A A
RSS

Rio +20 – Konferencija o održivom razvoju

Tue, Jun 19, 2012

Energija, Hemija, SoS Info, Vazduh, Vesti, Voda

Ove nedelje u Rio De Žaneiru održava se konferencija posvećena održivom razvoju i zaštiti životne sredine.

Na konferenciji pored vodećih čelnika najvećih i najrazvijenijih zemalja učestvuju i predstavnici privatnog sektora i nevladinih organizacija sa ciljem da se pronađu mere i rešenja kojima se može smanjiti siromaštvo a unaprediti održivi razvoj i životna sredina.

Rio + 20 je konferencija organizovana sa učesnicima na najvišem mogućem nivou, gde učešće uzimaju šefovi država, ministri i drugi predstavnici.

Ove godine pored već standardnih pitanja i problema najveće ekološke organizacije teže pokretanju posebne inicijative za razvoj i unapređenje energetskog sektora.

Početkom meseca, odmah posle obeležavanja Svetskog dana vetra, počeo je pritisak za realizaciju inicijativa kojima bi se udvostručila ulaganja za razvoj i proizvodnju obnovljive energije iz vetroelektrana do 2030 godine.

Vetroelektrane su do sada izgrađenje u više od 75 zemalja, pri čemu 21-na ima proizvodnju veću od 1.000 MW. U svetu se trenutno proizvodi nešto više od 250 GW električne energije iz vetroelektrana. Iako su do sada ostvareni dobri rezultati, oni su još uvek daleko od zadovoljavajućih.

Danas se 30 puta više energije proizvodi iz obnovljivih izvora u odnosu na period pre potpisivanja Kyoto protokola.

Uz adekvatno planiranje i realizaciju brojnih projekata do 2015 godine proizvodnja bi trebalo da se udvostruči. Prema postojećim planovima novo udvostručenje proizvodnje energije očekuje se do 2020 godine.

Planirana proizvodnja 2020 godine bila bi dovoljna za pokrivanje 9 do 12 procenata ukupne potrebe za električnom energijom. Ovakva proizvodnja omogućila bi smanjenje godišnje emisje CO2 za 1,5 miljardu tona. Takođe, omogućilo bi se ostvarenje veće energetske sigurnosti i stabilnosti cena električne energije u mnogim zemljama.

Ovi ciljevi su ostvarljivi, ali da bi se oni ostvarili vlade vodećih svetskih zemalja moraju delovati složno i odlučno.

Naziv ovogodišnje inicijative UN je ’’Odživa energija za sve’’. Njen cilj je da se sprovedu mere kojima će se udvostručiti energetska efikasnost i udeo obnovljivih izvora energije do 2030 godine, kako bi se omogućio pristup jeftinoj energji svima.

Prema podacima u 2012 godini će se za razvoj i proizvodnju fosilnih goriva potrošiti 630 milijardi dolara. Kada bi se samo deo ovog novca slio za proizvodnju i razvoj obnovljivih izvora energije otvorila bi se nova radna mesta, proizvele nove količine energije. Proizvodnja bi bila bez zagađenja vazduha i životne sredine.

ekospark.com/portal

.

Tags: ,

Leave a Reply


+ 3 = 4

Oblasti

Arhiva

Pišite nam: ekospark@gmail.com
Žao nam je, vremenski podaci nisu dostupni!


*Temperatura » (kursorom na ikonice za više informacija)

Prijavite se za vesti:

Oficijalna strana:
www.ekospark.com