EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» ORIJENTALNI STRŠLJEN PRETVARA SOLARNU ENERGIJU U ELEKTRIČNU

Naučnici su ovih dana objavili rezultate jednog velikog istraživanja i predstavili još jedno veliko otkriće. Reč je o Orijentalnom Stršljenu, to je prva poznata vrsta u životinjskom carstvu koja generiše električnu energiju iz sunčeve svetlosti.

Naučnici su prvo otkrili da stršljen generiše elektricitet u svom oklopu ali nisu znali na koji način.

Posmatranjem su primetili da je stršljen aktivan kada je sunce bilo najintenzivnije. Odlučili su da naprave mali eksperiment i vide da li sunčeva svetlost ima uticaja.

Ispostavilo se da su stršljenove pruge tkiva koja poput solarnih ćelija upijaju svetlsot. Pigmenti sa braon bojom zaduženi su za ’’hvatanje’’ svetlosti dok su žuta tkiva zadužena za proizvodnju električne energije.

Tamnija, braon tkiva sadrže melanin i analize su pokazale da ona sprovode zrake svetlosti kanalima do žutih tkiva koja sadrže xanthopterin u kojima se svetlosna energija pretvara u električnu.

Naučnici su u posudi izolovali xanthopterin u tečnoj formi i stavili elektrode solarnih ćelija.  Fokusirali su svetlost na posudu i dokazali da pigment utiče na proizvodnju električne energije.

Iako su prirodne ćelija manje efikasne od veštačkih (10 do 11%), ovo otkriće, kako veruju naučnici, pomoći će sigurno u daljem razvoju solarnih ćelija i daće odgovore na mnoga pitanja vezana za dalja proučavanja tkiva.

» iSave – KONTROLIŠE POTROŠNJU VODE

Čiste, vode za piće, na planeti je svakog dana sve manje i manje, dok se sa druge strane broj stanovnika povećava i potrebe za novim količinama rastu.

‘’iSave’’ sapada u kategoriju ekoloških gedžet uređaja koji treba da motivišu ljude da više štede i smanje potrošnju čiste - pitke vode.

Ljudi često uređaj ‘’iSave’’ povezuju sa kompanijom poznatog proizvođača računara ‘’Mac’’  zbog malog slova u nazivu ovog proizvoda ‘’i’’, ali između ovog proizvoda i te kompanije nema nikakve sličnosti.

iSave je dizajnirao Reamon Yu, arhitekta i zaljubljenik u prirodu.

Ovaj uređaj je prošle godine prezentovan samo kao koncept a ovih dana se čeka zvaničan početak proizvodnje.

Koncept iSave osvojio je nekoliko nagrada i glavnu nagradu na konkursu magazina Metropolis. Sudeći po reakcijama i kritici, mnogi sa pravom očekuju da će prodaja ovog proizvoda biti dobra

Sam iSave ne utiče na smanjenje potrošnje vode ali digitalni merač koji se na njemu nalazi obaveštavaće nas koliko smo tačno vode potrošili prolikom tuširanja, pranja ruku, zuba… i na taj način motivisaće nas da samnjimo potrošnju vode.

Energija potrebna za rad i napajanje uređaja dobija se iz malene turbine smeštene u vodovodnoj cevei, koja ujedno služi i za merenje potrošnje.

Ugradnja ovog uređaja biće jednostavna i laka kao i njegovo održavanje i korišćenje.

Smanjenjem potrošnje vode i naši računi će biti manji, tako da će se i kupovina iSave uređaja brzo isplatiti.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

» NOVIH 280 STANICA ZA PUNJENJE EV AUTOMOBILA U ČIKAGU

Do kraja ove godine Čikago će dobiti novih 280 stanica za punjenje električnih automobila. Stanice će biti izgrađene u svim delovima grada, pored svih tržnih centara, na svim aerodromima i na svim prilazima u gradu.

Nove stanice gradi komunalno preduzeće Exelon. Eksperimentalno biće postavljene i dve solarne stanice za punjenje EV automobila.

Čikago se nalazi među prvih deset gradova na svetu po broju vlasnika hibridnih autombila, tako da se grad uveliko priprema za potpuni prelazak na EV modele.

Ambicioznom strategijom grada predviđeno je da se dođe do potpune upotrebe električnih modela u narednih osam godina. Plan je da sva nova službena vozila budu hibridna za samo nekoliko godina. Po tom planu svi službeni automobili kupljeni u Čikagu posle 2015 godine biće električni modeli. Izgradnjom novih 280 stanica za punjenje EV modela biće dovljno da stanovnici bez problema mogu da dopune svoje baterije. To će se indirektno odraziti na smanjenje cene nafte u gradu i smanjenje potršnje nafte i benzina.

Izgradnja novih stanica uticaće i na povećanje prodaje novih električnih automobila. Sve to ide u prilog poboljšanju životne sredine, boljem kvalitetu vazduha i smanjenju buke u gradu.

» ALGE MOGU BITI KLJUČ ZA ČIŠĆENJE NUKLEARNOG OTPADA

Istraživači sa ’’Nortvestern’’ univerziteta i Nacionalne laboratorije Argon veruju da bi slatkovodne alge mogle da postanu ključna komponenta u čišćenju nuklearnog otpada.

Studije rađene na algama ’’Closterium moniliferum’’, utvrdile su da svetlo zelene alge mogu biti efikasne u izdvajanju Stroncijuma 90, jednog od najopasnijih radioaktivnih elemenata koji se nalazi u nuklearnim reaktorima i ostaje konstantno prisutan u nuklearnom mulju.

Vreme poluraspada Stroncijuma 90 je 30 godina.

Izloženost radioaktivnom materijalu nosi sa sobom visok rizik od raka kostiju. Kada ovakav materijal dospe u naš organizam zadržava se u kostima.

Laboratorijska istraživanja su pokazala da alge uklanjaju Stroncijum iz vode i skladište ga u formi kristala stroncijum-barijum-sulfata. Što znači da bi mogle da izdvoje prirodno visoko radioaktivni materijal i ostave bezopasne materije u mulju. Ovo bi omogućilo jednostavnije čišćenje posle akcidenta i mogućnost lakšeg lociranja radioaktivnog materijala.

Za eksperiment se koristi stroncijum koji nije radioaktivan (hemijski identičan izotop Sr-90), tako da istraživači još uvek nisu sigurni kako će alge preživeti u radioaktivnom okruženju. Dosada se pokazalo da alge mogu da izdrže i u mnogo nepovoljnijim uslovima.

Poslednji test sa svetlo zelenim algama biće urađen u radioaktivnim uslovima a naučnici se na osnovu svih dosada uspešnih eksperimenata opravdano nadaju da će alge preživeti.

» PRVI ZELENI ’’Quadricycle System’’ NA TRŽIŠTU JUŽNE AFRIKE

Ideja za sistem solarnog vozila Mulo nastala je u Italiji. Zadatak je bio projektovanje vozila koje će imati nisku cenu, nultu emisiju štetnih gasova i duži vek trajanja. Najbolje rešenje dali su projektanti iz dizajnerske škole Ipsa u Milanu.

Mulo predstavlja novi način prevoza. ‘’Quadricycle System’’ ovog vozila dizajniran je kao jeftino i pouzdano, urabno rešenje za potrebe zemalja u razvoju. Vozilo pokreće solarna energija zahvaljujući solarnim panelima instaliranim na krovu vozila.

Mulo će se proizvoditi u tri varijante: jedna za prevoz robe, druga za održavanje zelenih porvšina, kao namensko vozilo i treća varijanta, za svakodnevne gradske potrebe.

Mulo na italijanskom jeziku znači, mazga. Tri pomenuta modela mogu da prime do tri osobe ili teret do 300 kilograma. Potpuno opterećeno vozilo, pri brzini od 40 km/h ima opseg kretanja do 60 kilometara sa potpuno napunjenom baterijom.

U slučaju da se isprazni baterija vozilo ima dodatne pedale. U toku vožnje pokretanjem pedala pune se baterije. Pretvaranje energije prilikom okretanja pedala je vrlo efikasno i posle izvesnog vremena moguće je ponovo startovati motor. Vozilo će biti jeftino jer je projektovano za potrebe Afričkih zemalja i zemalja u razvoju.

Na tržištu Južne Afrike pojaviće se do kraja godine. Interesantno je da vozilo ne zahteva registraciju tako da svi mogu da ga koriste.

» VIŠENAMENSKA STOLICA – ’’GO’’

Slobodno se može reći da je višenamenska stolica `GO!` jedna od najboljih i najpraktičnijih na tržištu. Dizajnirana je tako da zadovoljava mnoge potrebe savremenog čoveka danas.

Njena radna površina se podešava po visini i lako pomera. Stolica je udobna, prilagođena višečasovnom radu.

Napravljena je kombinacijom reciklirane i biorazgradive plastike a njena celokupna površina ofarbana je biljnom - ekološkom bojom.

Ima ugrađen mehanizam sobnog bicikla, pa se može koristiti i kao trenažer.

Konstruktor je došao na ideju da se oslobođena mehanička energija u toku vežbanja (za vreme okretanja pedala) pretvara u električnu energiju, koja se može koristiti za punjenje gedžet uređaja ili lap top računara.

Na tržištu postoji nekoliko sličnih proizvoda ali ni jedan nije ovako kompaktan, ekološki odlično dizajniran i znatno jeftiniji od ostalih.

Može se reći da višenamenska stolica ’’GO!’’ predstavlje ’’sve u jednom’’. Zamislite da sedite udobno u svojoj stolici, pijete kafu, surfujete internetom i vežbate na trenažeru.

 

 

» Dodatni LINKOVI :

      Korpa Za Recikliranje Otpada Sa Čitačem Bar-Koda

      Jednostavnost Klimatizacije Belom Bojom

      Švedski Projekt Energetski Pozitivne Kuće

      Upotrebljiva Improvizacija Doktora Brauna?

      Posmatranje Prirodnih Pejzaža – Vizuelni Analgetik

      Škotska I Energija Vode

      Masdar: Grad Budućnosti

      Solarni Paneli Na Autoputevima

      Istorija Tamne Zemlje (Terra Preta)

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |