EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» NAJINTERESANTNIJI PARKOVI U EVROPI

Evropa je vekovima poznata po veličanstvenim parkovima i baštama. To su mesta na kojima stanovnici starog kontinenta imaju mogućnosti da se opuste i uživaju u prirodi. Zelenilo i svež vazduh privlači ljude svih godina.

Predstavljamo neke od najlepših parkova koje vredi videti i posetiti. Nalaze se na različitim delovima kontinenta ali ono što im je zajedničko jeste unikatnost i impresivnost.

Güell Park (Guelj Park) je poznata znamenitost u Katalonskoj prestonici Barseloni. Ovo mesto je veliko delo Antonija Gaudija koji je ovekovečio sebe kroz ovo remek delo.

Među čudesnom atmosferom Guelj parka osećaćete se kao jedan od likova iz Alise u zemlji čuda. U njemu  postoje strukture bizarnih oblika koje su okružene bujnom suptropskom vegetacijom. U svom najdužem delu Guelj park se proteže preko dva kilometra.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

ekospark@gmail.com

 

 

Morska Gradina u Varni je najveći urbani park na Balkanu. Njegova dužina iznosi 3,9 km. To je rad velikog češkog arhitekte Antona Novaka.

Ovo je jedna od najvećih atrakcija u Bugarskoj. Morska Gradina se čini kao prirodna granica između grada i mora, a veliko drveće sprečava odronjavanje kopna što je tipično za severoistočnu Bugarsku.

Svake godine u potrazi za odmorom park posećuje veliki broj ljudi.

Hyde Park (Hajd Park) je jedan od najplemenitijih parkova u Evropi. Nalazi se u jednom od najekskluzivnijih delova u Britanskoj prestonici, Londonu.

Tihe i mirne staze koje lutaju ispod krošnji ogromnog drveća čine ovo mesto odličnim za odmor i relaksaciju u prirodi.

U parku postoje dva predivna jezera u kojima su smeštene različite vrste ptica, plovki i patki. Ovaj park je najveći u Londonu a tome doprinosi i veličanstvena Kensington bašta na severoistoku.

Phoenix Park (Feniks Park) je jedan od najvećih evropskih gradskih parkova. Nalazi se u severozapadnom delu Irske prestonice - Dablin. Nalazi se i u turističkoj ponudi grada jer većina vodiča ovaj park ubraja u mesta koja bi trebalo posetiti.

Phoenix Park je poznat po svojoj autentičnosti prirode, koju na sličan način poseduje još samo nekoliko parkova na svetu.

Stvaran utisak kontakta sa prirodom, dodatno daju brojne biljne i životinjske vrste koje se nalaze u parku. Nije začuđujuće ukoliko tokom popodnevne šetnje vidite i stado jelena.

Lokalna klima koja pruža utisak večitog proleća, održava bujnu i izuzetno svežu vegetaciju.

Slottsskogen Park (Carski park) je jedan od najvećih u Skandinaviji. Nalazi se u gradu Goteborg u Švedskoj.

Pored brojnih parkova u samom gradu, Goteborg je i po lokaciji okružen gustim šumama. Zahvaljujući tome svrstava se u ’’zelene prestonice’’ Evrope.

Najduži deo Slottsskogen parka iznosi 1.6 km. Samo jedna ulica deli ovaj park od najveće botaničke bašte u Švedskoj.

Zahvaljujući njihovoj blizini, park i botanička bašta gradu daju posebnu lepotu. Zbog svega pomenutog stanovnici Geteborga uživaju u miru, zelenilu i svežem vazduhu.

Sutton Park je prava gradska šuma u Birmingenu (Engleska). Pruža se na teritoriji od severozapada ka jugoistoku na površini od 4.1 km.

Smatra se da je Sutton Park najveći park u Evropi. Ovde se nalaze prelepe staze za šetnju, mala jezerca i veliki broj klupa za odmor.

Park je uvek pun posetilaca jer je savršen za višečasovnu šetnju i odmor.

Zbog velike teritorije koju zauzima, očekivalo se da će ovaj park izgledati poprilično divlje i pusto ali to nije tako.

Iako neki delovi podsećaju na divlju, netaknutu prirodu o parku planski podjednako brinu i posetioci i čuvari.

U poređenju sa ovim parkom čak i čuveni Central Park u Njujorku  izgleda malo.

Silesian Park u Poljskom gradu Katovice je jedan od najlepših parkova na svetu. Nalazi se na 50 km od češke granice. Nije potrebno naglašavati koliko je priroda Poljske lepa, jer ova zemlja je već poznata po svojim magičnim pejsažima.

Bilo da je prekriven zelenilom preko leta ili pahuljama zimi, Silesian Park je jedno od najfinijih mesta u Evropi za šetnju i raznovrsne aktivnosti pod vedrim nebom.

Ovo je sjajno mesto za zabavu. Tu se takođe nalaze zoo vrt, planetarijum, rekreativni i sportski objekti.

Monsanto je šumsko područje usred glavnog grada Portugala, Lisabona.

Stanovnici ovog grada mogu biti zaista ponosni na to što je ovo najveća urbana zelena površina severne Evrope.

Površina parka je brežuljkasta, pa se zahvaljujući tome pruža i prelep pogled na  zaliv i most "April 25” koji je jednako lep kao i most Golden Gejt u San Francisku.

Ovaj uređeni šumoviti kraj je sjajno mesto za tihe šetnje i odmor u prirodi jer za razliku od ostalih u ovom parku nema uobičajene turističke gužve. Područje je veoma popularno po kampovanju, a to nije iznenađujuće jer park dosta podseća na šumu.

Urban Park of Vienna (bečki gradski park). Duž reke Dunav nalazi se bečki gradski park. Deo njega je i veliki zabavni park Prater.

Pored bujnog zelenila, staza za šetnju i odmor, bečki gradski park je poznat i po zabavnim atrakcijama.

Koje mesto bi bilo prikladnije za Ferisov točak osim samog Beča?

Ovo je odlično mesto za trčanje i biciklizam, jer postoji dosta dugih i ravnih staza, a dužina parka je 4.5 km

Margaret Island (Ostrvo Margaret) nalazi se u sred vode Dunava, Ovo je biser mađarske prestonice Budimpešte.

Guste krošnje na ovom predivnom ostrvu ukrštaju više staza za šetnju koje su omiljeno mesto kako za stanovnike tako i za goste u Mađarskoj, pogotovo tokom letnjih, vrelih dana. Dužina ostrva je 2.7 km.

Gostima na ostrvu su na raspolaganju restorani, biciklističke staze, sportski objekti i mnoge vodene aktivnosti. Smatra se da je ostrvo Margaret najbolje mesto za šetnju i rekreaciju.

   

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Stanje šuma na planeti

      Broj ugroženih vrsta na planeti

      Statistika Degradacije Šumskog Resursa

      Šume Srbije, Istorijske Činjenice (2. deo)

      Degradacija i Uništenje Šuma

      Biološka Raznovrsnost

      Opšti Značaj Biodiverziteta

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |