EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» KRAVE ZAGAĐIVAČI VAZDUHA

Nagradno pitanje: koji je od sledeća dva faktora globalnog zagrevanja opasniji, vaš automobil ili pljeskavica na stolu ispred vas? Ne, verovali ili ne, to nije automobil. Sve mesne industrije sveta stvaraju neverovatnih 18% globalnih emisija gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte - dakle, više i od transporta ljudi i dobara, navedeno je u prošlogodišnjem izveštaju Organizacije Ujedinjenih Nacija za Hranu i Poljoprivredu.

Dobar deo ovog vida zagađenja potiče iz oksida azota koji se nalaze u stajskom đubrivu, kao i metanu koji se oslobađa dok stoka preživa. Metan ima efekat zadržavanja toplote 23 puta veći od ugljenika, dok oksid azota zadržava čak 296 puta više toplote od ugljenika. Izračunato je da na svetu ima oko 1.5 milijardi grla goveda i oko 1.7 milijardi grla ovaca i koza, a ovaj broj rapidno raste, naročito u zemljama u razvoju. Prognoze kažu da će se svetska prerada mesa duplirati do 2050. godine, tako da će u pogledu energije potrošene na gajenje stoke, njen prevoz i prodaju, krmenadla srednje veličine imati štetan efekat po životnu sredinu kao džip Hamer!

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

Ljubitelj bifteka “preobraćen” u vegetarijanca može ovim putem da smanji svoj doprinos globalnom zagrevanju za čak 1.5 tonu CO2 godišnje, pa ako se to uporedi sa podatkom da vožnja hibridnog automobila umesto klasičnog umanjuje emisiju ugljen-dioksida za jednu tonu, što je 500 kilograma manje od predhodnog podatka, daje svima dobar razlog da budemo još češće na pijaci.

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Kogeneracione Termoelektrane

      Sekvestracija Co2

      Zelena Zona U Londonu

      Etanol Iz Šećerne Repe

      Kineska Revolucija U Svetu Automobilizma

      Kukuruz Kao Gorivo

      Moguće Promene U Avio-Saobraćaju

      Komercijalna Piroliza Biomase

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |