EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Rizik ‚‚nepovratnih promena‚‚ na planeti

Vodeće svetske organizacije koje se bave proučavanjem klimatskih promena upozoravaju da će posledice globalnog zagrevanja doći mnogo brže nego što smo ih očekivali i da će procesi saniranja biti gotovo nemogući.

Nema nikakvog opravdanja za naše postupke a dodatna krivica je i u tome što i pored svih činjenica i svega što znamo još uvek ne radimo dovoljno.

Nismo smanjili emisiju gasova a neke zemlje još uvek nisu ni potpisale dogovor vezan za smanjenje emisije štetnih gasova u atmosferu; nismo izgradili dovoljan broj filtera za vazduh, još uvek trošimo naftu, ne ulažemo u razvoj alternativne energije, ne recikliramo i ne štedimo.

Nekada najmračniji scenariji vezani za posledice, danas se sve više analiziraju. Svakodnevno se povećava rizik i ubrzavaju procesi koji vode promeni klime u kratkom roku.

Po tom scenariju dođi će do povećanja nivoa mora od 18cm do 65cm, što direktno neka priobalna područja uništava i vodi u dalju milionsku migraciju stanovništva. Najnovija istraživanja dodatno potvrđuju ovu teoriju; ubrzano topljenje glečera i leda može da dodatno poveća nivo mora na od minimalnih 50cm pa sve do jednog metra.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

 

Analize pokazuju da su siromašna društva prva na udaru globalnih klimatskih promena, čak i minimalne klimatske promene u ovim područjima izazivaju katastrofalne posledice u svi aspektima.

I pored svih saznanja i činjenica još ne činimo ni pola od potrebnog da sprečimo i zaustavimo promene.

Promene treba da budu energične, rokovi kraći, transformacija globalnog društva na planeti brža, nije dovoljno samo reći ’’znam’’ ili ’’radimo šta možemo’’, kao da nismo dovoljno svesni šta se dešava i kakve nas posledice čekaju.

Premijer Danske je zato nedavno odlučno zahtevao da se ubrzaju procesi kojima će se u evropi pooštriti kazne za one koje ne poštuju ekološke propise. U svojoj izjavi rekao je sledeće:

’’Mi znamo da naučnici imaju dokaze da će klimatske promene imati katastrofalne posledice po ekonomiju, ljudsko zdravlje i kvalitet života i opet ne radimo dovoljno i nije nas briga’’. Što duže odlažemo rešavanje problema, povećavamo rizik da posledice koje nas čekaju budu veće. Onda kada do njih dođe nećemo više imati alternative.

Skandinavske zemlje traže da se što pre razgovara o novom dogovoru o ’’emisiji štetnih gasova’’’. Zahtevaju da ne čekamo na 2012. godinu do kada važi Kjoto sporazum.

Efekat ’’staklene bašte’’ i konstantno povećanja štetnih gasova u atmosferi zahteva još oštriji pristup problemu i rigoroznije mere za one koji ne poštuju propise.

Nova svetska ekonomska politika trebalo bi tako da se bazira na razvoju tehnologije i kompanija koje štite i daju rešenja za ekološke probleme. U narednih nekoliko decenija te kompanije i takva tehnologija bi trebalo da budu vodič za investicije.

’’Zelene investicije’’ su opravdane i imaju smisla zato što je sve veća potreba za energetskom efikasnošću, zdravim životom i očuvanjem životne sredine. Investiranje u ovu oblast znači investiranje u budćnost i doneće mnogo benefita investitoru i čovečanstvu.

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Arktik Na Tankom Ledu

      Globalna Kriza - Nestašica Hrane I Nestašica Vode

      Kad Oluje Prodju…

      Porast Populacije

      Problemi Nastali Povećanjem Populacije

      Neke Od Posledica Zagađenja Životne Sredine

 

 

 

 

Carbon Footprint ? Uhmm...?

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |