EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» EkonomičnosT... Korak po korak

Vodič za kupovinu praktičnih i dostupnih proizvoda koji štede energiju, smanjuju zagađenje i čuvaju okolinu. Prvi koraci...

Ideš u kupovinu ? Ne kupuj kesu – PONESI TORBU !

Broj prodatih plastičnih kesa iz godine u godinu stalno raste. Plastične kese obično koristimo samo jednom, najčešće da donesemo stvari od prodavnice do kuće i posle toga plastičnu kesu bacimo. U razvijenim zemljama se godišnje proizvede i do 100 milijardi plastičnih kesa.

Iako je cena jedne kese jako mala kada se ona pomnoži sa brojem upotrebljenih kesa na godišnjem nivou shvatamo da trošimo mnogo novca. Sve zemlje sveta danas  imaju sličan problem sa kesama, a takva potrošnja je neracionalna i neopravdana.

Na žalost novac potrošen za proizvodnju i prodaju kesa nije najveći problem.

Onog trenutka kad kesu bacimo ona postaje otpad. Da bi se plastična kesa prirodno razgradila treba da prođe 400 do 1000 godina (tačan broj godina naučnici još uvek nisu ustanovili) ono što je očigledno je da je potrebno jako puno vremena.

Takav prirodno nerazgradiv otpad zahteva drugačiji tretman i dodatno košta. Pošto priroda ne može da ih razgradi kese ostaju na mestima gde ih čovek baci.

Bačenih plastičnih kesa ima svuda, na svakom su ćošku, pored svakog kontejnera u blizini svakog većeg marketa i u blizini svake škole a njihovo skupljanje i odlaganje zahteva dobru strategiju, novac i vreme.

Danas kada znamo koliko se kesa godišnje potroši svesni smo o kakvom je problemu i reč. Preduzete mere u nekim zemljama nisu dale neke posebne rezultate, ni beneficije za skupljanje kesa, ni takse prilikom prodaje ili proizvodnje nisu ništa drastično promenile, jednostavno toliko se kesa potroši i baci da je gotovo svaka mera neefikasna.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

 

Ovako veliki problem ima jako jednostavno rešenje, kada pođemo u kupovinu trebamo najednostavnije da ponesemo torbu i tako nam ne treba kesa, tako štedimo novac i rešavamo problem otpada.

Sveobuhvatna analiza ovog problema nam pokazuje da je jedino efikasno rešenje u promeni naših navika, trebali bi da promenimo naviku i da koristimo torbe umesto kesa.

Akcija ’’Ponesi torbu’’ za svoj cilj ima da nas podseti da kad pođemo u kupovinu ponesemo torbu i tako ne kupujemo plastičnu kesu.

Da bi akcija bila efikasnija nekoliko modnih dizajnera je od specijalno recikliranih materijala dizajniralo torbe koje osim svoje praktične funkcije izgledaju i moderno, mogu se nositi svuda, ne samo u kupovinu a pritom zbog spadaju u jeftinije.

...ideš u prodavnicu.... PONESI TORBU !!!

» Dodatni LINKOVI :

      Postupci Prerade Ambalažnog Otpada

      Prikupljanje Plastičnog Otpada

      Simboli Za Označavanje Plastike

      Podne Pločice Od Bačenih Plastičnih Flaša

      Recikliraj Staru Majcu U Torbu Za Kupovinu

      Ponesi Torbu - Ne Koristi Plastičnu Kesu

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |