EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» U rekama se odavno kupamo na sopstveni rizik

Reke u Srbiji su već odavno izložene svim vrstama degradacije a osim nekih sezonskih i periodičnih akcija nema konstantne strategije za očuvanje reka i poboljšanje kvaliteta vode. Više pažnje i interesovanja nadležnih posveti se samo onda kada dođe do akcidenta. Reke Toplica, Timok i Tisa, su dobar ali na žalost negativan primer prethodno navedenog stanja jer je u poslednjim akcidentima na ovim rekama došlo do većeg pomora ribe.

Srbija svakodnevno postaje sve siromašnija kada je riblji fond u pitanju a to važi i za  kvalitet vode čiji uzorci zabrinjavaju. Komunalni problemi gradova predstavljaju veliku glavobolju stručnjaka i nadležnih jer smo proteklih godina dosta narušili stanje naših reka. U njima smo nekada mogli da se kupamo do mile volje, dok je danas u nekim rekama to strogo zabranjeno a u ostalim uvek nosi dozu ozbiljnog zdravstvenog rizika.

Bez ikakvog prethodnog tretmana u Srbiji skoro 80 procenata otpadnih voda odlazi direktno u reke. Danas se samo u nekoliko manjih gradova u Srbiji vrši tretman otpadnih voda, dok se u većim gradovima otpadne vode iz industrije i domaćinstva kanališu direktno u reke. Umesto standarda i zakona o kanalisanju otpadnih voda imamo više nego alarmantno stanje u vodoprivredi. Zagađivači ne brinu, a kontrole i kazne još uvek nisu pooštrene. Na taj način i takvim ponašanjem smo proteklih decenija ozbiljno zatrovali naše reke, dok vodeni potencijal Srbije iz dana u dan konstantno slabi.

Ako nastavimo sa ovakvim nemarnim ponašanjem možemo se uskoro sučiti sa nestašicom vode i većim poskupljenjem vode za piće.  Analize i procene su krajnje jednostavne jer skuplje i složenije procese prečišćavanja otpadnih voda neće platiti niko drugi nego sami građani.

Zato Srbija mora da što pre pređe na primenu evropskih i svetskih zakona u ovoj oblasti. Tretman otpadnih voda je jedna od ključnih stvari za ulazak u Evropsku Uniju ili neophodan deo tog procesa.

Za sada smo usled nedostatka novca ali i neodgovornosti nas samih daleko od standarda koji kaže ‘’jednako čista voda i na izvoru i na ušću ‘’. Ovaj standard je posledica više nego alarmantnog stanja vodnih resursa u svetu. Jedna trećina stanovništva na planeti nema čistu pitku vodu i ima problema sa sanitarnim uslovima. Moramo se zapitati  da li ćemo prvo morati da se suočimo sa negativnim posledicama, pa tek onda da krenemo da rešavamo pitanja vodosnabdevanja.

Odgovor će se pokazati u budućnosti.

Ne smemo da zaboravljamo da su upravo naša deca deo budućnosti Srbije a baš ona spadaju u najugroženiju kategoriju; veliki broj dece trpi ozbiljne i direktne posledice usled nedostatka čiste vode za piće i higijenu a na žalost mogući su i fatalni ishodi.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

» Strategija za rešenje

Po novim usvojenim i predloženim zakonima u Srbiji će sva preduzeća morati da poseduju dozvolu kojom će se garantovati zaštita životne sredine. Krajnji rok za dobijanje ove dozvole je 2015. godina. Preduzeća koja 2015. godine nemaju ili ne dobiju ovu dozvolu neće moći da rade. Ni jedno preduzeće tako neće moći da se registruje bez procene uticaja na životnu sredinu, a ako se pokaže da je procena negativna preduzeće gubi dozvolu za rad.

Sredstva koja će se prikupiti od zagađivača uplaćivaće se u Fond za zaštitu životne sredine. Po sistemu ’’pola’-pola’’ ovaj novac bi bio uplaćen lokalnim samoupravama za izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Na kraju, da se ovoj problematici ne bi pristupilo lakomisleno, treba se setiti Rumunije koja je ušla u EU bez kapaciteta da ispoštuje zakonske regulative i propise u ovoj oblasti, pa je morala da u kratkom vremenskom periodu uloži velika finansijska sredstva za finansiranje izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Ovako skupu grešku Srbija treba da izbegne po svaku cenu.

 

 

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Istorija, učiteljica života...

      10 Praktičnih Saveta Za Vas Sopstveni Ekološki Doprinos

      Deset Načina Da Se Spreči Degradacija Planete

      Google nudi 10 miliona $

      Švedska Omorika, Možda Najstarije Drvo Na Planeti

      Moguće Posledice Klimatskih Promena

      Šume Srbije, Istorijske Činjenice

      Neobični Rezultati Globalnog Zagrevanja

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |