EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Ozon u Prizemnim Slojevima Atmosfere

Teško da postoji neko ko nije čuo za ozonske rupe i probleme koji nastaju zbog toga. Svest o ovom problemu donela je malu revoluciju u kozmetici i proizvodnji rashladnih uređaja, izbacivši iz upotrebe freon i druge CFC gasove poznatije kao hlorofluorokarboni. Međutim, u istoj meri u kojoj nedostatak ozona izaziva nevolje, višak ozona takođe nimalo ne pogoduje zdravlju. Sledi objašnjenje.

Ozon u višim slojevima atmosfere štiti našu kožu odbijanjem štetnog ultraljubičastog zračenja, ali ozon u prizemnim slojevima predstavlja ključnu komponentu smoga. Nastaje tokom toplih dana kada štetni gasovi iz automobila, elektrana, domaćinstava i industrije počinju da se uslovni rečeno “peku” na vrelom Suncu, što mnogim ljudima otežava disanje.

Visok nivo prizemnog ozona štetan je za sve, decu, starije osobe, pacijente sa respiratornim oboljenjima, kao i one koji rade ili su zbog rekreacije uglavnom van kuće. Usled ovog problema, počelo je u nekim zemljama praćenje prisustva prizemnog ozona i predviđanje obima zagađenja.

Primer predstavlja američka savezna država Pensilvanija, gde je ovaj sistem mera i postupaka ušao u primenu početkom 2009. godine, posle ogromnih vrućina prošlog leta koje su donele mnogo problema, ne samo zdravstvenih već i komunalnih.

Sa prekomernim povećanjem prisustva ozona u prizemnim slojevima atmosfere, pokreće se sistem upozoravanja stanovništva na njegovo prisustvo i savetuje se izbegavanje kretanja napolju tokom dana, kao i mere zaštite za one koji moraju zbog vrste svog zanimanja da budu napolju. Takođe, ne prestaje ni kampanja za samoinicijativno smanjenje aktivnosti kojima građani utiču na uvećanje ovakvog vida zagađenja.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

Kvalitet vazduha predstavlja se bojama koje odražavaju stepen zagađenja; zelena i žuta boja pokazuju da je vazduh dobar ili umereno zagađen, narandžasta pokazuje da je nivo ozona u prizemnim slojevima štetan za osetljiva lica, dok crvene zone pokazuju da je nivo prizemnog ozona opasan za sve.

» Dodatni LINKOVI :

      Ozonske Rupe – Da li ih shvatamo ozbiljno ?

      Ozonske Rupe – Opasnost Po Zdravlje i Živi Svet !

      Šta Je Učinjeno i Šta Se Može Učiniti ?!

      Vazduh i Svetlost

      Ambijentalno Zagađenje Vazduha

      Zagađenje Vazduha U Zatvorenom Prostoru

 

 

 

 

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |