EkoSpark.com

 
  EkoSpark.com  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Novi kružni pešački most u Šangaju

Sredinom prošle godine u Šangaju otvoren je novi pešački most, kružnog oblika, koji je za manje od 6 meseci postao nova turistička atrakcija u Kini.

Most je zamišljen i izgrađen kao nadvožnjak i kružnog je oblika.

Konstruisan je i izgrađen na jednom od najprometnijih trgova u gradu. Pešacima omogućava siguran, brz i jednostavan način da izbegnu saobraćajne gužve u toku dana.

Zahvaljujući mostu ovakvog tipa omogućen je lak pristup finansijskom delu grada, zgradi Oriental Pearl Tower, pristup ulicama sa shoping molovima, kafićima i restoranima, autobuskoj stanici i poslovnom centru.

Most je podignut 6 metara iznad ulice, sa brojnim ulazima i izlazima. Ugrađeno je  nekoliko pokretnih stepenica kao i pristupnih stepeništa.

Širok je 5.5 metara, što je dovoljno da se 10 do 15 ljudi mimoiđe bez problema. Savremenog je dizajna, a veliki raspon između stubova nije narušio ulični deo grada.

Pored stanovnika koji svakodnevno prolaze ovim mostom, most posećuje i sve više turista. Sa visine od 6 metara pruža se odličan pogled na centar grada.

Most je odlično osvetljen. U toku noći potpuno je osveljena struktura i pešačka zona.

Izvor fotografija: 1,2,3,4,5

» Nove SunPower Maxeon solarne ćelije 24% efikasnije od klasičnih

Svoje poslovanje i distribuciju solaranih panela i sistema korporacija SunPower je za samo nekoliko godina proširila širom Planete. U kompaniji se neprekidno radi na realizaciji novih projekata i usavršavanju novih sistema.

Rezultati se neprekidno poboljšavaju a standardi povećavaju. U kompaniji su krajem godine najavili početak komercijalne proizvodnje treće generacije Solarnih ćelija pod nazivom Maxeon koje efikasnije koriste sunčevu energiju za čak 24 procenata.

Ugradnjom novih ćelija solarni paneli će proizvoditi više energije po kvadratnom metru od konvencionalnih solarnih ćelija (crn kvadrat na novoj ploči je dimenzija 160 mm).

Nove Maxeon solarne ćelije biće ugrađene u posebnim (novim) panelima kompanije i biće efikasniji za više od 20 procenata od klasičnih (sa 128 ćelija po panelu).

 Treba napomenuti da je početkom 2012 godine kompanija predstavila nove Maxeon ćelije i panele ali je testiranje bilo komercijalno limitirano. Video: SunPower tech. klikom na (+)

Solarni paneli ove kompanije izuzetno su traženi i prodavani na tržištu a karakteristični su po izuzetno crnoj boji panela.

Cene novih panela se mogu pronaći preko zvaničnih SunPower dilera i prodajnih mesta ove kompanije.

» Vežbanjem na bicikl trenažeru za vaučer od 30 eura

Danska se ubraja u vodeće ekološke zemlje na svetu. To pokazuju i brojne analize i istraživanja. U zemlji se svake godine realizuje veliki broj ekoloških projekata i inicijativa. Kopenhagen je često grad u kome se realizuju različiti test - pilot projekti.

Ovog puta sa ciljem promocije alternativnih načina dobijanja električne energije menadžmet hotela Plaza Crown došao je na zaista neobičnu ideju.

Oni su ponudili svojim gostima mogućnost besplatnog obroka ako proizvedu najmanje 10 mega watti časova električne energije vežbajući na biciklama postavljenim u hotelu.

Prilikom okretanja pedala na biciklu mehanička energija pretvara se u električnu.

Sve što je gostima potrebno da bi dobili besplatan vaučer od 30 eura, je da u proseku od 15 do 20 minuta okreću pedale na postavljenom biciklu u hotelu.

Pilot projekat sigurno predstavlja primer realizacije, praktičnog i korisnog načina dobijanja električne energije alternativnim putem i popularizaciju obnovljivih izvora energije. Pilot projekat je pokrenut pre nekoliko godina, a danas je sve više sličnih projekata širom Planete.

» Logitech vodootporna tastatura K310

Tastature su vrlo nezgodne za održavanje. Usled česte upotrebe lako se prljaju a prašina se nagomilava između tastera.

Logitech vodootporna tastatura K310 nudi rešenje za ovaj problem. Jednostavno stavite tastaturu pod vodu i operite je, jer je tastatura K310 vodootporna.

Kupovinom ove tastature rešava se problem održavanja jer ovaj uređaj toleriše čak i tretiranje blagim sapunom i mekom krpom. Osim toga, na poleđini ove tastature nalazi se nekoliko drenažnih rupa koje omogućavaju brže sušenje.

Kompanija tvrdi da je Logitech vodootporna tastatura K310 jedna od najboljih na tržištu jer poseduje UV i lasersku zaštitu koje omogućavaju njeno pranje vodom.

Sveukupan izgled tastature je jednostavan, lep, moderan i funkcionalan. Prilikom instalacije nije potreban dodatni softver, samo je priključite i kucajte.

Model K310 na tržištu Evrope pojavio se krajem godine.

» Philips Hue - WiFi LED sijalice

Krajem godine kompanija Philips je predstavila svoju novu štedljivu LED sijalicu HUE koja se može kontrolisati bežičnim putem (WiFi) preko mobilnog telefona.

Promo aplikacija za kontrolu sijalice bila je prvo dostupna samo za iPhone telefone i iOS uređaje a početkom godine aplikacija je postala dostupna i za Android telefone.

Energetski efikasne LED sijalice imaju snagu (8,5W).

U svakoj sijalici se nalaze 3 LED diode, crvena, zelena i plava a kombinacijom jačine svake diode posebno možemo dobiti bilo koju boju svetla po želji.

Zahvaljujući ovom sistemu omogućen je spektar od 16 miliona boja.

Kolorit po želji se jednostavno bira aplikacijom putem mobilnog telefona.

Za kontrolu ovih sijalica nije potreban prekidač, pošto se preko ugrađenog malog WiFi adaptera lako mogu  povezati sa ruterom i tako jednostavno kontrolisati i računarom ili telefonom.

Kada se startuje aplikacija, sledi izbor prostorije sa sijalicama, zatim sledi podešavanje boje, jačine svetla, tajmera... Video: Philips Hue advert klikom na (+)

Distribucija LED sijalica HUE počela je krajem godine.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

» Početak izgradnje najbržeg železničkog sistema Maglev L0 - 501km/h

Nešto više posle godinu dana nakon što je Centralna Železnica u Japanu dala građevinsku dozvolu za izgradnju nove brze pruge predstavljen je i novi prototip Maglev sistem L0 koji će moći da dostigne brzinu do 501 km/h.

Realizacijom ovog projekta Maglev će postatiti najbrži železnički i kopneni način transporta na svetu. Prva serija L0 imaće 16 vagona i moći će da prevozi oko 1.000 putnika.

Japanci su se već navikli na udobnost, tačnost i brzi način prevoza. Oni sa nestrpljenjem čekaju realizaciju ovog projekta jer pored svih prednosti koje će im ovaj sistem pružiti oni računaju da će mnogo više zaraditi od njegove prodaje i izgradnje širom sveta.

Primera radi, kod njih već godinama odlično funkcioniše brzi sistem prevoza koji putnike na relaciji do Tokija do Nagoje (345 km) prevozi sa samo 90-minuta.

Istu razdaljinu novi Maglev L0 sistem moći će da pređe za samo 40 minuta.

Projekat će i po ceni biti jedan od najvećih u ovoj oblasti, njegova izgradnja iznosiće oko devet biliona jena (oko $ 112 milijardi dolara).

Japanci su početak realizacije ovog projekta najavili pre skoro pet godina ali zbog ekonomske krize, cunamija i Fukušime početak realizacije se neprekidno odlagao. U međuvremenu povećali su destinaciju i projektom spojili tri grada Tokijo, Nagoju i Osaku.

Zbog svega navedenog o Maglev sistemu L0 se proteklih godina vrlo često pisalo.

Možda zbog prestiža a možda i zbog konkurentnosti Kinezi su pre dve godine najavili da razvijaju gotovo duplo brži vakumski Maglev sistem.

U svakom slučaju godina pred nama biće jako interesantna jer će se početkom realizacije ovog projekta pokazati u kom pravcu ide razvoj železničkog prevoza. (Izvor: Maglev sistem L0)

Predviđanja stručnjaka su različita, ali se svi slažu da će se realizacijom novih projekata i sistema sigurno uticati na poboljšanje kvaliteta usluga i povećanje postojećih standarda, veću konkurentnost ali i novi razvoj železničkog načina transporta.

 

 

» Dodatni LINKOVI :

      Orijentalni Stršljen Pretvara Solarnu Energiju U Električnu

      Jednostavnost Klimatizacije Belom Bojom

      Švedski Projekt Energetski Pozitivne Kuće

      Upotrebljiva Improvizacija Doktora Brauna?

      iSave – Kontroliše Potrošnju Vode

      Posmatranje Prirodnih Pejzaža – Vizuelni Analgetik

      Škotska I Energija Vode

      Masdar: Grad Budućnosti

      Solarni Paneli Na Autoputevima

      Istorija Tamne Zemlje (Terra Preta)

 

 

EkoSpark.com

 
 

Up

 

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |