prvi štampači na tržištu bili su matrični i štampali su liniju po liniju teksta. Princip rada matričnog štampača zasniva se na običnoj iglici, koja udaranjem preko mastiljave trake ostavlja trag na papiru. Broj iglica može biti 9 ili 24 i naravno, kod onih sa 24 iglice bolji je kvalitet štampe. Matrični štampači se koriste i danas za štampanje obrazaca kao i raznih priznanica, računa, tiketa i slično.

Prvi matrični štampači bili su jako bučni i spori. Štampanje tek nekoliko dokumenata zahtevalo je više časova.

Danas je sistem štampanja potpuno drugačiji zahvaljujući laserskim štampačima koji mogu da odštampaju nekoliko stranica za manje od 10 sekundi.

Laserski štampači koriste toner, sličan onome u fotokopir mašinama, za kreiranje jasnog teksta i grafike na papiru. Toner se proizvodi od magnetne smeše gvožđa, plastike i pigmenata i nanosi se rastopljena na papir.

Laserski štampači su dobili ime po laserskoj svetlosti, koja se koristi u jednom delu procesa štampanja. Daju mnogo bolji kvalitet odštampanih stranica od matričnih i ink-jet štampača.

Zbog brzog i jednostavnog načina štampanja potražnja za novim količinama papira za štampanje se neprekidno povećava.

Da bi se obezbedio neophodan repromaterijal za proizvodnju novog papira seku se nove šumske površine. Svake godine poseče se na stotine hiljada hektara novih šumskih gazdinstava.

Brojne inicijative i apeli za smanjenje i racionalnije korišćenje papira i pored očigledne, opravdane i dobre namere, do sada nisu dale značajnije rezultate.

Imajući sve navedene činjenice u vidu inžinjer Kim Su Yeo, dao je sigurno jedno od najboljih rešenja koje smo do sada na tržištu imali prilike da vidimo.

On je dizajnirao uređaj koji izgleda identično kao štampač, samo sa potpuno suprotnom namenom. Umesto da štampa, on sa papira uklanja otisak mastila i tako se na starim, upotrebljenim papirima ponovo može štampati.

Stare papire koje smo odštampali sa greškama sada možemo ponovo upotrebiti. Uklanjajući bilo koji tekst sa papira ovaj uređaj štedi novac i smanjuje korišćenje papira.

Što se tiče očuvanja životne sredine, uređaj spada u vrhunske proizvode i biće izuzetno koristan i u kancelarijama i kod kuće.

Predstavlja jedan novi i veliki korak u ovoj oblasti jer će biti od izuzetne koristi i firmama koje se profesionalno bave štampom.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

Štampači koji brišu mastilo nisu bučni a cena će biti formirana u zavisnosti od formata papira. U koliko koristimo reciklirane A4 papire, svaki list se može brisati do 1000 puta.

Da li Vam se ikada desilo da treba nešto da odštampate a nemate prazan papir, sa ovim uređajem takva situacija postaće stvar prošlosti.

   

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Najbolji Koncept Solarnog Laptop Računara

      Fleksibilni Displeji, Mogu Potisnuti Upotrebu Papira

      ‘‘LifeBook’’ - Solarni Laptop

      Ranci I Putne Torbe Sa Ugrađenim Solarnim Panelima

      Solarni Punjači Za Mobilne Telefone

      Radio Uređaji Sa Više Načina Napajanja Energijom

      Prvi Solarni Mobilni Telefon, Čang

      Elektronski Otpad ‘‘E-otpad’’

      Primer Saradnje U Recikliranju Računara

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |