A A
RSS

Prvi energetski pozitivan hotel na Alpima – Berghotel Muottas Muragl

Wed, Jan 23, 2013

Vesti, Zanimljivosti

Jedinstven i prelep Muottas Muragl Berghotel u Švajcarskoj, poznat kao jedno od omiljenih odmarališta mnogih poznatih alpinista i skijaša, posle renoviranja, postao je i prvi energetski pozitivan hotel na Alpima.

Prepoznatljiva loža na samom ulazu, ujedno i jedan od simbola hotela, izgrađena je pre 104-godine sada je pokrivena solarnim panelima.

Krajem leta hotel je renoviran po najvišim ekološkim standardima a sva potrebna energija za osvetljenje hotela obezbeđena je iz obnovljivih izvora.

Ceo objekat je potpuno restauriran a njegova površina je duplo povećana. Zahvaljujući geotemalnoj energiji i brojnim solarnim panelma i pored povećanja površine objekta  ostvarena je ušteda u potrošnji električne energije za 64%. Hotel je postao jedan od najprestižnijih ekoloških odmarališta u Evropi.

Hotel se nalazi na visini od 2.500 metara. Do hotela se najbrže dolazi pomoću žičare kojom se kreće mini tramvaj. Mesto polaska ka hotelu je malo selo u podnožju. Do hotela se takođe može doći i helikopterom.

Za izgradnju svih soba korišćen je bor, orah i lokalni kamen. Korišćenjem prirodnih materijala hotelu je data autentičnost, toplina i postojanost.

U hotelu se nalazi više restorana. Sa prelepe terase pruža se panoramski pogled na alpe.

Hotel generiše obnovljivu energiju iz pet različitih izvora. Ispunjeni su najzahtevniji ekološki standardi Švajcarske.

Energija dobijena iz solarnih panela postavljenih iznad prozora  i terase koristiće se za zagrevanje vode. Interesantno je da su solarni paneli postavljeni i duž tramvajske pruge ispred hotela u dužini od 750 metara.

Ugađeni su najefikasniji fotonaponski paneli dostupni u Švajcarskoj koji zadovoljavaju energetske potrebe za osvetljenje hotela. Koristiće se geotermalna energija sa nekoliko izvora, kao i toplotna energija električnih uređaja u hotelu (energija koja se oslobađa radom električnih uređaja).

Hotel je već dobio brojne preporuke turističkih agencija i nekoliko nagrada uključujući i nagradu za ispunjene ekološke standarde PlusEnergieBau (PEB) u obalsti solarne energije.

Izvor i fotografije: Berghotel Muottas Muragl

ekospark.com

.

Tags:

Leave a Reply


3 + 3 =

Oblasti

Arhiva

Pišite nam: ekospark@gmail.com
Žao nam je, vremenski podaci nisu dostupni!


*Temperatura » (kursorom na ikonice za više informacija)

Prijavite se za vesti:

Oficijalna strana:
www.ekospark.com