EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» UPOTREBLJIVA IMPROVIZACIJA DOKTORA BRAUNA?

Transport baziran na primeni tečnog naftnog i kompresovanog prirodnog gasa je, bez obzira na veliku popularnost poslednjih godina, ipak samo još jedna varijanta masovne primene fosilnih goriva u različitim formama, stimulisana velikim skokovima i oscilacijama cena nafte na svetskom tržištu. Bez obzira na manje emisije CO2 nastale sagorevanjem ovih goriva, primena tečnog naftnog i kompresovanog prirodnog gasa nema smisla na duge staze i mora se okrenuti alternativama, od koji je primena biogasa jedna od najatraktivnijih.

Odličan primer primene biogasa dolazi nam iz Australije gde kompanija Growcom implementira pilot-projekt konverzije banana lošeg kvaliteta u biometan koji bi se kasnije koristio kao pogonsko gorivo za automobile na pogon kompresovanim prirodnim gasom i proizvodnju električne energije! Postrojenje primenjuje anaerobne digestore koji su se pokazali visoko efikasni - putem njih se u trenutnoj probnoj fazi rada dobija fantastičnih 398 litara metana iz svega jednog kilograma suvih banana, što znači da bi jedna tona banana bila dovoljna za proizvodnju oko 7.5 kW električne energije koja bi zadovoljila potrebe osam savremenih domaćinstava.

Prema istraživanju tima sa Kvinslendskog Univerziteta pod vođstvom profesora Bila Klarka, preko 310 000 tona banana svake godine se proizvede u Australiji od kojih se približno 30% odbaci u fazi pakovanja zbog lošeg kvaliteta. Ukupna godišnja proizvodnja banana u svetu je oko 70 miliona tona, a svega 20% dospeva na tržište.

Energija ovako dobijena, imajući u vidu količine banana potrebne za proizvodnju metana, ipak je rešenje minornog značaja ali je dobar primer kako se razni otpadni materijali mogu korisno upotrebiti za proizvodnju biogasa, proces dobijanja obnovljivog goriva koji najveće kritike trpi upravo po pitanju preusmeravanja proizvodnje hrane i namene obradivog zemljišta u te svrhe.

 

» Vizio 32"  HDTV

Na tržištu je evidentna široka ponuda TV uređaja visoke definicije koji imaju smanjenu potrošnju električne energije. Jedan od njih je i Vizio 32", sa kontrastom 15 000:1, modernog dizajna i visoke energetske efikasnosti. Odluka o kupovini ovog ili njemu sličnog modela je od izuzetnog ekološkog značaja – toliko velikog da neke vlade aktivno rade na stimulisanju proizvođača u ovom pravcu. Primer je američka savezna država Kalifornija, čija je Energetska Komisija nedavno odobrila prve energetske standarde za TV prijemnike u SAD. Do 2012. godine, svi novi televizori do 58 inča dijagonale ekrana prodati u Kaliforniji koristiće 33 procenta manje električne energije. Ako računice ne lažu, ovi novi standardi će svim građanima ove regije kroz 10 godina uštedeti 8.1 milijardu dolara energetskih troškova.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

» SUPER-EFIKASNE PHAROX LED SIJALICE - 25 GODINA SVETLOSTI

Na tržištu se od relativno skoro nalazi poslednja inovacija kompanije Lemnis Lighting, Pharox 60 LED mlečne sijalice snage svega 6 W a svetlosnog ekvivalenta tradicionalne sijalice od 60 W. Pharox 60 odgovaraju standardnim sijaličnim grlima, izrađene su od reciklirajući materijala, a aluminijumska oplata održava malu temperaturu sijalice.

U ekološkom smislu ovo je trenutno najbolji ovakav proizvod prisutan na tržištu jer ne sadrži olovo, živu ili volfram, za razliku od svojih CFL konkurenata.

U poređenju sa tradicionalnom sijalicom koja ima prosečni životni vek od 1 000 časova, Pharox 60 ima očekivani životni vek od najmanje 35 000 časova. Amerikanci su već odradili statistiku za primenu ove sijalice u njihovim domovima: ako bi samo jednu sijalicu od 60W zamenili novom Pharox 60 sijalicom, svake godine bi se uštedelo 1.4 milijarde dolara i 9 milijardi kilovat-časova.

 

» Ekološke jabuke imaju više antioksidansa

Nova nemačka studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry navodi kako ekološki gajene jabuke imaju 15 % više antioksidansa i uopšte veću količinu fitohemikalija.

Studija je nastavak debate o tome koja hrana ima prednost, ona iz ekološkog ili ona iz konvencionalnog načina proizvodnje – otprilike postoji jednak broj studija koji ide u prilog jednoj odnosno drugoj hrani.

Nedavni pregledni rad iz časopisa Nutrition Bulletin zaključuje kako s obzirom na nutritivnu vrednost, ekološka hrana nije u prednosti. Sa druge strane, uzimajući u obzir podatke da su jabuke druge na top listi po količini ostataka pesticida (prve su breskve), možda kupovina ekoloških jabuka i nije tako loš izbor.

 

» STADION FRANKO SENSI U RIMU – PRVI SOLARNI STADION

Rim, prestonica Italije, dobiće u dogledno vreme stadion koji će po mnogo čemu biti dragulj “zelene” arhitekture. Stadion Franko Sensi će biti skoro kompletno prekriven fotovoltnim solarnim panelima koji će ga snabdevati električnom energijom potrebnom ogromnom rasvetnom sistemu i ne samo to: u okviru njega nalaziće se muzej fudbalskog kluba Roma, restorani, saloni i barovi.

Kada se posmatra spolja, čini se da ovom stadionu u šali rečeno “ni Đerdap 1” ne bi bio dovoljan. Stadion opasuje gigantski LED ekran, osvetljenje parkinga, enterijera pa i samog fudbalskog terena su sprovedeni bez namere da bude i jednog slabije osvetljenog mesta ali ipak, u energetskom smislu, stadion je visoko efikasan. Spoljnji omotač krovne konstrukcije u vidu cink-titanijumske membrane sadrži jedan sloj pokriven fotovoltnim panelima, dok drugi, delimično providan, propušta 80% svetlosti a ni jedan procenat kišnih kapi koje bi mogle da nerviraju temperamentne italijanske navijače.

» NOVI PLUG-IN ZA ENERGETSKO MODELIRANJE

U PROGRAMU GOOGLE SKETCHUP

Integrated Environmental Solutions (IES) nedavno je predstavio free plug-in za Google SketchUp koji svakom korisniku omogućava da energetski modelira svoj projekt. Ovaj veoma koristan plug-in primenljiv je pri analizama energetskih karakteristika bilo kog građevinskog objekta, emisija ugljen-dioksida, količine dnevnog osvetljenja, protoka vazduha, primenljivosti solarne energije i drugih karakteristika, uz funkcionalnost koja je ranije bila karakteristična jedino za Autodesk-ove Revit Architecture i Revit MEP.

 

 

» Dodatni LINKOVI :

      Švedski Projekt Energetski Pozitivne Kuće

      Posmatranje Prirodnih Pejzaža – Vizuelni Analgetik

      Jednostavnost Klimatizacije Belom Bojom

      Škotska I Energija Vode

      Masdar: Grad Budućnosti

      Solarni Paneli Na Autoputevima

      Korpa Za Recikliranje Otpada Sa Čitačem Bar-Koda

      Istorija Tamne Zemlje (Terra Preta)

      Pirus U Plug-in Verziji

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |