EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» DDT – POČETAK I KRAJ HEMIJSKOG TRIJUMFA NAD PRIRODOM ?!

Švajcarski profesor Pol Muler 1948. godine dobio je Nobelovu Nagradu za otkriće dihlorodifenil-trihloroetana (DDT), kod nas poznatog kao di-di-ti.

Tokom Drugog Svetskog Rata, vojnici i civili su dobijali potrebne doze di-di-tija radi sprečavanja oboljenja koje prenose insekti, žute groznice, tifusa, elefantijaze i drugih teških bolesti.

Ratari i farmeri širom SAD su ga koristili bez ikakvih ograničenja tokom pedesetih i šesdesetih u borbi protiv štetnih insekata. U početku primene di-di-ti je bio najpoznatiji i najhvaljeniji hemijski preparat za borbu protiv prenosilaca bolesti kao što je malarija, čak u toj meri da su se nestašice ovog hemikata u to vreme od strane Svetske Zdravstvene Organizacije smatrale opasnošću po javno zdravlje.

Šta je u stvari DDT? Stručno rečeno, DDT je bezbojni hemijski pesticid, punog imena dihlorofenil-trihloroetan, koji se koristi za iskorenjivane insekata koji uništavaju useve i prenose vektorska oboljenja. Prvi put je izolovan u Nemačkoj 1874. godine, ali je tek 1939. pomenuti profesor Pol Muler prepoznao potencijal ove hemikalije kao nervnog toksina za insekte, koji je svoju efikasnost dokazivao tokom narednih decenija. U Indiji se primenom DDT preparata tokom samo jedne decenije broj slučajeva oboljevanja od malarije smanjio sa 75 miliona na svega 5 miliona. Prinosi useva prskanih di-di-tijem u ovo vreme bili su udvostručeni a stoka je bila zdravija i brže dobijala na težini.

Prve sumnje u javnosti zasejala je publikacija poznatog američkog morskog biologa Rejčel Karson, objavljena 1962. godine pod naslovom „Tihi Izvor“ (Silent Spring). Pokazalo se da di-di-ti, lako dolazi u lanac ishrane i gde se i eventualno nagomila u telima životinja a zatim uzrokuje reproduktivne disfunkcije kao što je smanjena debljina ljuski jaja nekih ptica. Neki insekti-štetočine su postepeno razvili otpornost na DDT pesticide (pogotovo komarci iz delova Indije i Južne Amerike), usled čega su njihove populacije doživele eksploziju, dok istovremeno njihovi prirodni predatori, stršljen na primer, bivaju skoro iskorenjeni prskanjem ovim hemikatom. Ovo je dovelo do toga da je primena di-di-tija u SAD zabranjena 1973. godine sem u slučajevima ekstremnih opasnosti po javno zdravlje. Mnoge druge države su takođe zabranile njegovu primenu ili je drastično ograničile uz strogu kontrolu.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

ekospark@gmail.com

 

» Periodni sistem Elemenata

 

Kruženje i nagomilavanje DDT, lanac ishrane

Naravno, političko teranje inata u kombinaciji sa siromaštvom nekih država je dovelo do nejednakog pristupa zabrani primene di-di-tija. Danas još samo Indija, Kina i još nekoliko malih zemalja proizvode DDT ali tridesetak njih ga koriste samo radi kontrole populacije malaričnih komaraca. Obzirom na jezivi podatak da zbog malarije u Podsaharskoj Africi četiri deteta umru svakog minuta, primena di-di-tija u suzbijanju ove bolesti nailazi i dalje na podršku velikog broja medicinskih eksperata u svetu, naročito imajući u vidu da alternative još nisu široko rasprostranjene.

U centralnoj Aziji uzgajivači pamuka i dalje, doduše ilegalno, koriste DDT u svrhu zaštite svojih polja, što je manje zabrinjavajuće u odnosu na neke podatke koji govore da jedan broj zemalja u svetu ispušta di-di-ti direktno u životnu sredinu putem zaprašivanja useva i drugih poljoprivrednih aktivnosti.

Primena zaštitnih mreža za spavaće sobe, natopljenih insekticidom, nije preterano uspešna u zaštiti od vektorskih oboljenja i svodi se na smanjenu izloženost ujedima insekata. Pravi izazov je u stvari u potpunoj eliminaciji di-di-tija kao pesticida u poljoprivredi, sa jedne strane i njegove upotrebe kao pouzdanog sredstva za kontrolu malarije u posebnim okolnostima, sa druge strane a i to samo dok se ne rasprostrani primena efikasne alternative. Na prvi pogled deluje kao lako ostvarljiv kompromis ali i ispred njega je ista prepreka kao i kod ostalih rešenja za globalne probleme – politika i siromaštvo nekih nacija.

» Dodatni LINKOVI :

      DDT – Početak I Kraj Hemijskog Trijumfa Nad Prirodom !?!

      Polutanti U Mleku

      Fosfor: Kriza Koja Se Nazire !?!

      Živa – Nešto Detaljnije

      Olovo U Benzinu

      Periodni Sistem Elemenata

      Olovo, Svuda Oko Nas…

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |