EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Mitsubishi MiEV - Na Putevima Amerike !?

Pojavljivanje Micubišijevog automobila na električni pogon pod nazivom MiEV na salonu u Los Anđelesu ove godine nije imalo za cilj najavu početka njegove prodaje u Japanu, već ispitivanje mogućnosti njegovog izvoza na tržište u Americi.

Model MiEV zasnovan je na konceptu malog gradskog auta koji je pod nadimkom “kei” popularan na domaćem tržištu a ima minijaturni 3-cilindrični motor od 659 ccm.

Kasnije je došlo do promena na osnovnom modelu ugradnjom tradicionalnog elektro-motora koji pokreće zadnje točkove. Taj motor proizvodi 63 konjske snage i omogućava automobilu maksimalnu brzinu od približno 80 kmh.

Vozilo je opremljeno litijum-jonskim baterijama koje mu po podacima proizvođača omogućavaju autonomiju kretanja od oko 160 kilometara između dva punjenja.

Što se samog punjenja baterija tiče, to traje dosta dugo pri punjenju na standadni napon struje u domovima u SAD, celih 14 sati za pun kapacitet, dok na trofaznu struju napona od 208 volti 80-procentno punjenje baterija se ostvaruje za pola sata.

MiEV je simpatičan mali gradski auto sa mestom za četiri odrasle osobe ali cena njegove izvozne varijante za američko tržište neće biti mala. Ovakvi modeli na pogon prirodnim gasom u Japanu koštaju od 10 000 do 13 000 američkih dolara, dok su njihove elektro-varijante dvostruko skuplje. Ako tome dodamo i američke standarde aktivne i pasivne bezbednosti kao i pomalo “razmaženost” njihovih vozača u pogledu očekivanog komfora, cena ovog automobila može preći i preko 30 000 dolara.

» POVEZANI TEKSTOVI :

      77 000 Jedinica Hibrida Ševrolet Volta Menja GM-ov Imidž

      180 000 Novih Priusa Već Prodato u Japanu

      U Japanu Do 2050. Polovina "Zelenih" Vozila

      Začetak Mreže Stanica Za Punjenje Električnih Automobila

      Xebra, Racionalnost u Svakom Smislu

      Hibridni Adut: Hjundaijeva Litijum-polimer Baterija

 

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

 

ekospark@gmail.com

 

 

 

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |