A A
RSS

Najlepši parkovi – Vrt Al Ain

Tue, May 21, 2013

Multimedija, Vesti, Zanimljivosti

Vrt Al Ain je za samo nekoliko godina postao jedan od najpozntijih na svetu. Ovu baštu svakodnevno poseti između 1.000 do 7.000 ljudi.

Vrt je otvoren od 9 časova ujutru do 21 čas uveče. Petkom je otvoren isključivo za porodice.

Izgradnjom ove bašte oboren je rekord po broju visećih korpi sa cvećem (žardinjera) a rekord je verifikovan i od strane Ginisa. Na tabli sa sertifikatom dobijenim od strane Ginisove komisije piše: U vrtu Al Ain se nalazi 2.968 aražmana, to je bašta sa najvećim brojem visećih korpi (žardinjera) cveća na svetu. (*kliknite na sve fotografije za uvećanje)

Vrt je izgrađen od strane lokalne kompanije koja posluje u oblasti građevine, arhitekture i  poljoprivrede Akar Landscaping (UAE).

Prilikom izgradnje parka primenjene su najnovije metode i tehnologje uređenja i navodnjavanja, kako bi cveće u parku bilo sveže tokom čitave godine. To je posebno važno jer je podloga na kojoj je izgrađen park od peska.

Bašta otvorena 2010 godine, zauzimala je površinu od 7.000 kvadratnih metara.

Da bi se dodatno ukrasio izgled ovog vrta uveženo je 2.426 različitih vrsta biljaka iz svih delova sveta od Amerike, Japana, Afrike i Evrope.

Ulaz u vrt je besplatan. U vrtu se može kupiti ili uneti piće dok je konzimanje hrane zabranjeno.

U centralnom delu vrta podignuta je replika Ajfelove kule visoka 12 metara.

Od otvaranja do sada vrt je nekoliko puta rekonstruisan (povećan i dodatno obogaćen cvećem) i sada se prostire na površini od 21.000 kvadratnih metara.

U rekonstruisanom vrtu napravljena je piramida od cveća visoka 7 metara.

Ovakva piramida jedinstvena je po tome što je za njeno adekvatno održavanje konstruisan poseban i jedinstven sistem za navodnjavanje.

Dizajneri se nadaju da će se i ova piramida od cveća uskoro naći u Ginisovoj knjizi rekorda.

Al Ain vrt je izuzetno lep i interesantan a dizajneri su prilikom projektovanja simbolične motive u vrtu dodatno akcentovali lepotom prirodnog cveća.

U parku postoje tri luka od cveća, veličine četiri metara, u obliku srca, a prolazak ispod njih ima posebnu simboliku. Svaki luk u obliku srca predstavlja različiti region Ujedinjenih Arapskih Emirata. Prvo srce simbolizuje Abu Dabi, drugo istočni region Al Ain a treći zapadni Liva region. ( link – galerija fotografije vrta )

EkoSpark.com

.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply


5 − 4 =

Twitter

Oblasti

Arhiva

Pišite nam: ekospark@gmail.com
Žao nam je, vremenski podaci nisu dostupni!


Prijavite se za vesti:

Oficijalna strana:
www.ekospark.com