EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» ŠUME SRBIJE, istorijske činjenice

Predeli Srbije pred kraj XIX veka sa potpuno uništenom vegetacijom...

Drastično smanjenje šuma ide do kraja Drugog Svetskog Rata kao posledica podizanja naselja, objekata domaćinstva, za potrebe istih, ishranu stoke i prodaje drveta.

Jezero Šumarice - Kragujevac

Posle oslobođenja nastaju velike promene. Srbija se postepeno i brzo industrijalizuje. Industrija privlači seosko stanovništvo i napuštaju se poljoprivredne površine. Međutim obnavljanje šuma je spori proces koji je neprimetan zbog njene stalne upotrebe.

Obnavljanje šuma na ogolelim padinama nakon migracije seoskog stanovništva u procesu industrijalizacije je sporo i nedovoljno

Danas je Srbija van svojih pokrajina, ako se uporedi sa mnogim zemljama Evropske Unije jedna od najsiromašnijih zemalja jer očuvane šume pokrivaju samo oko jedne petine njene teritorije. To znači da su za samo dva Ijudska veka u Srbiji posečene šume sa oko 60% njene teritorije - dakle više od polovine njenih šuma.

U Srbiji se u poslednjih dvadeset godina malo vodilo računa o šumama, sve što nam se desilo u ekonomskom i političkom smislu uticalo je da u velikoj meri oštetimo, totalno uništimo i bez neke strategije sačuvamo preostala šumska gazdinstva.

Drvene kuće i površine pod šumama koje su ostale a o kojima su pisali mnogi putopisci čak pre jedanaest vekova na putu kroz Srbiju trebamo da sačuvamo i cenimo.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

ekospark@gmail.com

 

 

Zato su neophodni novi i strožiji zakoni ali i neophodna edukacija stanovništva jer moramo da sačuvamo i unapredimo ono što nam je ostalo u nasledstvu.

Osim turizma i zdravog života slika o šumovitoj Srbiji govorila bi i o našim duhovnim vrednostima, jer sačuvati prirodno i kulturno nasleđe direktno uslovljava povoljniju budućnost jednog naroda.

«Nazad«

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Degradacije Šumskog Resursa

      Statistika Degradacije Šumskog Resursa

      Šume Srbije - Istorijske Činjenice

      Šume Srbije - Istorijske Činjenice (putopis)

 

think Green won’t feel Blue

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |