EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» POSMATRANJE PRIRODNIH PEJZAŽA – VIZUELNI ANALGETIK

Gospođa Ruta Foks, pedesetogodišnji draguljar sa Menhetna je sa pravom izjavila da bi se Njujorčani još odavno međusobno poubijali da im nije Central Parka. I u pravu je; zamislite samo da živite u jednom takvom megalopolisu a sve zelenilo koje vidite je u par saksija na prozoru i vazi na stolu. Ako nije plastično, naravno.

U poslednjih nekoliko eksperimenata, istraživači sa Njujorškog Univerziteta Ročester pratili su uticaj prirodnog okruženja u odnosu na veštačko i sve ukazuje da nas ono prvi čini mnogo ljubaznijim! “Prethodne studije pokazale su da zdravstveno blagotvorno dejstvo uživanja u lepoti prirode ima raspon od ubrzanog post-stresnog oporavka do unapređenja mentalnih sposobnosti i same vitalnosti”, reči su Ričarda Rajana, profesora psihologije, psihijatrije i edukacije na Ročester Univerzitetu i koautora studije objavljene u žurnalu “Personality and Social Psychology Bulletin”. “Sada znamo da priroda formira socijalnija osećanja, veći doprinos zajednici i bliskije međuljudske odnose. Ljudi su znatno obzirniji kada su okruženi lepim pejzažom”.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

» PREMIJERA OSMOZNE ENERGIJE U NORVEŠKOJ

Prva osmozna elektrana u svetu počela je sa radom u blizini Osla, glavnog grada Norveške a ceremoniji puštanja u pogon 24. novembra prisustvovala je Norveška Krunska Princeza Mete-Marit. Ovo neobično postrojenje, 10 godina razvijano od strane državne energetske kompanije Statkraft, proizvodiće električnu energiju konverzijom energije dobijene razlikom koncentracije soli u rečnoj i morskoj vodi.

Primenom revolucionarne tehnologije, slana i rečna voda će se cevima sprovoditi u odvojene komore, fizički razdvojene veštačkom polupropustljivom membranom. Molekuli soli u morskoj vodi potiskuju rečnu vodu kroz membranu, uvećavajući pritisak na strani gde je morska voda što ima za rezultat 120 metara visok vodopad koji može da pokreće turbine.

Teoretski, elektrane bazirane na osmozi mogu biti podignute gde god se susreću morska i rečna voda. Ovakva postrojenja ne proizvode buku i mogu biti integrisana u već postojeće industrijske zone a izgledi su da će se ozbiljno raditi na sve većoj primeni ovog energetskog resursa. Procene govore da je globalni potencijal energije osmoze 1600 -1700 teravata godišnje, ili polovina ukupne proizvodnje struje u EU!

» KINESKA URBANA ŠUMA OD 70 SPRATOVA

Urban Forest je naziv budućeg kineskog komercijalnog oblakodera od 70 spratova, svakog drugačijeg od prethodnog, čiji neobičan oblik podseća na neku formu veštačke planine. Svaki sprat ima oblik jedinstvene apstraktne krivulje, blago ekscentrične zbog postizanja utiska organske prirode fasade. Centralno cilindrično jezgro ove strukture pruža stabilni oslonac spratovima i prostor za smeštaj mehaničkih sistema i liftova.

Svaki sprat je pokriven ogromnim prozorima koji se prostiru od poda do plafona što daje mogućnost spektakularnog pogleda na pejzaž. Balkoni su ulepšani zelenilom i cvećem, a tu su i bazeni, drveće i šetališta. Neki od spratova pretvoreni su u prirodni otvoreni prostor dok su u drugim kancelarije ili stambeni prostor. Zamisao projektanata je da svaki sprat bude unikatni i odvojeni segment urbane šume, sa namerom da se ostvari efektna fuzija prirode i urbanog metropolisa.

» PRVE PROBE ELEKTRIČNOG MINIJA U AUSTRALIJI

Mini E je potpuno električna verzija standardnog modela Mini, naslednika legendarnog Mini Morisa koji se bori za kupce pod kišobranom moćnog BMW-a. U stanju je da prevali oko 240 kilometara sa jednim punjenjem baterija u zavisnosti od stila i uslova vožnje.

Pokreće ga električni motor snage 150kW, a baterija je litijum-jonska. Performanse nisu slabe obzirom da se radi o električnom pogonu:Mini E ubrzava od 0 do 100 km/h za 8.5 sekundi a razvija maksimalnu brzinu od 152km/h. Već 600 jedinica se ispituju na poligonima i putevima Velike Britanije, SAD i Nemačke, a kreće se i sa testovima u Australiji da bi se utvrdilo kako “električni mališa” podnosi teške terene u toj zemlji.

» KOLAPS SLANE KAVERNE KOD KARLSBADA U NOVOM MEKSIKU

Pored autoputa U.S. 285 nalazi se od skoro žuta tabla koja obaveštava vozače da se 300 metara dalje nalazi veliki ponor, ali osim nje nema drugih dokaza da se na jugoistoku Novog Meksika u SAD urušila gigantska kaverna koja bi lako mogla da proguta deo pomenutog autoputa, a verovatno i crkvu, nekoliko malih firmi i auto-kamp u gradiću Karlsbad!

Kaverna je nastala pre više od tri decenije zbog vode koju su kompanije za eksploataciju nafte upumpavale u slojeve soli duboke preko 120 metara i izvlačile milione barela slanog rastvora, kao bi olakšali bušenje. Državna regulaciona tela upozoravaju na opasnost od kolapsa kaverne, podsećajući na slične događaje iz prethodne godine, kada su se iznenada urušile dve bušotine severozapadno od Karlsbada.

Proteklih decenija su se slični kolapsi dešavali u SAD, Kanadi i Evropi, međutim kod svih ovih slučajeva radilo se o lokacijama udaljenim od naseljenih mesta. Karlsbad, Novi Meksiko, bi međutim mogao da bude prvi grad koji je nestao pod zemljom zbog kratkovide politike eksploatacije nafte.

» GOOGLE KREIRA SOFTVER ZA POBOLJŠANJE PERFORMANSI

PLUG-IN HIBRIDNIH VOZILA

U svom kontinualnom usponu, Google pored svih svojih drugih aktivnosti najavljuje i rad na softveru koji bi pomogao potpunu integraciju hibridnih automobila u javnu elektromrežu.

Novi softver bi olakšao svim elektrosnabdevačima sveta adekvatnu distribuciju struje potrebnu ovoj auto-tehnologiji, naročito u vreme “špica” tokom radnog dana.

"Trenutno smo u preliminarnoj radnoj fazi", rekao je za Rojters Den Rajher, Google-ov direktor Inicijative za Klimatske Promene i Energetiku. "Započeli smo rad na inteligentnom dopunjavanju električnih automobila i uspešnoj integraciji velikog broja ovakvih vozila u javnu elektromrežu…

Na softverskom planu radimo na pisanju kompjuterskih kodova kojima bi se upravljalo ovakvom infrastrukturom za punjenje strujom”.

Pored razvoja ove tehnologije Google radi na još nekoliko “zelenih” inicijativa kao što su poboljšani solarni paneli, gasne turbine koje bi umesto na gas radile na solarnu energiju, a ne treba posebno pominjati ekološki rad u okviru Google Earth-a.

 

 

» Dodatni LINKOVI :

      Švedski Projekt Energetski Pozitivne Kuće

      Upotrebljiva Improvizacija Doktora Brauna?

      Jednostavnost Klimatizacije Belom Bojom

      Škotska I Energija Vode

      Masdar: Grad Budućnosti

      Solarni Paneli Na Autoputevima

      Korpa Za Recikliranje Otpada Sa Čitačem Bar-Koda

      Istorija Tamne Zemlje (Terra Preta)

      Pirus U Plug-in Verziji

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |