Specijalno – Intervju sa Markom Vučkovićem

Grass Lamp, R chair, Saturn clock, Tree bench, su samo neki od izuma koji pokušavaju da postignu sinergiju između dizajna i životne sredine, i koji su „made in Serbia“ od strane mladog industrijskog dizajnera Marka Vučkovića.

Ovom prilikom ćemo dobiti informacije iz prve ruke o nekim od tih dizajna koji su ekološki i estetski primamljivi.

Grass lamp

Reci nam o čemu se radi i koja je funkcija Grass lampe u sklopu enterijera?
Marko:Grass lampa je zamišljena kao novi vid u oplemenjivanju prostora u kome živimo. Primarna funkcija kao svakoj lapmi je da osvetljava prostor a takodje uz pomoc Hydroponics svetiljki pospešuje rast trave ili bilo koje druge biljke koju želimo da uzgajamo.
Koji materijali bi se koristio u proizvodnji ovog izuma? Da li će potrošnja električne energije ove lampe biti manja od običnih lampi?
Marko: Planirano je da se koristi visoko kvalitetna plastika za bazu a Hydroponic svetiljke su poznate kao i mali potrošači električne energije, tako da smo zaokruzili priču sa očuvanjem životne sredine. Znam da ce neko da zameri i kaže da upotrebom plastike ne utičemo na poboljšanje životnog prostora ali isto tako odabirom baš tog materijala sprečavamo seču šuma, nikada ne mozete da pomirite jednu i drugu stranu nego uvek težiti da nađete neki pravi balans u svemu tome.
Da li trava zahteva puno održavanja i koliko vremena bi bilo potrebno lampi da bi postigla svoj „zeleni potencijal“ kao na slici?
Marko: Hydroponics sistem uzgajanja trave je pronađen još 1627 godine od strane Francis Bacon-a koji je ustanovio da biljke mogu da rastu i bez upotrebe zemljišta. Zemljište služi kao vaza prenosa hranjivih sastojaka u koren biljaka. Kasnijim istraživanjem ustanovljeno je da biljke mogu da rastu i u vodi ako ta voda sadrzi sve portebne minerale za njen rast. Istrazivanje je takodje dokazalo da takav uzgoj bilja je mnogo eketniji i ekonomičniiji, zato NASA i koristi hydroponic sistem za prehanu astronauta. Vreme rasta je isto kao kod obične trave

Tree bench

Tree bench je izuzetno zanimljiv izum koji bi mogao da pretvori bilo koje drvo u klupu za sedenje. Jel možeš da nam kažeš nešto više o ovom konceptu?   Marko: Ideja Tree bench je da spoji čoveka sa prirodom. Klupa je namenjana da se nalazi u urbanim sredinama kao što su veliki gradovi, ulice i svugde gde nedostaje prirodno bilje i zelenilo. Klupa je samo oklop koji obavija drvo tako da je korenje slobodno da raste i razvija se.

Primetio sam da si napisao da će kiša ulaziti kroz otvore i zalivati travu i drvo, što se bliži konceptu održivog razvoja. Da li bi ova klupa zahtevala bilo kakvo dodatno održavanje?

Marko: Ne, klupa ne zahteva veliko održavanje sem da se gornja površina na kojoj se sedi održava kao i sve klupe u gradu, usled vremenskih nepogoda moze da se isto tako zaprlja ali sistem je napravljen da se posle kise i snega voda ne zadrzava vec prolazi kroz otvore i samim tim zaliva drvo i travu.

Da li ima interesovanja među potencijalnim proizvođačima za realizaciju tvojih ideja?

Marko: Pošta Srbije je bila zainteresovana da postavi nekoliko Tree bench klupa ispred glavne zgrade u Takovskoj ulici ali je Ministarstvo kulture stavilo crveno svetlo jel bi se time ugrozila kulturna baština – u ovom slucaju kamena zgrada jer je koncept sasvim drugaciji od postojećeg rešenja.

Što se tice Grass lampe, trenutno saradjujem sa Yorb designom i planirano je da se malo izmeni koncept i da od ove godine krene u prozivodnju.

Imaš li u planu još koji dizajn koji je vezan za unapređivanje životne sredine, tj. ambijenta?

Marko: Trenutno radim na dizajnu unutrasnjeg mobilijara koji bi se nalazio po klubovima i kafićima a takođe sadrži jedan prirodni element, ali za sada nek ostane tajna dok se projekat ne završi ;)

Važi, ali računam na eksluzivu :) Da li si imao prilike da učestvuješ na međunarodnim takmičenjima?

Marko: Da, od malih nogu učestvujem na razne likovne konkurse a sada na konkurse za dizajn. Kao mali dobijao sam prve nagrade za likovna resenja na temu Krv život znači, specijalnu nagradu Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru, Nagradu za najbolji crtez u Berlinu pri Bosh fondaciji, Designanddesign nagradu za Grass lampu i Saturn sat, a prošle godine sam dobio i drugu nagradu na Mikseru: Pametni predmeti za svaki dan. Radovi su mi objavljivani u svetski priznatim magazinima za arhitektu i dizajn, ima me i na raznim sajtovima na skoro svim svetskim jezicima.

Od kada si počeo da se baviš dizajnom? Šta te je nateralo ka tome?

Marko: Dizajnom sam počeo da se bavim još u osnovnoj školi samo nisam bio svestan toga, oduvek sam voleo tehničko crtanje i da sve bude precizno i tačno, mozda me je tu dosta usmerila velika ljubav prema Leonardo Da Vinčijevim radom, sećam se da sam više puta iz biblioteke uzimao njegovu knjigu Traktat o slikarstu i pokusavao da naučim proračune senke, svetlosti i da postignem taj fini sfumato kao na njegovim slikama, kasnije kada sam upisao industrijski dizajn na Beogradskoj politehnici shvatio sam da je to ono šta ja želim da radim. Jer stvarati i praviti nešto što će masa ljudi koristiti je za mene predstavljalo izazov i inspiraciju.

Danas je jako tesko da vas neko zapazi u moru sjajnih umetnika, citiraću svoju profesorku Aleksandru Gligorijević sa fakulteta koja je govorila: Da bi bili danas uspesni, morate da budete najbolji. Možda bih ja tu dodao da isto tako se trudite da ostanete svoji i svim srcem radite to što volite jer samo tako možete da se bližite uspehu.

Inspirativne reči, nadam se da će mladi dizajneri da ih uzmu k srcu kada budu odlučivali o svojoj budućnosti. Zahvaljujem ti puno na vremenu i javi kada bude bilo novih dizajna.

Marko Vučković je rođen 1985. godine u Boru, trenutno živi i radi u Beogradu, a više informacija o njegovom dizajnu možete naći na njegovom web sajtu – www.markovuckovic.com

.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


− 5 = 3

Subscribe: Entries | Comments

Copyright © EkoSpark.com/Blog/ 2024 | EkoSpark.com/Blog/ is proudly powered by dELFIN-dIZAJN

Creative Commons License
EkoSpark is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Serbia License.