EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Kad oluje prodju…

Kada nam priroda pokaže svoju moć, tada nas uvek i podseti koliko smo ustvari nemoćni da joj se suprotstavimo. Koliko god se trudili da predvidimo vreme, prirodne katastrofe nas pogađaju kada se najmanje nadamo. U poslednjih deset godina zbog klimatskih promena je dodatno teže predvideti ih.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

 

Poslednjih nekoliko godina mogli smo samo da konstatujemo neke od najvećih katastrofa na zemlji. Posle svih analiza danas gotovo da nije bilo države koja nije u manjoj ili većoj meri osetila direktan ili indirektan uticaj neke katastrofe.

U samo poslednjih nekoliko nedelja dva tornada su udarila Oklahomu. Retki cikloni opustošili su sve duž njene obale. Na nekim mestima zabeležene su brzine vetra i do 270 km/h. Uništene kuće, instalacije, poplavljeni putevi i ljudske žrtve samo su neki od epiloga ovih katastrofa.

Dodatno su strašne priče preživelih i povređenih. Život im se potpuno promenio, nemaju dom, pod stresom su i zavise od naše solidarnosti.

Prošle godine Aziju, Kinu, Italiju i Grčku nekoliko je zemljotresa ‚‚probudilo iz sna‚‚. U Kosta Riki (Costa Rica)  je nekoliko zemljotresa srušilo više zgrada i prouzrokovalo veliki broj požara. U Kini je nekoliko zemljotresa potpuno uništilo nekoliko manjih gradova, dok se još uvek tačan broj žrtava ne zna. Regije pogođene zemljotresom ostale su bez vode za piće i bez struje.

Ni danas tačan broj žrtava na Haitiju nije utvrđen. Po rečima predsednika ove države u zemljotresu koji je pogodio Haiti 12. januara 2010. godine život je izgubilo više od 250.000 hiljada ljudi. Narednog meseca sličan zemljotres dogodio se u Čileu. Na sreću, broj žrtava bio je sto puta manji. Po procenama zvaničnika u zemljotresu koji se dogodio 27. februara 2010. godine život je izgubilo nešto više od 2000 ljudi.

Na `Google` vestima je prošle nedelje objavljena statistika koja je katastrofa bila najčešće u pretrazi protekle godine, evo liste:

01.  Tornado

02.  Zemljotres

03.  Cunami

04.  Uragan

05.  Poplava

06.  Požar

07.  Vulkanske erupcije

08.  Suša

09.  Klizište

10.  Lavina

 

 

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Velike Prirodne I Ekološke Katastrofe - Cunamiji

      Masovno Rušenje Ogromnih Komada Leda Na Antartiku

      Zemljotresi

      Izlivanja Nafte U Okeane I Mora

      Velike Prirodne I Ekološke Katastrofe

      Najviše Vulkanske Kupe

      Velike Prirodne I Ekološke Katastrofe - Vulkani

 

 

 

 

r u ready 2 c it ?

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |