EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Olovo, svuda oko nas…

Poznato je da se olovo koristilo još u antičko doba. Smatra se da je Hipokrat 370 g. p.n.e. otkrio da olovo može negativno uticati na zdravlje čoveka. On kod nekih abdomenalnih problema kao uzrok navodi olovo. Olovo u ljudskom organizmu dolazi preko respiratornih organa, gastrointestinalnog trakta i kože; to je teški metal koji se danas vrlo često koristi u većem broju industrija kao važna komponenta i neophodan sastojak u proizvodnji. Nalazimo ga tako u akumulatorima, bojama, antikorozivnim sredstvima, benzinu i mnogim drugim tehničkim stvarima sa kojima smo svakodnevno u kontaktu. Prisutan je pri autogenom varenju, zavarivanju olovnog lima, izradi olovnih boja, proizvodnji stakla i akumulatora.

(Olovo - eng. Lead)

U nekim studijama vršenim u Evropi došlo se do alarmantnih podataka da je zemljište pored puta sto metara levo i desno maksimalno kontaminirano teškim olovom i njegovim solima. Na osnovu ovog podatka, jednostavnim računanjem dolazimo do alarmantnog rezultata da je 20 hektara zemlje zagađeno na samo jednom kilometru puta.

Trovanje olovom nastaje tek nakon dugotrajnog unosa malih količina olova u organizam, vrlo retko u obliku akutnog trovanja kada se slučajno unesu velike količine. Olovo se akumulira u organizmu a najviše u kostima gde ostaje do kraja života. Kada se olovo jednom unese u organizam, više se praktično ne može odstraniti. U nekim zemljama je maksimalno dopuštena koncentracija olova po kubnom metru 0.1 mg.

Prvi simptomi trovanja pojavljuju se na krvotvornim organima usled delovanja olova na enzim koji učestvuje u sintezi hemoglobina u eritrocitima (inhibicija dehidrataze DALK). Stoga dolazi do anemije uz istovremeno pojačano izlučivanje DALK-a, kao i porfirina i gvožđa mokraćom. Na mestima gde nije došlo do vezivanja hemoglobina, u eritrocitima se nalaze karakteristična zrnca. Takvi su bazofilno punktirani eritrociti.  U perifernoj krvi se takođe nalazi zbog prisustva anemije i veliki broj nedozrelih eritrocita - retikulocita.

Kada dođe do pune manifestacije trovanja pojavljuju se simptomi i u drugim organima. Mučnina, gubitak apetita su samo neki od efekata usled trovanja olovom. Slabost živaca koji inerviraju ekstenzorne mišiće, najčešće n. radialisa, karakteriše nervni tip trovanja. Kod akutnog trovanja, zbog velikih količina olova u organizmu često se javlja encefalopatski tip sa izraženim glavoboljama, vrtoglavicom, čak je moguća koma a u teškim slučajevima i smrt.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

Dijagnostički se ispituje:

- aktivnost dehidrataze delta-aminolevulinske kiseline

- protoporfirin

- DALK u urinu

- koproporfirini u urinu

- funkcija bubrega

- olovo u krvi

Lečenje se sprovodi primenom soli kelata, koja se hemijskim putem veže za olovo, pa se tako može odstraniti iz organizma. Pored stalne opasnosti akutna trovanja olovom su jako retka; sami akcidenti su veoma retki kada se za neko kratko vreme u organizam unesu velike količine. Jako se teško vrši detoksikacija organizma, praktično je nemoguće odstraniti ga. U Americi i nekim zemljama Evrope je trovanje olovom prepoznato kao značajan javno zdravstveni problem.

U Srbiji  nažalost još uvek nismo prepoznali ovaj problem; iako je zagađenje olovom prisutno, nema stalnih kontrola a ni merenja emisije olova u vazduhu. Prosečana starost naših automobila na putevima je oko 18 godina, što našu zemlju svrstava u zemlju koja ima jedan od najstarijih voznih parkova u Evropi. Baš upravo zato što stariji automobili imaju veću emisiju štetnih gasova i olova u atmosferi, moramo da imamo mnogo ozbiljniji pristup ovom problemu.

Koncentracija olova u vazduhu utiče štetno na zdravstveno stanje naših građana pa je i samo javno zdravlje narušeno. Napominjemo da za određivanje olova u organizmu postoji jednostavan test ali nažalost, sve dok Ministarstvo Zdravlja ne donese odluku o nužnosti njegove primene ostaje samo mogućnost. Za sada, jedina primena ovakvog testa je u akcidentnim situacijama kada je već kasno, što naglašava potrebu preventivne primene ovog testa.

» Dodatni LINKOVI :

      Hemija I Hemijski Proizvodi

      Hemija I Hemijski Proizvodi : Potreba I Problem !?!

      Živa – Nešto Detaljnije

      Olovo U Benzinu

      Periodni Sistem Elemenata

      Simboli Za Označavanje Plastike

      Smanjenje Izvora Hemijskog Zagađenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |