EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» da li srbija ima ekološki znak ?

Da li postoji zvanični eko-znak (logo) Srbije i kako ga možemo koristiti?

» Izabran novi znak zaštite prirode Srbije

Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja za izradu grafičkog prikaza znaka zaštite prirode, od 68 pristiglih radova Komisija za razmatranje i izbor najuspešnijeg grafičkog prikaza odabrala je znak autora Nemanje Ivkovića iz Kragujevca.

Ovaj znak će biti sastavni deo ,,Pravilnika o izgledu znaka zaštite prirode, postupku i uslovima za njegovo korišćenje". Kroz Pravilnik će biti promovisana  zaštita prirode i identifikacija službenog lica u postupku nadzora i preduzimanja mera na zaštiti prirode.

Izvor : www.ekoplan.gov.rs

BEOGRAD,  22/06/2009 

» Konkurs za izradu grafičkog prikaza znaka za zaštite prirode

Beograd - Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja raspisalo je javni konkurs za izradu grafičkog prikaza znaka zaštite prirode i pozvalo sve zainteresovane da u narednih 30 dana pošalju svoje radove na adresu Ministarstva - Omladinskih brigada 1, 11070 Novi Beograd.

Izvor: Danas

BEOGRAD, 25 maj 2009  

» Usvojen Pravilnik o korišćenju ekološkog znaka

Usvojen je Pravilnik o bližim uslovima i postupku za dobijanje prava na korišćenje ekološkog znaka, elementima, izgledu i načinu upotrebe ekološkog znaka za proizvode, procese i usluge, kao i Strategija uvođenja čistije proizvodnje u Republici Srbiji. 

Grafički prikaz eko-znaka sastoji se iz znaka i slogana – logotipa, koncentrisanog u kružnu formu. Eko-znak predstavlja jednostavnu formu nastalu kao spoj dva stilizovana elementa: drveta i kocke, u tri nijanse zelene boje; sa sloganom „Prijatelj životne sredine”.

Slogan je ispisan dvojezično, na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom i na engleskom jeziku u fontu „Officina”.

Eko-znak, se na osnovu Pravilnika, može isticati na proizvodu, ambalaži i dokumentaciji vezanoj za proizvod, na mestima koja su lako vidljiva.

Eko-znak se upotrebljava u vidu logotipa, prema potrebi, na način da je znak vidljiv, čitljiv i neizbrisiv i  može se koristiti u komercijalne i reklamne svrhe.

Pravo na korišćenje eko-znaka stiče se ako je proizvod proizveden na teritoriji Republike Srbije, ako ispunjava propisane kriterijume i ako je ispunjen najmanje jedan od sledećih uslova:  da se smanjuje potrošnja energetskih resursa, da se smanjuje emisija štetnih i opasnih materija u životnu sredinu, da se smanjuje proizvodnja otpada, da se smanjuje potrošnja prirodnih resursa, da se koriste sekundarne sirovine.

Tekst Pravilnika možete pročitati ovde.

Izvor :  http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Ostala-dokumenta-12-document.htm

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

BEOGRAD, 21. mart 2008

» Novi eko-znak srbije

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je na javnom konkursu izabralo eko-znak Srbije, koji, prema mišljenju komisije, najbolje afirmiše i simbolizuje životnu sredinu Srbije. U saopštenju se navodi da je od 26 pristiglih radova izabran znak čiji je autor Miroslav Vujović iz Beograda.

Ovaj znak će biti deo "Pravilnika o dodeli prava korišćenja ekološkog znaka" koji ima za cilj afirmisanje proizvoda koji imaju prijateljski i domaćinski odnos prema životnoj sredini.

Ekološki znak je namenjen onim proizvodima za čiju se proizvodnju smanjuje potrošnja resursa, upotrebljavaju se sekundarne sirovine, reciklirani ili delimično reciklirani materijali, i generalno imaju manji negativan uticaj na životnu sredinu od postojećih na tržištu.

Eko-znak nije namenjen proizvodima za ishranu, piće, kao ni farmaceutskim proizvodima.

Kada bude završena priprema za štampu, znak će biti javno promovisan, dodaje se u saopštenju.

Izvor : www.ekoplan.gov.rs

 

» Dodatni LINKOVI :

      Devijantne Pojave U Primeni Kjoto Protokola

      Okviri Direktive O Vodama Evropske Unije

      Preporučena Literatura

      Rio de Žaneiro 1992. godine. (Agenda 21, Lokal Agenda 21)

      Akcija Očistimo Srbiju

      Pismo Indijanskog Poglavice Sijetla Američkom Predsedniku

      Donosi li Visoka Tehnologija Nesreću

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |