EkoSpark.com

 
  EkoSpark.com  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Solarnom energijom do veće autonomije baterija smartphona

Dimenzije novih smart-telefona su sve veće i veće, zahvaljujući većem displeju i brojnim funkcijama, trajanje baterije kod gotovo svih novih modela postaje kraće.

Kako bi se rešio problem baterije a zadržao standard velikih displeja, istraživač Arman Ashnood sa iztraživačkog centra za nano-tehnologiju u Londonu došao je do elegantnog rešenja u obliku novog smartphone ekrana sa ugrađenim solarnim ćelijama.

Primenom njegove ideje, kod prosečnih smartphone modela, solarni paneli postavljeni na površini od desetak centimetara povećali su dužinu trajanja baterije za 11 procenata.

Ashnood smatra da se daljim istraživanjima može doći do još boljih rezultata a dužina trajanja može povećati i značajnije, do nekoliko časova.

Iako možda ostvareni rezultati ne deluju kao revolucionarno poboljšanje u praksi to nije baš tako. Mnogi korisnici ovih uređaja smatraju da će ovo poboljšanje osigurati bezbedan radi smartphone uređaja do kraja radnog dana a samim tim učiniti ih još popularnijim.

» Električni mopedi najpopularnije prevozno sredstvo u Japanu

Zemljotres koji se desio u Japanu početkom prošle godine pokrenuo je mnoga pitanja vezana za energetiku i ekološki način dobijanja energije. Međutim tradicionalno ambiciozni Japanci nisu dugo tražili način kako da reše svoje probleme, u akciju su krenuli odmah.

Sredinom prošle godine električni mopedi su postali jedno od najpopularnijih prevoznih sredstava. Pored toga što ne zagađuju okolinu brzo se pune i ne troše puno energije.

Kako se broj prodatih mopeda povećavao Japanci su razvili i stanice za punjenje mopeda. Na stanicama su instalirali solarne panele tako da su stanice postale i male elektrane.

 Ovaj sistem se neprekidno razvija i broj novih stanica se povećava. Električni mopedi su trenutno najprodavanije prevozno sredstvo u Japanu.

» SOLARNI SOS RADIO

Blizu savršenstva i multipraktičnosti, ovaj uređaj nije samo SOS radio već i punjač za mobilni telefon (sa uređajem se dobija i USB kabl). Osnovna namena mu je potpuna sigurnosti kada ste u prirodi jer ne zavisi od elektromreže ili baterija za jednokratnu upotrebu.

 Ovaj radio potrebnu energiju obezbeđuje solarnom energijom a instaliran je i induktor sa ručicom tako da u nekoj potencijalno kritičnoj situaciji doslovno može da vam spase život svojim radio-lokatorom i sirenom. Pored njih, ugrađena je i svetiljka visokog sjaja.

Solarna ili manuelno indukovana električna energija akumulira se u Ni-Mh bateriji, a sekundarno napajanje mogu biti tri AA baterije ili univerzalan AC adapter koji koriste svi slični uređaji. Radio prijemnik je AM/FM talasnog opsega sa memorisanim radio-stanicama koje objavljuju meteo izveštaje.

» XEROX – Mašina za pranje veša koja ne koristi vodu

Mašine za pranje veša su veliki potrošači električne energije i vode.

Šta ako bismo vam rekli da je jedna časa vode dovoljna za pranje uobičajene količine veša i da vam više nisu potrebne desetine litara za to? Ne biste nam verovali osim ukoliko bismo vam rekli da je grupa vrhunskih naučnika i stručnjaka zaista smislila način da tako nešto bude moguće.

Istraživači sa Univerziteta Leeds osmislili su eko-frendli mašinu za pranje veša koja koristi 90% manje vode.

Najnovija tehnologija razvijena od strane Xerox-a, koristi najlon polimerske perle koje privlače prljavštinu i jednostavno je zaključavaju u unutrašnju šupljinu perle. Za ceo taj proces potrebno je samo malo vode, dovoljno je stvoriti vlažene uslove.

 Ova mašina ima veću energetsku efikasnost za oko 30% u odnosu na obične veš mašine.

Priča o Xeros veš mašini mnogima može da deluje slično kao reklama za neki novi telešhop proizvod ali po ideji i funkciji koju ova mašina ima u domaćinstvu ona to nije. Pomislite samo koliko puta u toku nedelje uključite veš mašinu, to pomnožite sa brojem domaćinstava u vašem gradu. Očigledno je koliko čiste pitke vode koristimo potpuno neracionalno.

» StreetScooter - EKONOMIČAN NAČIN PREVOZA

Ovaj automobil projektovan je kao rešenje za pouzdan, jeftin i ekološki prihvatljiv način transporta u većim gradovima.

Model će na tržištu koštati nešto više od 5.000 eura, s tim što će se litijum-jonska baterija posebno kupovati.

Namenjen je za kraće relacije jer je njegov opseg kretanja sa jednim punjenjem 40 do 50 kilometara.

Dizajneri ističu da je vozilo idealno rešenje za odlazak do supermarketa ili za večernje izlaske. Ciljnu grupu predstavljaju kupci koji u toku dana ne prelaze velike relacije.

Maksimalna brzina StreetScootera je 120 km\h. Automobil je projektovan u Nemačkoj.

Više kompanija učestvovalo je u razvoju ovog koncept vozila koje je predstavljeno na nekoliko poslednjih sajmova.

Početak serijske proizvodnje u Evropi najavljen je za 2013 godinu, a nešto kasnije pojavće se i u Americi. Video: StreetScooter klikom na (+)

» Kompanija Reno instalirala najveći solarni parking

Posle akcija kompanija Ferari i Audi, koje su već instalirale solarne panele na krovovima svojih proizvodnih pogona, Reno je pokrenuo najveći solarni projekat u automobilskoj industriji.

Kada svi solarni paneli budu postavljeni i instalirani pokrivaće ukupnu površinu od 450.000 m2 u Renoovim fabrikama u Francuskoj. Solarni paneli generisaće 60 mv i uticaće na smanjenje 30.000 tona CO2 godišnje.

Solarni paneli biće instalirani i na svim većim dostavnim centrima ove kompanije. Realizacija ovog projekta počela je krajem prošle godine a završetak projekta planiran je za kraj 2012 godine.

Kompanija posebno ističe podatak da će po završetku projekta solarni paneli pokriti površinu jednaku 63 fudbalskih terena i da će generisati dovoljno stuje da napajaju grad veličine 15.000 stanovnika.

Projekat ’’Solarni Krov’’ kompanije Reno deo je plana da se smanji količina ugljen-dioksida za 10 procenata do kraja 2013 godine. Krajnji cilj projekta je smanjenje još 10 procenata u periodu od 2013 do 2016 godine.

U kompaniji navode da se zahvaljujući novim impelmentiranim tehnologijama i nizom mera teži realizaciji ovih prestižnih ciljeva.

Kompanija je već primetno smanjila potrošnju električne energije i želi da svoj dalji razvoj bazira na obnovljivim izovrima energije.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

» PRVI SOLARNI KATAMARAN

Svaka plovidba katamaranom predstavlja poseban doživljaj.

Prilikom konstruisanja svakog katamarana uvek je u prvom planu komfor i uživanje. Zato su ova plovila poprilično skupa i uglavnom se vezuju za kupce sa ‘’dubljim džepom’’.

U želji da plovidbu i uživanje na katamaranu približi što većem broju ljudi dizajner Jefri Gregor došao je na ideju da ovo plovilo konstruiše od ultra-lakih materijala koji se lako mogu reciklirati.

Njegov model dizajniran je da primi 4 putnika koji se mogu opustiti i uživati na ležaljkama od mreže. Na taj način postiže se isti osećaj prilikom odmaranja u ležaljci na plaži.

Ovaj katamaran pokreću efikasni solarni paneli postavljeni na krovu, koji se mogu rotirati ili potpuno sklopiti da bi se uživalo u panoramskom pogledu.

Pošto nije predviđen za duga putovanja sistem upravljanja je kranje jednostavan. Upravljanje je ručno a navigacija na osnovu kompasa i žiroskopa.

Posebnu prednost predstavlja činjenica da se lako može sklopiti i transportovati. Po mnogima najbolja stvar je što se katamaran lako i jednostavno može spakovati i transportovati na krovu putničkog automobila.

Prema rečima Gregera prilikom izrade posebno se vodilo računa o ceni kako bi katamaran bio dostupan što većem broju ljudi, tako da ga mogu priuštiti mnogi koji vole da uživaju na jezeru, moru ili da splavare rekom.

 

 

» Dodatni LINKOVI :

      Orijentalni Stršljen Pretvara Solarnu Energiju U Električnu

      Jednostavnost Klimatizacije Belom Bojom

      Švedski Projekt Energetski Pozitivne Kuće

      Upotrebljiva Improvizacija Doktora Brauna?

      iSave – Kontroliše Potrošnju Vode

      Posmatranje Prirodnih Pejzaža – Vizuelni Analgetik

      Škotska I Energija Vode

      Masdar: Grad Budućnosti

      Solarni Paneli Na Autoputevima

      Istorija Tamne Zemlje (Terra Preta)

 

 

EkoSpark.com

 
 

Up

 

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |