EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» NAJPOZNATIJE DRVEĆE NA SVETU

Drvo je najveći i jedan od najstarijih živih organizama na Zemlji. Drveće čini više od 80% zelenih biljaka na planeti. Postoji preko 23.000 različitih vrsta drveća na svetu. Drveće „upija“ više sunčeve energije nego ijedna druga grupa organizama i obezbeđuje strukturalno i funkcionalno stanište za dve trećine kopnenih vrsta živih bića na Zemlji.

Stari bor na putu Jablanica - Zlatibor

foto: Vladimir Mijailović

Neke vrste crvenih borova iz Kalifornije dostižu do 100m, džinovska sekvoja može biti teška i preko 2000t, a da bi se obišla krošnja džinovskog banjon drveta iz Kalkute potrebno je 10 minuta.

Fosilni ostaci svedoče o drveću starom 60 miliona godina. Ginko biloba - „živi fosil“, postojao i u vreme kada su dinosaurusi nastanjivali našu planetu. Hrast može živeti preko 500 godina, mnoge džinovske sekvoje stare su 2500 godina a za neke vrste bora smatra se da su stare i preko 5000 godina.

 

Pregled najpoznatijih vrsta drveća:

10. Tule drvo

Tule drvo (spa.Árbol del Tule) se nalazi u samom centru grada Santa Maria del Tule u Meksiku u jednoj od njenih država koja se naziva Oaxaca. Ima najmasivnije stablo na svetu, a njegov prečnik čini trećinu njegove visine. Ono je toliko veliko da se verovalo da se radi o većem broju stabala skupljenih u jedan snop. DNA analiza je dokazala da se radi o jednom drvetu. Procenjuje se da je staro od oko 1200 do 3000 godina.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

 

9. Drvo pamuka

Drvo pamuka predstavlja istorijski simbol Freetown-a, glavnog grada Siere Leone. Prema legendi drvo pamuka postaje važan simbol 1792. godine kada je grupa ondašnjih Afro-Američkih robova, koji su stekli svoju slobodu boreći se protiv Britanije u Američkom ratu za nezavisnost, naselila moderni deo Freetown-a. Stigli su na obalu i prišli gigantskom drvetu neposredno iznad zaliva i održali misu blagodarnosti kako bi zahvalili bogu za oslobođenu zemlju.

8. Boab (Australijski Baobab)

Boab (Australijski Baobab) - drvo zatvorenika (eng.Boab prison tree) je ogromno izdubljeno drvo. Nalazi se južno od Derbija u zapadnoj Australiji. Ono je čuveno po svojoj upotrebi. Udubljenja ovog drveća poslužila su kao pritvor za australijske domorodce na njihovom putu za Derbi gde su čekali izricanje kazne 1890-ih godina. U poslednjih nekoliko godina oko ovih stabala se podigla ograda kako bi bila zaštićena od vandalizma.

7. Veliki hrast

Veliki hrast (eng.The Major oak) je ogromno drvo koje se nalazi u srcu šume Šervuda, Notinghempšir, Engleska. Prema pričama lokalnog folklora, ono je bilo sklonište mnogih junaka i odmetnika, u kojem su se skrivali i spavali. Ovo poznato drvo staro je oko 800 do 1000 godina. 1970. godine Major Hayman Rooke, antikvar, primetio je i uključio ovo drvo u svoju popularnu knjigu o drevnim hrastovima Šervuda. Tako je i postao naziv Majorev hrast koji je nama poznat kao Veliki hrast.

6. Usamnjeni čempres

Usamnjeni čempres (eng.The Lone Cypress Tree) koje se nalazi u blizini Montereja je verovatno najpoznatija tačka duž 17 milja na putu koji vodi kroz pacifički rukavac i čuvene Pebble plaže. Ovaj vetroviti put ostavlja bez daha pri pogledu na primorje Pacifika sa usputnim skretnicama koje vode u istorijske i slikovite predele. Usamnjeni čempres je endemska vrsta čempresa na Centralnoj obali Kalifornije. U divljini ova vrsta ograničena je na dve male populacije u blizini gradova Monterej i Karmel.

5. Drvo života

Drvo života (eng.The Tree of Life) nalazi se u ostrvskoj zemlji Bahrein u Persijskom zalivu, ono je mahunasto drvo koje raste u sred pustinje. Procenjuje se da je staro 400 do 500 godina. Verovatno da njegovo dugačko korenje pronalazi izvore vode duboko u zemlji, ali veoma je čudno da je to jedini živi zeleni organizam koji živi u prostranoj jalovoj pustinji. Lokalni doseljenici veruju da je tu zapravo  nekada postojala rajska bašta.

4. Zmajeva krv

Zmajeva krv (eng.Dragon Blood tree) je verovatno najpoznatija i najkarakterističnija biljka na ostrvu Socotra, u Indijskom okeanu. Ovo drvo ima veoma čudan i unikatan izgled izvrnutog kišobrana. Ova zimzelena biljka nazvana je po njenoj tamno crvenoj smoli, poznata kao krv zmajeva. Bizaran oblik ovog drveta omogućava mu optimalno preživljavanje u sušnim uslovima. Ogromne fino upakovane krune (krošnje) obezbeđuju dovoljno hlada kako bi smanjile isparavanje.

3. General Šerman

General Šerman (eng.General Sherman) je gigantska Sekvoja koja se nalazi u šumi dzinova Nacionalnog parka u Kaliforniji. Poznato drveće koje se nalazi u ovoj šumi predstavljaju najveće drveće na svetu. Zapravo, ukoliko bi merili prema zapremini, pet do deset najvećih drveća na svetu se nalazi baš u ovoj šumi. Na 11,1 metara duž baze General Šerman je najviši od svih. Veruje se da je ovo drvo  staro između 2300 i 2700 godina.

2. Božiji kedar

Božiji kedar (eng.The Cedar of God) je mala šuma od 400 četinarskih šuma koliko ih postoji u planinama severnog Libana. Ove šume su među poslednjim preživelima od opsežnih šuma koje su posečene u drevnim vremenima. Božiji kedar se spominje u Bibliji preko 70 puta. Drevni Egipćani koristili su njegovu smolu za mumificiranje, a i kralj Solomon koristio je ovo poznato drvo prilikom izgradnje prvog hrama u Jerusalimu.

1. Baobab Avenija

Baobab Avenija (eng.The Avenue of the Baobabs) predstavlja grupu drveća duž prašnjavog puta na zapadnom delu Madagaskara između dva grada. Ovaj upečatljiv pejsaž privlači turiste širom sveta i na taj način postaje jedno od najposećenijih mesta u tom predelu. Baobab drveće može da doživi i do 800 godina. Stabla nisu oduvek bila tornjevi pored puta ovog sušnog prejsaža, nekada su bila sastavni deo tropskih šuma.

Tokom godina, kako je populacija u zemlji rasla, ljudi su sekli šume za proizvodnju i poljoprivredu, ali su baobab drveće ostavljali i čuvali.

Izvor fotografija: 01,02,03,04,05,06,07,08,09,10

   

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Stanje šuma na planeti

      Broj ugroženih vrsta na planeti

      Biološka Raznovrsnost

      Opšti Značaj Biodiverziteta

      Statistika Degradacije Šumskog Resursa

      Šume Srbije, Istorijske Činjenice (2. deo)

      Degradacija i Uništenje Šuma

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |