A A
RSS

Mrtvo more polako nestaje

Wed, Aug 22, 2012

SoS Info, Vesti

Sudeći prema istraživanjima naučnika iz Izraela, postoji opravdana opasnost da bi usled posledica ljudskih aktivnosti Mrtvo more moglo potpuno da presuši.

Mrtvo more je pre nešto više od 100.000 godina već jednom gotovo presušilo, međutim vremenom se prirodnim putem nivo vode potpuno vratio.

Danas sudeći po analizama naučnika sa Univerziteta u Tel Avivu tako nešto više nebi bilo moguće jer ovoga puta procesi koji dovode do nestanka vode nisu uzrokovani prirodnim putem, već su nastali kao posledica aktivnosti čoveka.

Negativni efekti posledica primećeni su prilikom istraživanja priobalja kada je primećeno da se na nekim mestima voda povukla i nekoliko metara. Efekti ekstremno retkih padavina i ljudski faktor ubrzao je procese.

Trenutno se nivo vode u Mrtvom moru nalazi na 1.400 metra ispod nivoa mora i rapidno opada.

Vodostaj reka koje se ulivaju u more je takođe opao. Količina vode svih reka koje se ulivaju u Mrtvo more je svake godine sve manja jer se voda koristi za navodnjavanje.

Naučnici zato predlažu sprovođenje oštrih mera kontrole, kao i hitnu izgradnju kanala kojima će se voda iz drugih reka dovoditi u more.

Nestanak Mrtvog mora bi doveo do prirodne katastrofe u ovoj oblasti, koja bi se odrazila i na stanovništvo i region. Prirodna katastrofa bi vrlo brzo uslovila ekonomsku nestabilnost u ovom delu sveta, koja bi se proširila potom i na okolne zemlje.

ekospark.com\portal

.

Tags: , ,

Leave a Reply


6 + 4 =

Oblasti

Arhiva

Pišite nam: ekospark@gmail.com
Žao nam je, vremenski podaci nisu dostupni!


*Temperatura » (kursorom na ikonice za više informacija)

Prijavite se za vesti:

Oficijalna strana:
www.ekospark.com