EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» NISSAN LEAF – EVROPSKI AUTOMOBIL GODINE

Nissan Leaf je postao prvi električni automobil koji je poneo titulu evropskog automobila godine. U žiriju za izbor najboljeg automobila godine učestvovalo je 59 automobilskih novinara iz 23 evropske zemlje. Nissan Leaf, automobil bez emisije štetnih gasova sa pristupačnom cenom, nadmašio je 40 suparnika u borbi za najprestižniju nagradu u Evropi.

Ovo je prvi put u 47. godina dugoj istoriji takmičenja da nagradu osvoji neki električni model. Nissan Leaf osvojio je 257 bodova, devet više od drugoplasirane Alfa Romeo Giuliette koja je osvojila 248 bodova, na trećem mestu našao se Opel Merive sa 244 boda. Leaf je pobedio svoje konkurente uprkos tome što mu pojedini članovi žirija nisu dali ni jedan bod.

Kompaniji Nisan ovo nije prvi put da osvaja ovu nagradu. Nissan Micra, koja se proizvodila u Engleskoj, bila je 1993. godine prvi automobil nekog japanskog proizvođača koji je poneo naslov najboljeg automobila u Evropi.

Lista finalista ove godine izgledala je ovako :

1. Nissan Leaf (257 bodova)

2. Alfa Romeo Giulietta (248)

3. Opel Meriva (244)

4. Ford C-Max / Grand C-Max (224)

5. Citroën C3 / DS3 (175)

6. Volvo S60 / V60 (145)

7. Dacia Duster (132)

Osnovni podaci o modelu Nissan Leaf

Nissan Leaf ima pogon na prednjim točkovima, elektor-motr smešten je u prednjem delu automobila. Motor razvija 80 kw i obrtni moment od 280 Nm. Automobil razvija maksimalnu brzinu od 145 km/h. Elektromotor se napaja iz pločastog litijum-jonskog akumulatora snage 90 kW konstruisanog u Nissanu. Između dva punjenja automobili ima autonomiju 175 km, što je odlična preporuka vozačima za izbor gradskog automobila.

Automobil je maksimalno opremljen, pored kompletne standardne opreme ugdađena je satelitska navigacija, ugrađene su i kamere za parkiranje, regenerativno kočenje i ostala napredna elektronska oprema i telemetrijska tehnologija.

Praćenje punjenja akumulatora ili preostalog kapaciteta, kao i grejanje ili hlađenje unutrašnjosti automobila omogućeno je i daljinskim putem pomoću mobilnog telefona ili računara. Jedna dodatna mogućnost je i ugradnja sloarnog panela u spojler na zadnjem delu automobila koji omogućava dodatno napajanje uređaja u automobilu.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

Prve isporuke u Americi i Japanu počele su sredinom prošle godine. U Evropi isporuke počinju ove godine, Nissan Leaf prvo stiže u Portugal, Republiku Irsku, Englesku i Holandiju.

Automobil se trentno proizvodi samo u Japanu ali krajem 2012 i početkom 2013 otvoriće se fabrike i u Americi i u Evropi. Ovakav potez ne čudi jer u Nissanu kažu da prodaja ovog modela ide odlično. U Americi je već cela godišnja proizvodnja rasprodata pre početka same isporuke.

   

» POVEZANI TEKSTOVI :

      Loremo Ev - Automobil Budućnosti

      Dodge Circuit – Zamena Za Vajpera

      Mitsubishi MiEV - Na Putevima Amerike

      77 000 Jedinica Hibrida Ševrolet Volta Menja GM-ov Imidž

      Xebra, Racionalnost u Svakom Smislu

      Hibridni Adut: Hjundaijeva Litijum-polimer Baterija

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |