EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» PRIUS U PLUG-IN VERZIJI

Tojota će početi sa agresivnom prodajom plug-in hibrida u narednih nekoliko meseci kao delom ambicioznog plana uvećanja svog ekološkog prisustva i njegovog usmeravanja u pravcu razvoja i popularizacije električnih vozila koja je moguće dopuniti preko električnog priključka u domaćinstvima.

Na poznatom auto-salonu Tokyo Motor Show Tojota je predstavila električni automobil koji će krenuti u prodaju 2012. godine i to prvo u SAD, što nije slučajnost; naime, radi se o plug-in verziji najpopularnijeg stranog hibrida na američkom tržištu, Tojote Prius, koja je postala prilično prisutna na tamošnjim drumovima i ulicama.

» EKOLOŠKA “ZVEZDA SMRTI” KOD DUBAIJA

Još jedan arhitektonsko-tehnološki “monstrum” sa Arabijskog poluostrva!

Predstavljamo Tehnosferu, održivu verziju “Zvezde Smrti” iz filmskog serijala “Zvezdani Ratovi. Kao i pomenuta veštačka planeta, Tehnosfera, iza čijeg projektovanja stoji James Law Cybertecture, kao strukturalni koncept podražava Zemlju.

Unutar ove eko-sfere nalazi se ceo jedan mali svet koji demonstrira sve ono što definiše samoodrživ život i što karakteriše stanje planete sada i u budućnosti. Predložena kao možda i najbitniji segment Tehnoparka u Dubaiju,  eko-sfera bi trebalo da bude “karbon neutralna” turistička atrakcija i mesto u kome se živi i radi.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

» PTIČICE, PA ZAR I TI !?!

Vest koja je nasmejala svakog do koga je došla: 6.5 milijardi dolara vredan hadronski kolajder ukopan duboko u Švajcarskim Alpima morao je da bude isključen novembra 2010. godine jer je u njega neka sirota ptičica ispustila mrvicu hleba, uzrokujući njegovo pregrevanje!

Džinovski hadronski kolajder i dalje prati zla sreća, neobjašnjivi  kvarovi i drugi problemi, čak je bilo i sumnji da su neki od angažovanih stručnjaka umešani u terorizam!

To je izazvalo komentare svih vrsta, pa čak i one da je sve to posledica odbrane budućeg čovečanstva od gluposti sadašnjeg koje će Zemlju ovim eksperimentom “plasirati” pravo u crnu rupu. Da ne komentarišemo…

Inače, kao rezultat incidenta sa ptičicom, emulacija Velikog Praska je odložena za par nedelja.

» AUTOVOLANTOR

Mala kompanija doktora Paula Molera ‚‚Moller International‚‚ je kompletirala dizajn svog krajnje neobičnog vozila koje će se na zemlji ponašati kao i svaki drugi plug-in hibrid, uz jednu malu razliku: kada izgubite strpljenje za stani-kreni probijanje ulicama, možete da poletite vertikalno i preletite kraće rastojanje brzinom od 240 kmh!

Prototip košta paprenih 5 miliona dolara ali u Moller-u misle da će serijski modeli imati cenu od 250 000 dolara. Još uvek nema informacija o tome kada će prvi primerci ovog “aviomobila” biti dostupni na tržištu i kakve će implikacije to imati na homologizaciju i registracione propise.

»  PROJEKT IZ SEGMENTA ENERGIJE KOMPRESOVANOG VAZDUHA

Energetska kompanija PSEG iz američke savezne države Nju Džerzi je izgleda uspela da reši problem akumuliranja obnovljive energije primenom tehnologije koja je pala u zaborav.

PSEG je najavio da će investirati 20 milliona dolara u iduće tri godine razvoja podzemnog sistema za skladištenje kompresovanog vazduha za pogon turbina. Do sada su u svetu postojala svega dva operativna CAES sistema (Compressed Air Energy Storage), jedan u američkoj saveznoj državi Alabama a drugi u Huntorfu u Nemačkoj.

Princip rada se sastoji u pumpanju vazduha u podzemnu komoru (napuštenu gasnu bušotinu, slanu kavernu i sl.) gde se pohranjuje i pod velikim pritiskom kasnije koristi za pokretanje turbina.

PSEG je radi pokretanja rada na ovom projektu potpisao ugovor o saradnji sa projektantom postrojenja u Alabami, Majklom Nakamkinom.

» GOOGLE-OV PLUTAJUĆI DATA-CENTAR

Pretraživački gigant Google povezao je svet kompjutera sa morem patentirajući februara 2010. godine svoj “plutajući data-centar” koji bi koristio kretanje talasa za proizvodnju električne energije potrebne računarima, istovremeno koristeći morsku vodu za njihovo hlađenje.

Plutajući data-centar bi bio stacioniran 5 do 10 kilometara daleko od obale i ne bi se napajao preko javne elektromreže. Standardni brodski kontejneri bi služili za smeštaj računara i tako bi bili lako dostupni za transport kamionima ili se jednostavno prebacivali kranovima na palubu.

Primarna proizvodnja energije vršila bi se putem podvodnih turbina (princip Pelamisove mašine na pontonima) ali bi se kao sekundarni sistem koristile i turbine na vetar koje bi “oživljavale” pumpe za vodu.

» PRVI AUSTRALIJSKI SPORTSKI AUTOMOBIL NA STRUJU

Bolwell, australijska kompanija specijalizovana za proizvodnju kamionskih šasija sa sedištem nedaleko od Melburna, počela je radove na električnoj verziji svog luksuznog supermodela Nagari koji bi uskoro trebao da se pojavi na tržištu po ceni od preko 200 000 dolara.

Marketinški menadžer Oven Bolvel je objasnio predstavnicima štampe da je njegov otac Kempbel, jedan od trojice braće koji su sedamdesetih napravili prvu V8 verziju Nagarija, posetio kompanije Fisker i Tesla Motors i u vožnji testirao modele Fisker Karma i Tesla Roadster. Izgleda da postoje mogućnosti primene nekih rešenja sa ova dva modela na novom električnom super-kupeu Boldvel Nagari ali još uvek nema pouzdanih informacija.

 

 

» Dodatni LINKOVI :

      Švedski Projekt Energetski Pozitivne Kuće

      Upotrebljiva Improvizacija Doktora Brauna?

      Posmatranje Prirodnih Pejzaža – Vizuelni Analgetik

      Jednostavnost Klimatizacije Belom Bojom

      Škotska I Energija Vode

      Masdar: Grad Budućnosti

      Solarni Paneli Na Autoputevima

      Korpa Za Recikliranje Otpada Sa Čitačem Bar-Koda

      Istorija Tamne Zemlje (Terra Preta)

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |