A A
RSS

Kenguru – Električni automobil za osobe sa posebnim potrebama

Wed, Dec 5, 2012

Vesti

Na prvi pogled možda će nekome zbog naziva, nekome zbog dizajna izgledati da je reč o novom, malom gradskom automobilu projektovanom u Australiji.

Međutim, električni automobil Kenguru nije dizajniran u Australiji, već u Mađarskoj i po mnogo čemu je poseban.

Reč je o prvom električnom modelu posebno dizajniranom i namenjenom osobama sa invaliditetom ili posebnim potrebama.

Automobil je u potpunosti prilagođen osobama u invalidskim kolicima. Uklonjena su bočna vrata i u automobil se ulazi sa zadnje strane (vrata prtljažnika kod klasičnog automobila).

Vrata ovog automobila otvaraju se putem daljinskog upravljača, što u potpunosti olakšava ulazak u automobil.

Upravljanje je takođe prilagođeno osobama sa posebnim potrebama. Umesto volana tu je džojstik, gas i kočnice se kontrolišu tasterima.

Kenguru spada u “eko-prijateljske’’ modele jer nema benzinski već električni motor.

Jednim punjenjem baterije automobil može da pređe 100 kilometara, a može da razvije maksimalnu brzinu do 45 km/h. Cena električne energije, da bi se baterija napunila, ekvivalentna je ceni za 1.5 do 2 litra benzina.

Vozilo je teško svega 550 kilograma i zahvaljujući ovoj težini klasifikuje se kao scooter i nije potrebna vozačka dozvola, već samo dozvola za upravljanje scooterom.

Zahvaljujući visokom standardu mnogih zemalja osobe sa invaliditetom zajedno sa svojim kolicima lako ulaze u gradski autobus ili podzemnu železnicu. Ovaj automobil je toliko malen da je tako nešto moguće i sa njim.

Model se već odlično pokazao i koristi se u Norveškoj. Serijska proizvodnja je počela na Kipru. Jedna baterija se može koristiti oko dve godine, dok je tehnička podrška smeštena u Mađarskoj.

ekospark.com

.

Tags: , , , ,

Leave a Reply


− 3 = 2

Oblasti

Arhiva

Pišite nam: ekospark@gmail.com
Žao nam je, vremenski podaci nisu dostupni!


*Temperatura » (kursorom na ikonice za više informacija)

Prijavite se za vesti:

Oficijalna strana:
www.ekospark.com