EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Švedska omorika, možda najstarije drvo na planeti

Naučnici su pronašli grupaciju stabala omorike u šumovitim planinama na zapadu Švedske koja su sa svojih 8 000 godina starosti, verovatno najstarije živo drveće na svetu.

Otporne Norveške omorike pronađene su visoko na padinama planina gde su mogle da ostanu vekovima bezbedne od krčenja ali zato izložene surovim vremenskim uslovima uobičajenim za planinski venac koji razdvaja Norvešku i Švedsku.

Merenjem prisustva ugljenika-14 u ovom drveću sprovedenim u SAD utvrđeno je da je najstarije od njih pustilo koren pre oko 8 000 godina, što ga čini najstarijim poznatim živim drvetom.

“Kalifornijski Metuzalem”, jedna vrsta bora, često je smatran za najstarije živo drvo na svetu sa ustanovljenom starošću od približno 4 500 do 5 000 godina.

Druge dve omorike, takođe ispitivane u Švedskoj u cilju istraživanja klimatskih promena, stare su 4 800 i 5 500 godina.

Norveške omorike koje rastu na pograničnom području između Norveške i Švedske su dakle deo prvih šuma koje su nikle odmah po okončanju ledenog doba, što je za naučnike značajno sa stanovišta izučavanja klimatskih promena u prošlosti.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

Iako jedno stablo može imati životni vek od najviše 600 godina, ove omorike su opstale tako što je novo stablo nicalo iz korena nakon odumiranja prethodnog. Povećanje prosečnih temperature u ovom području proteklih godina dovelo je do naglog rasta omorika, što je i olakšalo njihovo pronalaženje na nepristupačnom terenu.

Drveće je dugo živelo u formi žbunja od oko pola metra visine, ali usled znatno toplije klime tokom zadnjih nekoliko decenija, došlo je do njihovog ubrzanog razvoja.

 

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Šume Srbije, Istorijske Činjenice

      Istorija, učiteljica života...

      Naša Stvarnost Kroz Statistiku

      Moguće Posledice Klimatskih Promena

      U Rekama Se Odavno Kupamo Na Sopstveni Rizik

      Neobični Rezultati Globalnog Zagrevanja

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |