EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» ŠKOTSKA I ENERGIJA VODE

Vlada Škotske je odlučna u postizanju zacrtanih energetskih ciljeva i sve se više okreće ka hidroenergetici. Nova generacija velikih hidroakumulacija i malih postrojenja širom Škotske mogla bi da proizvodi dovoljno čiste energije za više od pola miliona domaćinstava.

 Planirana je izgradnja do 128 novih akumulacija i malih postrojenja na rečnim tokovima na području zapadnog i južnog dela zemlje. Alex Salmond premijer Škotske, već je izvršio ceremonijalno otvaranje kanala čime je počelo punjenje vodom akumulacije Glendou koja će pokretati postrojenje od 200 megavata ukopano duboko u planini nedaleko od Loh Nesa.

Nove hidroakumulacije bi mogle da proizvodne kapacitete škotskog energetskog sektora povećaju za polovinu što bi bio veliki korak na postizanju postavljenih ciljeva za period do 2020. godine.

» INDIJSKA TATA SA ELEKTRIČNIM MALIŠANOM U NORVEŠKOJ

Tata Motors, već širom sveta poznata kao proizvođač najjeftinijeg automobila na svetu, uskoro kreće sa proizvodnjom električne verzije svog gradskog modela Indica koja bi na norveškim putevima trebalo da se pojavi tokom 2010. godine.

Ravi Kant, upravni direktor ove kompanije, kaže da je tržište Norveške idealno za automobile na električni pogon jer postoje infrastrukturni uslovi za podršku EV automobilima i da se u saradnji sa neimenovanom norveškom kompanijom krenulo u razvoj litijum-jonskih baterija za model Indica EV koji bi vozilu obezbedio autonomiju od 177 kilometara nakon osmočasovnog punjenja.

Iako je ceo projekt vezan za Norvešku, ovo su dobre vesti i za Indiju jer je ta zemlja postala treće najveće auto-tržište u svetu – posle SAD i Kine – sa 20 miliona automobila prodatih svake godine, a već decenijama ima velike probleme sa zagađenjem vazduha i teškim zakrčenjima saobraćaja.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

 

» „ZELENI“ OBLAKODER NA MENHETNU

Dizajneri super-visokog tornja Banke Amerike koji je još uvek u fazi izgradnje nedaleko od Tajms Skvera u Njujorku na umu su  imali samo jedan atribut – ekološki. Svi sistemi instalirani ili obuhvaćeni projektnim nacrtima predviđeni su za maksimalno smanjenje potrošnje energije. Uzmimo na primer beton – primenjuje se mešavina 55% običnog betona i 45% šljake koja se dobija kao otpad iz visokih peći čeličana. Mešanjem šljake i betona ostvaruju se značajne energetske uštede a dobijeni beton je znatno jači. Pored toga, ugrađeni su sistemi za sakupljanje vode iz umivaonika koja se koristi za ispiranje toaleta.

Da bi ceo koncept poprimio još veći značaj, zgrada će imati autonomi energetski sistem baziran na prirodnom gasu koji je manji emiter ugljenika nego ugalj. U ukupnoj vrednosti projekta od 1.2 mijarde dolara, ovi sistemi imaju udeo od 3.5 miliona ali investitori smatraju da će se investicija vratiti kroz nekoliko godina u vidu velikih energetskih ušteda. Kada bude završen, što bi po planu trebalo da bude tokom iduće godine, toranj Banke Amerike biće drugi najviši oblakoder u Njujorku ali i “najzelenija” zgrada u ovom ogromnom gradu.

» PRESEK STANJA NUKLEARKI U SVETU

Nemačka vlada je u avgustu objavila dokument pod nazivom “World Nuclear Industry Status Report” u kome se navodi broj i status nuklearnih elektrana u svetu.

Danas, širom sveta, 435 nuklearnih reaktora imaju operativan status što je za devet manje nego 2002. godine, 52 reaktora su u procesu izgradnje (značajan pad u odnosu na 233 u 1979. godini i 120 u 1987. godini), a od 2008. godine nijedan novi reaktor nije priključen u javnu elektromrežu.

Zadnja nuklearna elektrana puštena u rad je Černavoda 2 u Rumuniji čija je izgradnja trajala 24 godine. Takođe je navedeno da svi operativni reaktori proizvode nešto manje električne energije nego dve godine ranije.

Izvršena su i neka poređenja: 2 GW nuklearne energije konvertovane u električnu tokom 2006. – 2007. godine jednaka su desetini proizvedene energije turbinama na vetar instaliranim 2007.godine u svetu. Energijom vetra 2007. godine samo u Americi proizvedena su 4 GW.

» INNER CITY BIKE

Bicikl: lako prevozno sredstvo bez motora, sastavljeno od dva točka, rama, upravljača, lanca sa zupčanicima, pedala i mehanizma za kočenje. Apsolutni šampion jednostavnosti i ekonomičnosti, može se reći bez ustezanja…međutim, evo primera zbog koga treba ponovo razmisliti o ovome.

Inner City Bike je koncept bicikla dizajniran u Jruiter-u, koji eliminiše potrebu za prenosom preko lanca i skraćuje ram ovog neobičnog bicikla, namenjenog isključivo gradskoj vožnji u kojoj nisu bitne performanse već praktičnost. Dizajneri kažu da su uštede materijala i energije moguće čak i u proizvodnji bicikala, a evo i dokaza.

» ZIGURATI BUDUĆNOSTI

Zigurati su bili hramovi stare Mesopotamije, karakteristične forme terasaste piramide. Staro ime sada dobija novu primenu: Timelinks, projektna kompanija iz Dubaija odabrala ga je za svoj održivi grad budućnosti u obliku futurističke piramide koji bi mogao da podrži milion stanovnika.

Energija će se dobijati primenom pare i turbina na vetar, a transport kroz ovaj kompleks bi bio izveden u vidu horizontalne i vertikalne mreže od 360 stepeni, tako da bi automobili bili prisutni samo možda u vidu ponekog postera. Osnova grada bila bi oko 2.3 kvadratna kilometra a otvoreni prostor bi se primenjivao za uzgajanje hrane.

 

 

» Dodatni LINKOVI :

      Švedski Projekt Energetski Pozitivne Kuće

      Upotrebljiva Improvizacija Doktora Brauna?

      Posmatranje Prirodnih Pejzaža – Vizuelni Analgetik

      Jednostavnost Klimatizacije Belom Bojom

      Masdar: Grad Budućnosti

      Solarni Paneli Na Autoputevima

      Korpa Za Recikliranje Otpada Sa Čitačem Bar-Koda

      Istorija Tamne Zemlje (Terra Preta)

      Pirus U Plug-in Verziji

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |