EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» osiguranje od poplava

U ovim redovima razmatramo jedan od načina borbe protiv materijalnih šteta nastalih poplavama koji se trenutno razvija na zapadu – ``osiguranje protiv poplava``. Kod nas se o tome vrlo malo zna, tako da nije na odmet razmotriti neke od najboljih primera primene takvog sistema, a to je sistem osiguranja od poplava koji funkcioniše u Americi.

Ljudska civilizacija uči na greškama i plaća visoku cenu za lekcije koje nauči. Na žalost, nakon nekog vremena, zaboravi te iste lekcije i ponovo se prepusti uspavanosti.

Prirodne katastrofe nije lako predvideti, još manje sprečiti ali puno toga može se učiniti na smanjenju njihovih posledica po ljudske živote i civilizacijske tekovine.

Leta 2005. godine uragan Katrina podsetio je Sjednjene Američke Države i ceo svet na lekcije naučene u prethodnim vekovima, naučene ali ipak zaboravljene, čija suština se svodi na jednu najbitniju pouku – uvek biti spreman.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

 

Opustošene obale Meksičkog Zaliva prekrivene muljem otkrile su nedostatak pripremljenosti društva i institucija i to na različitim nivoima, počevši od najosnovnijeg elementa zaštite: osiguranje protiv poplava. Zaprepašćujuća je činjenica da većina stanovnika Nju Orleansa nije imala polisu osiguranja protiv poplava, iako žive u gradu koji je okružen vodom. U stvari, pokazalo se da svega 30-40% stanovništva pogođenog uraganom Katrina ima bilo kakvu formu osiguranja protiv poplava. Stoga je američka Federalna Agencija za Upravljanje u Vanrednima Okolnostima (eng.  Federal Emergency Management Agency – FEMA) organizovala sistem osiguranja od poplava u formi federalnog programa.

U SAD postoji mnogo primera nemogućnosti dobijanja hipoteke bez priložene polise osiguranja protiv poplava. Nakon haosa koji su iza sebe ostavili uragani Katrina i Rita javile su se inicijative da osiguranje od poplava postane obavezno u područjima koja spadaju u visoko ili čak srednje rizične zone, primenjujući sistem obaveznog osiguranja predviđenog zakonom kao što je slučaj kod auto-osiguranja. Jasno je da bi veći broj osiguranika u ovom sistemu osiguranja značio i jeftinije polise, jer je osiguranje jeftinije što je više građana koji prihvate ovaj vid osiguranja od štetnih posledica poplava.

Osiguranje od poplava je u prihvatljivo u troškovnom smislu, obzirom na prosečne zarade američkih građana ali još uvek nedovoljno popularno i ustaljeno.

Prema navodima web-sajta insure.com, svega jedna četvrtina domaćinstava koja su najugroženija poplavama osigurana su od ovih prirodnih katastrofa, iako statistika nedvosmisleno pokazuje da su njihove kuće podložnije poplavama nego požaru! A ne treba zaboraviti da su mnoga domaćinstva nastradala od poplava uzrokovanim uraganima Katrina i Rita pretrpela i štete od požara i pljačke.

Visine premija koje se isplaćuju za štete nastale od poplava u potpunosti zavise od željenog nivoa zaštite i zone rizika u kojoj žive. Na primer, prosečna cena polise osiguranja od poplava u SAD je oko 438$ godišnje. U zonama direktno izloženim poplavama, polisa osiguranja vrednosti od 2 000$ garantuje isplatu premije od 250 000$ za štete na stambenom objektu i 100 000$ za uništen inventar. Osiguranici nastanjeni pored poplavnih područja a ne u njima, polisom osiguranja od 300$ dolara godišnje obezbeđuju isplatu premije od 35 000$ za štetu na stambenom objektu i 10 000$ za inventar.

Osiguravajuće kompanije u Kaliforniji i Južnoj Karolini, gde postoji najveći rizik od poplava, beleže u poslednje vreme sve više poziva građana zainteresovanih za osiguranje od poplava.

Možda je podsećanje na davno naučene lekcije koje je donelo tužno leto 2005. godine ipak probudilo svest ljudi o potrebi da se preduzme sve u cilju spremnosti za dan kada vode nadođu...

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Alpski Glečeri Bi Mogli Da Se Istope Do 2080. god.

      Masovno Rušenje Ogromnih Komada Leda Na Antartiku

      Arktik Na Tankom Ledu

      Posledice Koje Nas Čekaju Usled Globalnog Zagrevanja

      Kad Oluje Prodju…

      Rizik ‚‚Nepovratnih Promena‚‚ Na Planeti

               

 

 

 

think Green won’t feel Blue

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |