Specijalno – intervju sa Igorom Šabanovićem

Da li možete da zamislite nameštaj napravljen od kartonskih kutija? Zahvaljujući idejnom konceptu pod nazivom Fhrome mladog niškog dizajnera Igora Šabanovića, održivi razvoj će uskoro zakoračati u bibliotekama, čekaonicama, kafićima uz udobnost i estetiku koja je pri tom 100% obnovljiva.

Da bi se namestaj formirao od kartona potrebno je prikupiti 260-280 listova. Nakon toga svaki od njih se lepi obicnim lepkom i seče u formu koja je prikazana na slici. Tako dobijen oblik se prekrije najlonom koji ga čini vodootpornim i samim tim štiti kartone od vlage (što je posebno korisno za kafiće), i preko najlona običnim platnom u željenoj boji i dezenu. Na kraju dana, stolice mogu da se sklope oko stola, štedeći na prostoru za skladištenje i pospešujući izgled ambijenta. Pogledajte na slikama ispod kako izgleda proizvod “na papiru” i uživo.

 

 

Da li je ovaj dizajn do sada bio izložen?

Igor: Jeste, ovaj koncept je bio izložen na sajmu nameštaja u Milanu poznat kao “Salone dei mobili”.

Kako si došao na ideju da od kartona napraviš nameštaj?

Igor: Par nedelja pred početak sajma nameštaja u Milanu, bilo je potrebno da osmislim originalan koncept koji bi privukao pažnju posetilaca, ali sa ograničenim budžetom, ili bolje rečeno bez. Imajući u vidu da je karton, naročito zalepljen veoma otporan na deformacije kao i da ima veliku nosivost, jednostavno mi je palo na pamet da bi bilo moguće izvući bilo koje forme.

Koliko je vremena i truda bilo potrebno da bi se jedan komplet stolica i stola napravi?

Igor: Za komplet prikazan na slici je meni samom trebalo 7 dana, od toga 20h dnevnog rada. Bilo je potrebno puno truda jer sam konačno odobrenje dobio 7 dana pre otvaranja.

Da li je u tvom mišljenju reciklirajući materijal budućnost enterijera?

Igor: Da, svakako. U Evropskoj Uniji vec duže vreme postoji odlaganje i separacija materijala, tako da zahvaljujući dostupnosti tih materijala dizajneri mogu da realizuju svoju kreativnost.

Osim Fhrome, Igor je takođe zaslužan za još nekoliko zanimljivih ideja kao što je koncept tube za pastu za zube na dopunu, koja se može 100% iskoristiti i koja je takođe napravljena od reciklirajućeg materijala, polica za knjige sa ugradjenim stepenicama, novi koncept motorcikla, i nameštaj koji potpuno iskorišćava ograničeni prostor.

Više detalja o tim idejama možete videti na slikama ispod:

Igor Šabanović je rođen u Nišu, a trenutno završava magistarske studije u Firenci u Italiji. Za detalje oko njegovih dizajna i kako stupiti u kontakt sa njim, posetite njegov websajt na igo-designs.com

 

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


7 − 4 =

Subscribe: Entries | Comments

Copyright © EkoSpark.com/Blog/ 2024 | EkoSpark.com/Blog/ is proudly powered by dELFIN-dIZAJN

Creative Commons License
EkoSpark is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Serbia License.