A A
RSS

Izgrađena prva solarna elektrana u Kuršumliji

Sun, Feb 3, 2013

Link, Vesti

U selu Merdare kod Kuršumlije završena je izgradnja najveće solarne elektrane u Srbiji. Solarna elektrana “Matarova”, ukupne snage 2 MW na površini od 4 ha, je pod naponom i u funkciji.

foto: ilustracija

Firma “Solar Matarova” sa sedištem u Novom Sadu, čiji je osnivač “Gascom Balkan” Beograd, izgradila je do sada najveću fotonaponsku elektranu na našim prostorima čija je vrednost oko 3-4 miliona eura i time pokazala da je investiranje u Srbiju na polju obnovljivih izvora isplativo, saopštila je novosadska firma.

Po izjavama direktora najveće fotonaponske elektrane u Srbiji, Milana Cvijetinovića, ovo nije jedini projekat ove vrste koji ova kompanija radi, naime u završnoj fazi dobijanja svih neophodnih dozvola je još dve fotonaponske elektrane na teritoriji opštine Svrljig, ukupne instalisane snage od 11 MW, čime će ova kompanija, koja posluje u okviru italijanske grupacije “Gascom Spa”, Padova, postati apsolutni lider u ovoj oblasti.

Stručnjaci elektrotehničkog instituta “Nikola Tesla” obavili su tehnički prijem solarne elektrane “Matarova” u selu Merdare, kod Kuršumlije.  ”Najveća solarna elektrana u Srbiji, u kuršumlijskom selu Merdaru, pod naponom je i u funkciji”, kazao je agenciji Beta direktor elektrotehničkog instituta “Nikola Tesla” Saša Minić.

Izgradnja solarne elektrane počela je pre godinu dana, postavljeno je 8.500 panoa na površini od četiri hektara, uz samu administrativnu liniju Srbije i Kosova.

Elektrana sada proizvodi od 500 do 900 kilovatsati električne energije, a maksimum svoje snage postići će od aprila do kraja oktobra, kada se očekuje da njen kapacitet bude dva megavata.

Dirketor elektrotehničkog instituta “Nikola Tesla” Saša Minić kazao je da nije verovao da se u Srbiji može izgraditi jedna takva solarna elektrana i izrazio zadovoljstvo što je projekat u kome je učestvovao uspešno realizovan.”Izgradnjom ove, najveće solarne elektrane u Srbiji, probijen je led za izgradnju novih. Srbija ima značajan kapacitet za proizvodnju solarne energije”, rekao je Minić.

Planirano je da se solarna elektrana pripoji sistemu Elektroprivrede Srbije (EPS). U medjuvremenu je rekonstruisan dalekovod u dužini od 12 kilometara, a obavljene su sve tehničke kontrole i obezbedjene sve potrebne dozvole za rad.

Izgradnja elektrane je koštala oko četiri miliona evra, a finansirale su je italijanska kompanija Gaskom i Multienerdži iz Srbije.

Direktorka Multienerdži kompanije Verica Ristić kazala je da je elektrana izgradjena na teritoriji opštine Kuršumlija, jer prema podacima hidrometeorološkog zavoda, ta opština ima najveći broj sunčanih dana u godini u Srbiji.

“Jako mi je drago da je elektrana napravljena baš na ovom mestu, u Merdaru, na teritoriji opštine Kuršumlija, jer je to jedna od najnerazvijenih opština u Srbiji. Verujem da će ovo promeniti istoriju i život ovog siromašnog kraja”, kazala je Ristićeva.

Na solarnoj elektrani u Merdaru zaposleno je nekoliko ljudi, a u narednom periodu se planira zapošljavanje još dvadesetak radnika.

Istovremeno, planira se da opština Kuršumlija bude sedište odakle će se obavljati i drugi poslovi i projektovati druge solarne elektrane u Srbiji.

Izvor : (Beta)

.

Tags: ,

Leave a Reply


+ 3 = 9

Oblasti

Arhiva

Pišite nam: ekospark@gmail.com
Žao nam je, vremenski podaci nisu dostupni!


*Temperatura » (kursorom na ikonice za više informacija)

Prijavite se za vesti:

Oficijalna strana:
www.ekospark.com