EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» DODGE CIRCUIT – ZAMENA ZA VAJPERA ?

Ako je neki model američke “velike trojke” prošao prilično zapaženo na tržištu Evrope, onda je to bio Dodž Vajper. Ima Evropljana koji nikada nisu bili previše impresionirani grmljavinom “nabrijanih” mašina Ferarija i Lambordžinija i koji su pronašli sebe u “zvuku” ispod haube ovog čistokrvnog “Jenkija”. Sa onako naglašeno izduženim prednjim delom, ovaj agresivni kupe je zaista ostavljao utisak robusnog i pouzdanog sportiste i bio je dosta popularan.

Viper i Circuit – osim što su braća po materi, nemaju ničeg drugog zajedničkog

Sled stvari je poremetila globalna ekonomska kriza; američka auto-industrija je iskusila ogromne finansijske probleme, tako da se među merama preživljavanja našlo i zaustavljanje proizvodnih traka na kojima se sklapao Dodž Vajper.

Nakon novčane infuzije odobrene od nove Barakove administracije, menadžment kompanije Krajslera se odlučio da nastavi sa njegovom proizvodnjom, što mnogi smatraju ne baš pametnom idejom jer u teškim vremenima maksimalne racionalizacije ovaj kupe, inače prilično “žedan”, nema baš dobre izglede ni blistavu budućnost.

Pa, po svoj prilici Vajper je dobio mlađeg brata koji bi trebalo da stvari postavi na svoje mesto. Prošle jeseni, Krajslerove glavešine su razotkrile svoje planove koji predviđaju tri nova potpuno električna i hibridno-električna koncepta svakog od svoja tri brenda, među kojima je i Dodž.

Dodge Circuit EV sportski koncept automobil je prvi potpuno električni model giganta iz Detroita, u potpunosti samostalno razvijen i to u pravom trenutku.

 Šta će biti sa proizvodnjom Vajpera još se ne zna kao definitivno ali ovaj novi koncept ima sigurno mnogo veće šanse jer uvažava urgentnu potrebu za ekološki prihvatljivim vozilom koje se oslanja na alternativna goriva. Kako kažu obavešteni, Krajsler će ovaj model pustiti u prodaju možda već iduće godine.

Perspektivno: Dodge Circuit EV Concept Sport Car

U “ličnoj karti” modela Dodge Circuit EV piše da se radi o potpuno električnom dvosedu plug-in verzije sa pogonom na zadnje točkove, koji ima nultu emisiju izduvnih gasova, ubrzanje 0-100 km/h za manje od 5 sekundi, maksimalnu brzinu od preko 190 km/h i autonomiju kretanja od 320 kilometara pre pražnjenja baterija, čije punjenje se vrši preko standardnog kućnog elektropriključka na mreži od 110/220 volti.

Izuzetno je čistih aerodinamičnih linija sa izduženim niskim “nosem” koji dosta podseća na Vajpera i naravno sa prepoznatljivom maskom u obliku nišanskog krsta.

Podrazumeva se, enterijer je bogato opremljen; standardna oprema obuhvata surround stereo-sistem, centralno zaključavanje, električne podizače stakala, tempomat i naravno klima-uređaj a njegova sportska sedišta su presvučena vrhunskom kožom kojom je pokrivena i instrument-tabla sa analognim pokazivačima.

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Bjuik Vue Umesto Saturna Vue

      77 000 Jedinica Hibrida Ševrolet Volta Menja GM-ov Imidž

      180 000 Novih Priusa Već Prodato u Japanu

      Volvo C30 u `Plug-in` Hibridnoj Koncepciji

      Hibridni Adut: Hjundaijeva Litijum-polimer Baterija

 

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

ekospark@gmail.com

 

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |