EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

»  Prvih 5 gradova koji su zabranili upotrebu plastičnih kesa

Plastična kesa spada u kategoriju proizvoda za jednokratnu upotrebu. Ako je ikada postojala stvar o kojoj smo najmanje vodili računa, pre i posle korišćenja, onda je to plastična kesa. Poslednjim istraživanjima procenjeno je da se godišnje u svetu potroši 500 milijardi dolara za proizvodnju 1. triliona plastičnih kesa koje upotrebimo u toku jedne godine.

Po nezvaničnim podacima na Zemlji se svakog minuta proizvede 1. milion plastičnih kesa. Kada se uzme u obzir podatak koji je skoro naveo Greenpeace, da na svakoj kvadratnoj milji okeana (1 milja – 2.6 km.) ima oko 40.000 komada plastičnog otpada, koji pluta po njemu a pritom samo jedna kesa može da traje čak 1.000 godina dok se potpuno ne degradira, pokazuje veličinu problema.

Zaključak je veoma jednostavan. Korišćenjem i kupovinom plastične kese ponašamo se neodgovorno i kajnje neracionalno.

Iako postoje mnoge kampanje, potpisane peticije i razna upozorenja, čiji je cilj da podsete i podstaknu ljude da nose svoje torbe za višekratnu upotrebu sa njima u kupovinu, neki gradovi u svetu su odlučili da je vreme za ozbiljniji korak, čak političku i zakonsku akciju.

Predstavljamo prvih pet gradova koji su potpuno zabranili upotrebu plastičnih kesa.

San Francisko

Na teritoriji grada i celog zaliva 2007. godine zabranjena je upotreba plastičnih kesa. Tako je ovaj grad – opština postao prvi u Americi koji je doneo ovakvu odluku.

Odluka o zabrani upotrebe plastičnih kesa imala je širok odjek i skrenula pažnju ne samo u Americi već u svim krajevima sveta.

Sada su u San Francisku, supermarketi, dragstori, apoteke i ostale prodavnice u obavezi da kupcu ponude isključivo kese od papira koje se mogu reciklirati, biorazgradive kese i platnene kese za višekratnu upotrebu.

Nekoliko meseci posle stupanja zakona na snagu grad je dao i prvi izveštaj koji je pokazao  da je na ulicama mesečno pet miliona plastičnih kesa manje.

Los Anđeles

Ohrabreni uspehom San Franciska i u ovom gradu je ubrzo doneta slična odluka.

Prvo je potpuno zabranjena proizvodnja plastičnih kesa, a novembra 2010. godine stupila je na snagu i potpuna zabrana upotrebe plastičnih kesa.

Po rečima čelnika zabrana ima direktan uticaj na 1.5 miliona stanovnika u okrugu grada i po mnogima je jedna od najoštrijih ekološka mera do sada.

Meksiko Siti

U 2010. godini ovaj grad je postao druga po veličini metropola na zapadnoj hemisferi koja je zabranila distribuciju plastičnih kesa.

Novi zakon, ograničio je sve trgovce i prodavnice da nude isključivo biorazgradive kese i platnene torbe za višekratnu upotrebu.

Zakon pruža mogućnost da gradska vlast može da kazni vlasnike prodavnica sa čak $ 90.000 ili nekoliko dana zatvora za nepoštovanje propisa.

Pre donošenja ove odluke analize su pokazale da stanovnici Meksiko Sitija godišnje upotrebe 20 miliona plastičnih kesa.

U gradu se sada više ne prodaju plastične kese. Posle dužeg negodovanja sve je više onih koji su apsolutno zadovoljni i ovakvu odluku gradske vlasti smatraju odličnom.

Daka, Bangladeš

Daka je prvi grad na svetu u kome je zabranjeno korišćenje plastičnih kesa, nakon što je utvrđeno da su upravo one odgovorne za poplave koje su potopile i gotovo uništile veći deo ove zemlje 1988 i 1998 godine.

’’Analize su pokazale da su one dovele do zagušenja drenaža (napravljenih za sprečavanje poplava). Kanali su uvek bili efikasno i pouzdano rešenje u borbi protiv poplava, međutim plastične kese su onesposobile funkcionisanje i došlo je do izlivanja. U odvodnim kanalima pronađeno je mnogo polietilenskih (plastičnih) kesa za kupovinu i voda tako nije mogla da teče, već je počela da se izliva.’’

Posle objavljenih rezultata i analiza potpuno je podržana odluka o zabrani proizvodnje i upotrebe plastičnih kesa. Sprovođenje ove odluke jednoglasno su podržali građani i predstavnici vlasti.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

 

Oister Bej, Austalija

U maju 2004. godine, ovo predgrađe Sidneja postalo je prvo mesto u Australiji u kome je zabranjeno korišćenje plastičnih kesa. Donetom odlukom zabranjena je prodaja i upoteba u svim maloprodajnim objektima.

Pre zabrane, procenjeno je da se u Australiji upotrebi 6,7 milijardi plastičnih kesa godišnje a da njihovo uklanjanje državu košta 200 miliona dolara godišnje.

Zahvaljujući ovoj odluci u Oister Beju, do danas je još 12 gradova u Australiji donelo zakon kojim se potpuno zabranjuje proizvodnja i upotreba plastičnih kesa.

 

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Ponesi Torbu - Ne Koristi Plastičnu Kesu

      Ekonomičnost... Korak Po Korak…

      Recikliraj Staru Majcu U Torbu Za Kupovinu

      Postupci Prerade Ambalažnog Otpada

      Prikupljanje Plastičnog Otpada

      Peticija Za Zabranu Najlon Kesa U Srbiji

      Simboli Za Označavanje Plastike

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |