EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Kako do futurističkog načina transporta u tri koraka

Dok u ostalim poljima razvoja i nauke ceo svet stagnira već nekoliko godina, Toyota je odlučila da realizuje utopijske snove inžinjera i pisaca i da predstavi koncept automobila „FunVii“ koji nas u „beloj budućnosti“ zabavlja dok se vozimo. Međutim, da li je takva budućnost toliko daleka od sadašnjosti? Šta je potrebno da „beli svet“ iz reklame postane stvarnost?

1. Automobil

Sa sloganom, „fun to drive, again“, Toyota je predstavila novi razvoj koncepta inteligentnog automobila. Enterijer i eksterijer automobila funVii su napravljeni od ekrana, koji dozvoljava da menjate boju automobila u svakom trenutku, kao i da prikazuje pozadine i animacije na osnovu lokacije automobila, a potpuno je osetljiv na dodir.

Jedna od „poslastica“ tokom vožnje je 3D hologram u vidu hostese koja daje instrukcije vozaču. Automobil se povezuje sa mobilnim telefonom, internetom, GPS-om, i dozvoljava potpunu integraciju sadržaja sa jednog uređaja na drugi.

Da bi ste videli primenu ovog automobila u „beloj budućnosti“, pogledajte video klip ispod:

Performanse su vezane (kao i za telefone) za potrošnju struje, jer automobil koristi isključivo električnu energiju. Sa punim baterijama automobil prelazi oko 100 km, što nas dovodi do drugog koraka.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

 

2. Napajanje

Sve više automobila koristi električnu energiju za sopstveno napajanje, ali je efikasnost njihovih baterija daleko od goriva i gasa. Sa tim u vidu, potrebno je napajati automobil takoreći na svakom koraku. Rešenje se nalazi u primeni „induktivnog napajanja“ (inductivecharging). Zamislite da Vaš automobil, dok putujete do kuće ili posla ili dok stojite na semaforu, može da se bežično napaja, na neprimetan način i bez kablova. Iako je ovaj koncept primenjen još pre 2000te godine (kao na primer Oral-B električna četkica za zube koja se puni bežično, ili bajpas na srcu posle hiruškog zahvata), najverovatnije će tek ove godine biti u široj primeni. Razlog zbog ove stagnacije jeste energetska efikasnost koja se gubi putem ovog procesa – za 100% napona iz stanice do auta stignu oko 85% struje.

Nissan će u 2012. godini da početi sa masovnom proizvodnjom automobila Leaf koji je potpuno električan i napaja se upravo na ovakav način.

Siemens je predstavio ovaj koncept i objasnio na koji način funkcioniše induktivno napajanje:

Međutim potrebno je omogućiti ovakvim vozilima da bezbedno putuju kroz grad, i obezbediti im sistem sa kojim će ostvariti informacionu i energetsku sinergiju. U Londonu je pre mesec dana započelo testiranje ovakvog sistema napajanja i tokom 2012. godine će vozači električnih automobila na određenim lokacijama moći da iskoriste priliku i da napajaju svoja vozila.

3. Infrastruktura

Putevi koji su danas na žalost izuzetno skupi, nude veoma malo po pitanju efikasnosti i izdržljivosti. Da bi milioni automobila mogli da putuju svakodnevno, potrebno je investirati u efikasnije, izdržljivije i tehnološki usavršene puteve. Nekoliko inovacija su već dostupne danas koje bi, uz pomoć dugoročnih investicija mogle da doprinesu velikim promenama u funkcionalnosti i sigurnosti puteva.

Propustljiv asfalt je izum koji dopušta kišnoj vodi da „potone“do zemlje i da na taj način ostavi površinu mnogo sigurnijom čak i za veće brzine na autoputevima. Na taj način se ne bi formirale bare na ivicama kolovoza i broj saobračajnih nezgoda bi se smanjio.Geosintetički materijali su alternativa asfalta koji mogu radikalno da promene način i brzinu gradnje puteva – geotekstil, geomreže, georešetke, geopena

su samo neki od izuma koji su primenjeni u izgradnji puteva i imaju razne namene kao što je jačanje puta, drenaža vode, razdvajanje i spajanje raznih segmenata, itd.

Koncept se razvio 1977 godine tokom konferencije u Parizu gde su proizvođači sintetičkih materijala odlučili da osnuju međunarodnu organizaciju za promociju i istraživanje nazvanu „International GeosyntheticsSociety (IGS)“. Ovi materijali se proizvode isključivo u fabrikama koje imaju ISO 9000 potvrdu, za razliku od prirodnih materijala koji su nepredvidivog sastava. Ukoliko bi se ovakvi materijali primenjivali, putevi bi bili mnogo izdržljiviji i zahtevali mnogo manje vremena za gradnju i održavanje.

Kinetički i solarni putevi su definitivno jedan od najzanimljivijih koncepta koji ostvaruju zanimljive rezultate. Kinetički putevi funkcionišu tako što jedna ploča bude postavljena na dubini od oko 10cm ispod asfalta, i svaki put kada je automobil ili kamion pregazi, mehanizam pretvori tu snagu u električnu energiju. Izraelska firma Innowatech je predstavila ovaj koncept u sledećem video snimku:

Solarni putevi, koncept koji dolazi iz TNO, Holandija, sa druge strane zahteva veće investicije ali i veći opseg prikupljanja energije.

Da bi ova tehnologija funkcionisala, potrebno je da put bude izgrađen od ojačanog staklenog materijala i solarnih ćelija od kristalnog silikona. Očekuje se da će 1 m2 puta prikupiti oko 50 kWh struje godišnje (prosečno domaćinstvo potroši oko 3.500 kWh).

Na taj način, putevi će služiti kao sredstvo za transport i proizvodnju struje.

 

 

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Bežično (Wireless) punjenje električnih automobila

      Solarni Put

      Nissan Leaf – Evropski Automobil Godine

      Loremo Ev - Automobil Budućnosti

      Dodge Circuit – Zamena Za Vajpera

      Mitsubishi MiEV - Na Putevima Amerike

      77 000 Jedinica Hibrida Ševrolet Volta Menja GM-ov Imidž

      Xebra, Racionalnost u Svakom Smislu

      Hibridni Adut: Hjundaijeva Litijum-polimer Baterija

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |