EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Mala boca – a VELIKI problem

PET boce su nepovratne plastične boce u kojima se prodaje sve više sokova, alkohola, vode i energetskih napitaka. Vodeći svetski ali i domaći proizvođači osvežavajućih napitaka sve češće pakuju svoje proizvode samo u PET ambalaži.

Obična i mineralna voda se danas najčešće može kupiti isključivo u PET ambalaži, a neki proizvođači alkohola prodaju više piva u plastičnoj nego u staklenoj ambalaži.

Skraćenica pet označava polietilen-tereftalat, materijal koji se u industriji hvali kao zlato među plastičnim materijalima. Pridev „zlatna" PET boca (ambalaža) zaslužuje samo zato što se u njenom sastavu kao neophodna sirovina nalazi nafta, koju inače često zovemo ’’crnim zlatom’’.

Ceo proces je odličan primer kako se nafta koja ujedno spada u ograničena prirodna dobra neracionalno koristi za proizvodnju plastične ambalaže.

Plastična ambalaža posle jednokratne upotrebe završi u najboljem slučaju u kontejnerima, a najčešće ’’krasi’’ našu okolinu: gradske parkove, trgove, školska dvorišta, obale reka, jezera izletišta, planine....

Industrija upotrebu plastičnih PET boca opravdava kao brigu za potrošače : plastična boca je laganija od staklene i teže je lomljiva, a tako i sigurnija.

Naravno, ni jedna kompanija nikada neće pomenuti da se masovnim korišćenjem nepovratne plastične ambalaže drastično povećava volumen smeća i dodatno otežava ionako katastrofalno stanje na gradskim deponijama.

Treba naime imati na umu da se jedna staklena boca može koristiti i do 50 puta; drugim rečima, jedna staklena boca zamenjuje pedesetak plastičnih.

Prvi i osnovno pravilo u ekologiji kada je otpad u pitanju glasi :

 Spreči stvaranje otpada !  Ne koristi tehnologiju i proizvode koji stvaraju otpad.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

Pakovanjem, distribucijom i konzumiranjem proizvoda u PET ambalaži grubo se ignorišu osnovni zakoni ekologije. Posledice su lako uočljive i nesagledive.

Mala plastična flaša postala je veliki problem.

Dok konzumiranje proizvoda PET boce traje nekoliko minuta, razgradnja te iste bačene boce u prirodi traje nekoliko stotina godina.

Sve kompanije koje svoj proizvod pakuju u nepovratnu PET ambalažu neodgovorno se ponašaju prema ograničenim zalihama sirovina, prema planeti ali i prema gradjanima kojiće skupo platiti čišćenje, uklanjanje i odvoženje tog plastičnog otpada na deponije.

Ipak poslednju odluku donosimo mi, obični ljudi, potrošači, a sve što treba da uradimo je da prestanemo da kupujemo sve proizvode pakovane u PET ambalaži. Samo odgovornim ponašanjem i takvom odlukom možemo sprečiti dalju degradaciju životne sredine.

 

» POVEZANI TEKSTOVI :

      U Rekama Se Odavno Kupamo Na Sopstveni Rizik

      Kogeneracione Termoelektrane

      Sekvestracija Co2

      Zelena Zona U Londonu

      Misli Globalno – Ne Deluj Baš Uvek Lokalno

 

EkoSpark.com

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |