A A
RSS

Mašina koja pretvara plastične kese u gorivo

Poznato je da su plastične kese veliki neprijatelj životne sredine. Ne samo da se za njihovu izradu koristi nafta već je posle njihove upotrebe potrebno stotine godina da bi se one razgradile. Zbog očiglednih negativnih efekata širom sveta sve je više primera o zabrani upotrebe i porizvodnje plastičnih kesa.

slika_01

Stručnjaci tvrde da će nažalost potpuno rešenje ovog problema zahtevati dugogodišnje napore. ’’Kada bi se u svetu u istom danau zabranila proizvodnja i upotreba plastičnih kesa problem idalje ne bi smo rešili u potpunosti.’’

Svakako je neophodno je da zabranimo njihovu upotrebu i proizvodnju ali je broj proizvedneih kesa od početka sedamdesetih godina do danas ogroman. Imajući u vidu vreme potrebno da bi se one razgrade rešenje ovog problema neće biti lako i jeftino.

Japanski pronalazač Akinori Ito, da bi pojednostavio rešenje ovog problem konstruisao je mašinu koja može da plastične kese pretvori u gorivo. Prilikom proizvodnje nema emisije ugljen dioksida.

slika_02

Mašina koju sada prodaje korporacija ’’Blest’’ zagreva i pretvara plastiku u gas koji se sprovodi u sistem cevi, gde se isparenja hlade i kondenzuju u sirovu naftu. Sirova nafta može da se koristi u generatorima pa čak i nekim pećima, nju je moguće samo jednim korakom preraditi i koristiti kao benzin.

Veoma efikasna mašina može da preradi dva kilograma plastike (uključujući i polietilen, polistiren i polipropilen) u jedan litar nafte koristeći samo jedan kilovat struje. Komercijalna upotreba ove mašine omogućiće da teško razgradiva plastika brže i potpuno nestane sa naših deponija i ulica.

Mašina za sada košta 10.000 dolara a proizvođači nameravaju da samnje troškove proizvodnje i tako mašinu prilagode i za kućnu upotrebu. Očekuje se da će se i cena smanjiti sa povećanjem upotrebe i potražnje.

ekospark.com

.

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply


1 + = 8

Oblasti

Arhiva

Pišite nam: ekospark@gmail.com
Žao nam je, vremenski podaci nisu dostupni!


Prijavite se za vesti:

Oficijalna strana:
www.ekospark.com