A A
RSS

“Oktopod glumac’’ Thaumoctopus mimicus

Wed, Dec 5, 2012

Biodiverzitet, Vesti, Zanimljivosti

Ova fascinantna stvorenja otkrivena su 1998 godine blizu obala Sulavesi u Indoneziji.

Zbog svog neobičnog ponašanja ova vrsta je zainteresovala mnoge naučnike. Ubrzo posle njegovog otkrića u naučnici Norman i Hochberg su snimili devet različitih imitacija.

“Oktopod glumac’’ bez problema može da imitira nekoliko morskih predatora od  najotrovnije morske zmije, ribe lav (lionfish), raže, meduze, do ribe list.

Transformacije oktopoda – kamuflaža, je njegov način zaštite od predatora.

Vrsta može da dostigne do 60 cm dužine i obično je braon ili belo prugasta.

Naučnici međutim napominju da i pored detaljnih istraživanja, postoji nekoliko vrsta koje se drugačije ponašaju u koliko se nađu u blizini ušća reka ili u brahičnim vodama (mešavina slane i slatke vode). Ponašanje kao i imitacije kod tih vrsta mogu da se razlikuju.

Svi pripadnici ove vrste su izuzetno inteligentni i mogu promeniti boju, teksturu kože, kako bi se potpuno prilagodili za kamuflažu i izbegli grabljivice.

“Oktopod glumac’’ je sasvim slučajno otkriven i naučnici su u početku bili skeptični da postoji mogućnost da hobotnica ima tako izuzetnu sposobnost da imitira ponašanje druge životinje. Da bi se rešila dilema, neprekidno se pratilo kretanje i ponašanje ove vrste.

ekospark.com

.

Tags: ,

Leave a Reply


+ 5 = 6

Oblasti

Arhiva

Pišite nam: ekospark@gmail.com
Žao nam je, vremenski podaci nisu dostupni!


*Temperatura » (kursorom na ikonice za više informacija)

Prijavite se za vesti:

Oficijalna strana:
www.ekospark.com