EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» nPower LIČNI GENERATOR ENERGIJE

Kompanija Tremont Electric proizvela je nPower PEG, prvi svetski lični generator energije koji vam omogućava da budete samostalna stanica za punjenje svih USB uređaja.

Ovaj prenosivi generator kinetičke energije zasnovan je na konvertovanju energetskih talasa.

Talase stvarate samostalno dok hodate, trčite ili vozite bicikl, što omogućava punjenje vaših elektronskih uređaja.

Uređaj PEG je kompatibilan sa preko 3,000 različitih elektronskih uređaja i baterije nekih uređaja može napuniti 80% u roku od jednog sata koristeći samo energiju vašeg tela.

» PREKIDAČ ZA SVETLO KOJI MENJA BOJE

Glavni cilj dizajna Tim Holleya jeste edukacija o značaju čuvanja energije.

Ovaj prekidač za svetlo u obliku duha, koji Tim naziva Tio, vizuelno upozorava decu o prevelikoj količini utrošene energije u slučaju da ostave upaljeno svetlo u prostoriji. Kada se svetlo upali, Tio je zelene boje i smeši se. U koliko sijalica gori duže od četiri sata, Tio menja boju u žuto i izgleda šokirano.

U slučaju da se usudite i ostavite sijalicu uključenu duže od osam sati, mali slatki Tio postaje razjareni crveni duh namrštenih usana i besnih očiju.

Tio o energetskim navikama ne upozorava samo decu, informacije se sa prekidača šalju i na kompjuter gde su preko kompjuterskog programa Tia na raspolaganju čitavoj porodici.

Sjajan način pozitivnog podsticaja dece dodatno predstavlja takozvano “virtuelno drvo” koje sa porastom sačuvane energije postaje sve veće, rascvetanije i zdravije.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

» SOLARNI FRIŽIDER

Spoljni frižider Nikolasa Huberta je neobična instalacija koja rashlađuje vašu hranu zahvaljujući solarnoj energiji.

Za vreme sunčanih dana, ovaj frižider koristi solarne panele za pokretanje sistema hlađenja, dok se za vreme zimskih, hladnih dana hlađenje postiže prirodnim putem zbog niskih spoljašnjih temperatura.

Osim toga što nema emisije ugljen-dioksida, ovaj frižider će vam i uštedeti dragoceni unutrašnji prostor, obzirom na to da ga možete postaviti na bilo koji spoljašnji zid.

» SCUBSTER PODMORNICA

Skubster je podmornica koja se pokreće samostalno mišićnom motorikom tela. Dizajnirana je od strane Minh-Loc Truond i Stephane Rousson.

Skubster svoju primenu pronalazi u kretanju ronilaca prilikom istraživanja manjih dubina.

Mini podmornica napravljena je od karbon fibera. Propeleri za kretanje pod vodom, koji se nalaze sa obe strane, pokreću se mehaničkom energijom prilikom okretanja pedala.

Unutar kabine podmornice nalazi se kontrolna tabla koja roniocu pruža osnovne informacije prilikom ronjenja. Brzina kojom se podmornica može kretati je 10km/h.

» FACEBOOK UGRAĐUJE SOLARNE PANELE

Facebook, kompanija koja do sada nije mnogo učinila za razvoj ekologije, inkorporira solarni energetski sistem u svom novom predstavništvu.

Sistem koji je izgradila kompanija Cogenera Solar, uključiće mogućnost zagrevanja vode i grejanje prostorija, pored proizvodnje električne energije. Primenom njihovog sitema omogućena je daleko veća energetska efikasnost od običnog sistema.

Sistem od 24-modula biće postavljen na krovu i pokrivaće površinu od 10.000 kvadratnih metara. Obezbediće električnu energiju za sprave fitnes centra i toplu vodu.

Sistem može da generiše struju od 10kW časova i oko 50kW toplotne energije.

Kompanija Facbook vidi ovo kao početak ulaganja u solarnu energiju.

Sistem vremenom treba da se proširi i obezbedi snabdevanje električnom energijom i ostale delove predstavništva ove kompanije.

» Diet WATT

Svi oni koji bezobzirno troše energiju i zagađuju životnu sredinu zahvaljujući ovom uređaju mogu promeniti svoje navike.

Hyun Joo Lee i Eu T. Lee će kod svih ovih ’’kvazi štrebera i rasipnika’’ razviti osećaj krivice i ohrabriti ih na čuvanje umesto rasipanja energije.

Uređaj koji su dizajnirali ovi inženjeri pod nazivom DIET WATT je tu da odradi taj posao za njih. Strujno brojilo ovog uređaja informiše korisnike o njihovoj potrošnji energije, ali ih ujedno i upozorava u koliko dođe do prekomerne potrošnje.

Uređaj može da pokaže kolika je u datom trenutku potrošnja pojedinačnih aparata, tako da to dodatno utiče na čuvanje energije i kontrolu potrošača.

 

 

» Dodatni LINKOVI :

      Orijentalni Stršljen Pretvara Solarnu Energiju U Električnu

      Jednostavnost Klimatizacije Belom Bojom

      Švedski Projekt Energetski Pozitivne Kuće

      Upotrebljiva Improvizacija Doktora Brauna?

      iSave – Kontroliše Potrošnju Vode

      Posmatranje Prirodnih Pejzaža – Vizuelni Analgetik

      Škotska I Energija Vode

      Masdar: Grad Budućnosti

      Solarni Paneli Na Autoputevima

      Istorija Tamne Zemlje (Terra Preta)

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |