EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Masovno rušenje ogromnih komada leda na Antartiku

Antartik – Komad leda skoro sedam puta veći od Menhetna u Nju Jorku iznenada se srušio, ostavljajući za sobom jedan još veći komad leda koji bi mogao uskoro da se sruši.

Naučnici kažu da se komad odlomio od grebena poznatog kao Vilkinsov ledeni greben na zapadnom delu Antartika. Ovaj komad leda je star po pretpostavci naučnika između 1000 ili 1500 godina.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

Satelitski snimci pokazuju nezadrživo raspadanje oko 160 kvadratnih milja predela zapadnog Antartika, ovaj proces počeo je još početkom februara 2008 godine.

Na slici je samo deo ivice Vilkinsovog ledenog gebena starog oko 1500 god.

Naučnici navode da je ovo apsolutno posledica klimatskih promena, jer je ubrzano rušenje grebena prouzrokovano povećanjem temperature na planeti.

Pošto su naučnici primetili preko satelita nekoliko sata ranije ovaj proces, mnogo satelitskih kamera snimalo je čitav događaj a nekoliko aviona nadletalo je ovu oblast.

Ove originalne i jedinstvene slike zabeležene su tokom samog događaja.

’’Ovo je događaj koji se ne viđa često, uzbudljivo je i tužno u isto vreme, kada znamo šta je uzrok ovakvih događaja. Sam proces je teško opisati, možda je najpribližnije poređenje lomljenja najtvrđeg stakla običnim čekićem’’ - izjavili su naučnici koji se bave proučavanjem klimatskih promena na Antartiku. Nastala rupa će se vrlo brzo napuniti vodom i srušiti ostale male okolne delove. Doći će do prave poplave.

Dramatičnija i veća rušenja ledenih grebena desila su se 2002. i 1995. godine.

Ledeni bregovi se mogu prirodno srušiti ili odvojiti ali su ovako velika rušenja retka a dodatno brine činjenica da su ovakvi događaji sve češći u poslednjih nekoliko decenija.

Ostatak Vilkinsonovg ledenog grebena veličine 14.000 km² drži se uskim mostom tankog leda. Naučnici tako opravdano strepe da bi se i on mogao srušiti uskoro.

Po nekim predviđanjima Wilkinsov greben bi se mogao srušiti potpuno do 2025 godine.

Za sada ovaj događaj neće uticati na porast nivoa mora, on je samo dokaz da su posledice klimatskih promena sve ozbiljnije i brže.

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Alpski Glečeri Bi Mogli Da Se Istope Do 2080. god.

      Arktik Na Tankom Ledu

      Posledice Koje Nas Čekaju Usled Globalnog Zagrevanja

      Rizik ‚‚Nepovratnih Promena‚‚ Na Planeti

      Problemi Nastali Povećanjem Populacije

      Neke Od Posledica Zagađenja Životne Sredine

 

 

 

 

 

All this and still indifferent ?

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |