A A
RSS

Prirodni tuneli

Wed, May 22, 2013

Biodiverzitet, Vesti, Zanimljivosti

Drvoredi predstavljaju značajne zelene površine u urbanim sredinama. Svako posađeno stablo u gradu pored osnovne funkcije, prečišćavanja vazduha i vršenja fotosinteze dodatno ulepšava svaki prostor i pruža hlad.

Većina gradova prepoznatljiva je po svojim parkovima, drvoredima i zelenilu, što takođe privlači i brojne turiste koji ih posećuju.

Ovo su neke od najpoznatijih ulica koji su prepoznatljive širom sveta po svojoj lepoti ali i specifičnom izgledu. Karakteristične su po prirodnim tunelima nastalim spajanjem delova krošnji brojnih stabala. (*kliknite na sve fotografije za uvećanje)

Drvored Jacarandas

U Južnoj Africi u Johanesburgu je veštački zasađena šuma sa velikim brojem stabala. Tropsko drveće, uključujući i 49 vrsta ružinog drveta donešeno je iz mnogih delova sveta, Urugvaja, Perua, Brazila, Evrope, Argentine.

U oktobru kada je drveće u cvetu, zemlja je prekrivena plavim i ljubičastim laticama. Tunel je karakterističan po ljubičastoj boji.

Ulica Gonsalo de Koval

Ispod luka divovskog drveća Tipuana, koga ima više od stotinak u ovoj ulici u Porto Alegreu, možete provesti ceo dan u šetnji.

U 2006 godini ova ulica proglašena je kulturnom i ekološkom baštinom Brazila.

Tunel od trešnjinog cveta

Ova ulica nalazi se u Bonu u Nemačkoj. U zavisnosti od vremena, cvetanja trešnje stvara se neverovatan pink – roze luk, u trajanju od 7 do 10 dana. U tom periodu ovom ulicom prošeta veliki broj turista.

Tunel ginko drveća

Ginko Biloba je jedna od nacenjenijih vrsta drveća u Japanu. Neka od ovih stabala su preživela bacanje atomskih bombi na Hirošimu. Mnogi ih smatraju živim fosilima, predstavljaju simbol dugovečnosti, istrajnosti i simbol nade.

Tunel jesenjeg drveća

Ovo drveće se nalazi u Americi u Vermontu, u parku “Smugglers Gulch”. Drveće bukvalno isijava sve boje jeseni. Prezentacija svih boja počinje prvo u severnom delu, a zatim se postepeno pomera ka južnom u toku sezone.

Tunel ljubavi

Tunel je smešten na privatnoj pruzi, nalazi se u blizini grada Klevan u zapadnoj Ukrajini.

Voz prolazi kroz ovaj tunel tri puta u toku dana. Prema legendi, parovi koji se provezu ovim tunelom treba da zamisle želju. Ukoliko je njihova ljubav jaka i iskrena želja će se ispuniti.

Tunel od bambusa

Ovaj tunel se nalazi u šumi bambusa, Sagano Arashiyama u Japanu, istorijski značajnom području.

Nedaleko od ove šume nalaze se poznati istorijski hramovi i grobnice. Japanci vole da uživaju u specifičnom zvuku vetra koji može da se čuje u šumama bambusa.

Tunel starih stabala bukve – “tamna ograda”

James Stewart je zasadio stabla bukve kako bi impresionirao svoje goste na ulazu u svoju kuću u  Greyskhilu u svernoj Irskoj.

Stabla bukve stara su oko 300 godina.

Visteria tunel

Visterija visi u grozdovima poput grožđa i počinje da cveta čim cvetovi trešnje uvenu.

Šetnja ovim tunelom predstavlja poseban doživljaj. Mnogi ovaj tunel i park smatraju jednim od najlepših u Japanu. Svakog proleća u Tokiju japanci slave Fuji Matsuri (festival u čast prirode).

ekospark.com\portal

.

Tags: , , ,

Leave a Reply


− 2 = 6

Oblasti

Arhiva

Pišite nam: ekospark@gmail.com
Žao nam je, vremenski podaci nisu dostupni!


*Temperatura » (kursorom na ikonice za više informacija)

Prijavite se za vesti:

Oficijalna strana:
www.ekospark.com