EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Akcija Očistimo Srbiju

Početkom 2009. godine pokrenuta je kampanja Očistimo Srbiju. Akciju je pokrenulo  Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja a Republika Srbija je pod koordinacijom Ministarstva akciju postavila kao jedan od svojih prioriteta.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja prepoznalo je, kao jedan od najvećih problema životne sredine u Srbiji, nizak nivo upravljanja otpadom.

Problemi nastaju kao posledica nedovoljno razvijene infrastrukture ali i loših navika i nedovoljne brige za okolinu.

Oko 40% generisanog komunalnog (kućnog) otpada u Srbiji odlaže se na divljim deponijama a njih je 4481 prema poslednjem izveštaju inspekcije. Preostali deo, oko 1,24 mil. tona godišnje odlaže se na 164 zvanično registrovane deponije, koje na žalost, u najvećem broju slučajeva nisu adekvatno rešenje već problem koji takođe moramo da počnemo da rešavamo. Stanje je loše i kada je reč o industrijskom otpadu a kao poseban problem izdvaja se tretman opasnog otpada.

Rešenje svih ovih problema jeste moguće, ako se svi angažujemo i država i privreda i građani. Ako svi pravilno odlažemo, u kantu, kontejner, na regularnu deponiju. Ako počnemo i da razdvajamo otpad i da ga recikliramo, ako shvatimo da otpad nije smeće, već resurs. Možemo da ostvarimo velike uštede, da stvorimo nova radna mesta i razvijemo novu EKO industriju.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja zato pokreće široku društvenu akciju „Očistimo Srbiju" čiji su ciljevi:

1. Smanjenje zagađenja

• Uklanjanje divljih deponija

• Rešavanje problema opasnog otpada

• Unapređenje sistema upravljanja otpadom

2. Podizanje kapaciteta EKO industrije

• Donošenje novih propisa - kao temelj razvoja

• Finansijska podrška za kupovinu opreme

• Formiranje javne baze podataka

3. Promena loših navika i unapređenje svesti o značaju zaštite životne sredine

• Edukativna kampanja

• Veća zastupljenost zaštite životne sredine u obrazovanju

• Uvažavanje ekoloških principa tokom javnih događaja i manifestacija

Vlada Republike Srbije uvrstila je među svoje prioritete sprovođenje akcije „Očistimo Srbiju" čime je omogućeno da se, pored Fonda za zaštitu životne sredine angažuju i sredstva iz Nacionalnog investicionog plana, Fonda za razvoj i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Akcija će biti praćena javnom edukativnom kampanjom u koju će biti uključene poznate ličnosti, odnosno promocijom na festivalima „Guča" i „Egzit i drugim značajnim događajima do kraja godine. U akciji će učestvovati i škole, lokalna samouprava, nevladine organizacije i privredni subjekti.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

Sastankom sa gradonačelnicima i predsednicima opština 2. marta 2009. u Domu Narodne skupštine u Beogradu, ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić obeležio je početak akcije Očistimo Srbiju.

- Okupili smo se kako bi očistili našu zemlju. Srbija je zaprljana i zagađena zemlja, u kojoj je svest građana o tom problemu veoma niska a to traži da se sprovede akcija njenog čišćenja. Akcija čišćenja Srbije treba sve da nas ujedini. Problemi prljave zemlje postoje i mi moramo da ih rešimo - rekao je ministar Dulić otvarajući skup.

On je podsetio da svako zagađenje utiče na kvalitet života građana i da je važan zadatak Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja da spusti prag tolerancije čitavog društva prema prljanju životne sredine. Takođe, istakao je da cilj akcije nije jednokratno čišćenje divljih deponija, već promena svesti o značaju životne sredine koje će dovesti do toga da efekti akcije budu trajni.

» Dodatni LINKOVI :

      Okviri Direktive O Vodama Evropske Unije

      Da Li Srbija Ima Ekološki Znak ?

      Lokalni Ekološki Akcioni Plan – L.E.A.P

      Na Putu Održivog Razvoja

      Rio de Žaneiro 1992. godine. (Agenda 21, Lokal Agenda 21)

      Rečnik Pojmova

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |